Balkonada

Zalakaros, a parkok és ligetek városa

Az idén május 31-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 22. Virágos Magyarországért versenybe, amelynek fődíja Magyarország képviselete a 2016-os Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. Az ország legsikeresebb környezetszépítő versenyében évente közel két millió ember mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése és megőrzése érdekében. Az idei évi verseny kiemelt témája a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága, kiemelten figyelve a közelgő jubileumi emlékévekre: 2016-ban a Szent Márton emlékév és 2017-ben a reformáció 500. évfordulója. Eddig közel 50 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 8 arany-, 22 ezüst-, 10 bronz-, és 10 európai érmet nyerve. 2015-ben Siófok a városok között, falu kategóriában pedig Balatongyörök képviseli hazánkat. A pályázati felvételek és további információk a Virágos Magyarországért verseny hivatalos oldalán olvashatók. 

 

zala

 

A versenyben 1995 óta részt vesz hazánk 8. leglátogatottabb városa, Zalakaros is. A gyógyfürdőjéről Európa-szerte híres zalai kisváros 760 éves múltra tekint vissza. A város parkjaiban, ligeteiben a tájnak megfelelő növénytársulások, zöld tisztások és impozáns virágágyások váltják egymást, amik meghitt, nyugodt hangulatot árasztanak. A nagy kiterjedésű parkok egy részét 2012-ben képviselőtestületi döntés értelmében helyileg védett természeti területté nyilvánították (Európa Park, a Termál úti arborétum, a Termál úti fasor, a Temetői fenyősor). A természeti értékeket ún. zöld könyvben gyűjtötték össze. Az utóbbi években a család- és gyermekbarát fürdő létrehozásán túl a természeti értékek hangsúlyozott szerepet kaptak a turisztikai kínálatban. Fontos cél a Kis-Balaton, a dél-zalai borvidék, vagy a rövidesen elkészülő termáltó és ökopart szépségeinek megismertetése a látogatókkal. Ezt a szemléletmódot tükrözi Zalakaros szlogenje is: „Meríts erőt a természet csodáiból!” Lakatár Mari olvasóknak köszönhetően mi most a napokban készült csodás fotók segítségével meríthetünk ebből a csodából. 

 

zala6

 

zala10

 

zala11

 

zala2

 

zala1

 

zala3

 

zala7

 

zala8

 

zala9

 

zala12

 

zala13

 

zala14

 

zala15

 

Zalakarosnak 2002-ben már sikerült megnyernie a Virágos Magyarországért versenyt. A képeket elnézve az idei évben is jó eséllyel pályázik.

Nagyon köszönjük Marinak a csodálatos fotókat. Igazán kedvet kaptam egy zalakarosi kiruccanásra.

Szívesen megosztanád Te is virágos városokról készített fotóidat? Megköszönöm, ha írsz nekem és közzé tehetem őket.

 

Szeretnél támogatni, hogy hasonló cikkeket írjak? Kérlek szavazz rám, Nagy Jucóra Az Év Anyavállalata versenyben. 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!