Balkonada

Mi kerülhet napos balkonra?

A szeszélyes tavasz gyakran meglep bennünket. Amint állandóvá válik a napsütés, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már mindjárt itt a nyár és lelkesen benépesítjük a balkont. Aztán jön az éjszakai lehűlés és dédelgetett szépségeink megfagynak. Az egynyári növények, amiktől a legszebb pompát remélhetjük nyáron, elég érzékenyek, így még egyáltalán nem késett el az, aki nem szerezte be a balkonnövényeket. Ez az első üzenetem Habony Ildikónak is, aki levélben kért tanácsot az erkélye feldíszítéséhez.  

 habony Ildikó

“Kedves Jucó!

Tartok tőle, hogy már elkéstem, de…
Van egy szép, kis erkélyünk, amit nagyon szeretnénk hangulatossá varázsolni. Ez félig már sikerült, de nagyon szeretnék idén szép virágokat virágládákban nevelgetni. Ebben szeretném a segítségedet kérni!

Nagyon vacak a fekvése a erkélyünknek. Ugyanis reggeltől délig idetűz a nap. Még nem találtam olyan növényt, ami ezt kibírta volna. Vagy lehet csak az volt a baja, hogy nem megfelelően gondoztam. Szeretnék nagyon szép kertecskét, de olyan szerencsétlen vagyok, hogy nálam minden kipusztul.

Kérlek segíts!

Köszönettel: Ildi”

 

habony ildikó1

 

Az élénk színekkel már így is hangulatos az erkély. Azzal a kijelentéssel nem értek egyet, hogy problémás lenne a délelőtti napsütés. A legtöbb mediterrán számlázású növény nagyon jól érzi magát egy ilyen balkonon. Mivel csak egyik oldalon van fal, elképzelhető, kissé szelesebb. A legnagyobb gond az lehet, hogy a napsütés miatt nagyon hamar kiszárad a kis cserepek földje és ezt megsínylik a növények. A kisebb cserepűeket naponta kétszer kell locsolni és a tápoldatozás sem maradhat el. A képen látható növények jól mutatnak ugyan a színes kaspókban, de láthatóan nagyon kevés földben vannak, amit nem túl jól tolerálnak. Nem túl szerencsés befelé lógatni a növényeket nyáron, mert a nagy hűségben nem járja őket a levegő.  

 

habony ildikó2

 

Mindenképp nagyobb cserépben lévő növényeket ajánlanék és a nagy szabad falfelület kihasználását. A szabad falfelületen nagyon jól mutatnának lefelé csüngő növények. Összeültetésekkel nagyon szép színfoltok alakíthatók ki.  Ugyancsak jól mutatnának ezen a falon felfelé futó növények, mint pl. a hajnalka vagy vadszőlő

 

pintér márta8

Pintér Márta

 

A napos, meleg erkélyek legkedveltebb növénye a muskátli, a petúnia, a nebáncsvirág (pistike), a begónia és az árvácska. Jól tűri a déli napot is a margaréta, a dália, a farkasfog, a porcsinrózsa (kukacvirág), körömvirág, rozmaring, a büdöske, a balkon aranya és a kakassarkantyú is.

 

fülöp zsuzsanna

Fülöp zsuzsanna

 

 

pintér márta7

Pintér Márta

 

A színpompás mediterrán növények közül a leándert, a levendulát, a murvafürtöt (bougainvillea) és a hibiszkuszt ajánlom. Ezek a növények nem túl olcsók és télen nem tarthatók az erkélyen, ezért csak akkor érdemes beszerezni őket, ha a teleltetésüket meg tudjuk oldani.  

 

Fűvész_183 

kardkovácsárpád6

Kardkovács Árpád

 

A fűszernövényekkel, mint metélő hagyma, bazsalikom, kakukkfű, menta is nyugodtan próbálkozhatsz. Elég széles tehát a választék. Érdemes egy évben többféle növényt is kipróbálni, egy-egy növényből keveset vásárolni az első évben. Jövőre pedig már az idei év tapasztalatait felhasználva lehet válogatni.

Végezetül Viczai Károlynénak, a Burjánzó balkonok és kertek csoport oszlopos tagjának bölcs szavaival  kívánok örömet hozó balkont:

“Sajnos az erkély nem fog a körülményekhez igazodni, hanem a virágokat lehet az erkély fekvéséhez válogatni. Sok olyan virág van, amelyek elviselik a tűző napot. Nem vacak a fekvés, hiszen a délelőtti nap nem olyan erős. Nálam 2 től napnyugtáig tűz a nap a balkonomra. Kánikulában olyan 45-50 fok van, ami éri a virágjaimat. Idézek : ” de olyan szerencsétlen vagyok, hogy nálam minden kipusztul. ” Ezt így kijelenteni nem szabad, mert minden gondolat valóra válik./ Inkább ilyet mondanék helyette: Eddig nekem nem sikerült, de most a segítségetekkel nekem is lehet gyönyörű virágos erkélyem, amilyeneket itt látok a csoportban. Már előre látom a megmaradt csodás virágjaimat./ Jucó majd fog biztos ajánlani napot tűrő virágokat és a többiek is. Én inkább azt mondanám, előzze meg az erkély virágba borulását a gondolatok és a lélek “kivirágzása” + a virágok szeretete. Ezek mellett, ha már megvannak a virágok – a megfelelő gondoskodás. De mint mindenben, itt is érik az embert kudarcok. Ki kell tapasztalni melyik virág válik be, vagy mit csináltunk rosszul. És ha nem sikerül valami, akkor újra próbálkozni más virággal – másképp gondozással. Itt is érvényes, mint általában az életben. Feladni nem szabad!”

 

wolf Márta

 

Szeretnél támogatni, hogy hasonló cikkeket írjak? Kérlek szavazz rám, Nagy Jucóra Az Év Anyavállalata versenyben. 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!