Balkonada

Petúnia, a második legnépszerűbb balkonnövény

A balkonnövények toplistáján a muskátli mögött a második helyet a petúnia vívta ki magának. A sűrű virágfüggöny kedvelői nagy, közepes vagy kis virágú futópetúnia fajták közül választhatnak. A lecsüngő, minden színben elérhető virág kitűnően mutat függőkosárban vagy magasra szerelt balkonládában. A kerti petúniák ellenálló képességük és finom illatuk miatt népszerűek. A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó egynyáriak a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővíthetik.

 

Viczai Károlyné3

Viczai Károlyné

 

A petúniák színvilága az egyik legváltozatosabb. Élénk és finom árnyalatúak mellett többszínű fajtákat is találunk. Kis vagy nagy harangalakú virágai általában egyszerűek, de vannak telt fajtái is. A futófajták kevésbé illatosak, mint kerti társaik.

 

petunia-143688_1280

 

A félfutó és futó fajták 25-150 cm-re is lecsünghetnek. Leginkább a napos helyet kedveli, fényárnyékban is megél, de kevesebb virágot hoz. 

 

Benkóczi Zsuzsa

Vízigénye nagy, de ne álljon alatta víz. Lehetőleg lágy vizet adjunk neki, amibe hetente tápoldatot keverünk. Meszes öntöző víz, vagy vashiány esetén, aminek jele az, ha a fiatal levelek kivilágosodnak, sárgulnak, speciális tápoldatra van szüksége. Az elnyílt virágokat és a megnyúlt hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. 

 

Viczai Károlyné4

Viczai Károlyné

 

Egyes fajták, mint pl. a Surfinia átteleltethetők. Az augusztusban hagyjuk abba a tápoldatozást, a fagyok előtt vágjuk vissza 20 cm-re és 5-10 fokos, világos helyen teleltessük.

 

Mitre Orosz Gabriella

Mitre Orosz Gabriella

Az átteleltetett példányokról február-márciusban dugványoztathatunk. Magvetésre csak a kerti petúnia ajánlott, a futó hibridek nem igazán alkalmasak erre.

 

pintér Márta15

Pintér Márta

 

Nagyon jól mutat más balkonnövényekkel összeültetve, mint pl. muskátli, cserjés margitvirág, büdöske, farkasfog, kakassarkantyú vagy cseppecskevirág. 

 

pintér márta7

Pintér Márta

 

petúnia 

Végezetül Viczai Károlyné megfontolandó és szívhez szóló tanácsait ajánlom a figyelmedbe.

“Mi a nyitja, hogy szép legyen? Fontos a napi kétszeri öntözés és az elnyílt virágok leszedése naponta, legalább egyszer. Régebben az egyik csoporttársunk már írta, hogy szép formás legyen – a megnyúlt részeket formára kell vagdosni – így lesz szép gömbölyű. Hogy sokáig élvezzük a szépségét, fontos lehet az, hogy mekkora, amikor hozzánk kerül. Ha olyan szép nagy, mint az enyém a képen, akkor nem igazán tart ki őszig. Ha kicsi palántaként kezdjük el a gondozását – valószínű tovább gyönyörködhetünk benne. Ezt most fogom én is kipróbálni. Eddig azért vettem nagyobbakat, mert három évben versenyen indultam a kerületben és június végén jöttek megnézni. / Csak megsúgom, mind háromszor nyertem a kategóriámban. No nem dicsekvésből mondtam./ A versenyen való indulás sok mindent pótolt nekem azokban az években, mikor indultam. És az is, hogy olyanra valósítottam meg – amilyen képeket láttatok már a balkonomról. Valamit elvett tőlem a sors és valamit adott. Ez mindkettő a lelkemben harcolt. És az az igazság a gyönyörű virágjaim segítettek, hogy azt a nehézségekkel teli hét évet – amit sors rám mért – ne kegyetlenségnek, hanem ajándéknak éljem meg. No nem untatlak benneteket, csak azt akartam evvel mondani, hogy a virágok azt tükrözik, ami a lelkünkben van. Ha szeretet, akkor ők is szeretve vannak és szépségükkel ajándékoznak meg. Ha szomorúak vagyunk a virágjaink is elszomorodnak.”

Ettől jobb végszó nem is lehetne!

 

Viczai Károlyné

Viczai Károlyné

 

Köszönöm Viczai Károlynénak a képeket és a csodálatos gondolatokat.

További napos balkonra való növényekről itt olvashatsz.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Kis hely, grandiózus ötletek az erkélyen

🌷 Bűbájos virágoskert az erkélyen

🌷 Mediterrán hangulat a Füleki vár tövében

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

🌷 Így kezdd el a balkonzöldítést

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Natália Balogh says:

    Tényleg csodaszép a petúnia. Blogod után kedvet kaptam arra, hogy az erkélyemre én is vásároljak ilyen virágot. Tegnap éppen virágokról kerestem cikkeket, mert szeretnénk itthonra venni hasonló növényeket. Ezért is találtam a blogodra. Továbbá találtam egy érdekes cikket arról, hogy a leanderünk hogyan maradhat egészséges. Akit érdekel, olvassa el, mert hasznos információkat tartalmaz! http://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2015-04-29-hogyan-maradhat-viragzo-es-egeszseges-a-leanderem/

  2. Nagy Jucó says:

    Köszönjük Natália!

    Sok sikert a virágokhoz!

    Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!