Balkonada

Így gyűjtsd a vadontermő gyógynövényeket!

Meglepő tény, de igaz: a növényvilág valamennyi tagja tartalmaz olyan kémiai alkotó elemet, amely tápanyagként hasznosítható. Egyesek ezen felül hordoznak olyan anyagokat, amelyek nem táplálékként töltik be szerepüket, hanem gyógyászati célra alkalmasak. Gyakran a hasznos vagy éppen mérgező elemi részek kivonása csak bonyolult kémia eljárásokkal lehetséges. A növényi alapanyagok gyógyászati célú felhasználása további lehetőségeket rejt magában, hisz eddig csak a világ ismert növényfajainak kb. 5% -át vizsgálták meg ebből a szempontból. Magyarországon mindössze 120-130 féle gyógynövény található meg, ennek 60-70%-a vadontermő. Érdemes megismerni ezeket és túráink során begyűjteni, hogy óvjuk egészségünket, megelőzzük a betegségek kialakulását vagy egyszerűen csak azért, hogy élvezzük fantasztikus aromájukat.

 

bodza

 

A vadon termő gyógynövények gyűjtése egyúttal természetjárás, mozgás a szabadban, a jó levegőn, kellemes családi kikapcsolódás. Elsősorban fizikai előnyöket kínál, de a lelki egészséget is szolgálja. A szakszerűen begyűjtött, feldolgozott, tárolt és alkalmazott gyógynövényekkel pedig ízesíthetjük étkeinket, orvosolhatjuk enyhébb bajainkat, megelőzhetünk betegségeket és általános közérzetünket javíthatjuk. A Gyógynövény tanfolyam negyedik előadásán ismét Heltmanné, Dr. Tulok Mária, nyugalmazott egyetemi docens szavait és csipkebogyó teáját ittuk. Ezúttal egyik kedves tanfolyamtársunk kétféle medvehagymás pogácsája is az asztalra került.

 

Gyógy4_007

 

Gyógy4_008

 

Aki valóban eredményesen akar gyógynövényeket gyűjteni, annak először is gyógynövény gyűjtés “tízparancsolatával” kell megismerkednie:

1. Sose gyűjts és próbálj meg használni mérgező növényeket, mint pl. a beléndek vagy a nadragulya.

2. Csak egyértelműen azonosítható gyógynövényeket gyűjts. Kétes esetben kérj véleményt szakértő botanikustól.

3. Soha ne használj műanyag zacskót. Kosárba, vászontáskába vagy kartondobozba helyezd a növényeket a gyűjtés során. A bőlevű terméseket, mint pl. a bodzabogyó, az áfonya, stb edénybe szedd, ez lehet műanyag is.

4. Esőben, ködös, párás, nedves időben ne gyűjts.

5. Az autóúttól 300-500 méter távolságon beül, poros földút közelében ne gyűjts. Ne szedj trágyázott, műtrágyázott növényvédő szerrel kezelt területeken.

6. Csak teljesen egészséges növényeket és növényi részeket szedj le. 

7. Óvd a természetet. Védett növényhez sose nyúlj. Mindig csak azt a részét szedd le a növénynek, amire szükség van, ne húzd ki gyökerestől. Ne arasd le az egész területet, csak egy részét, hogy következő évben ismét legyen lehetőséged gyűjteni.

8. Tarts mértéket, ne gyűjts többet, mint amit aznap fel tudsz dolgozni. Ne halmozz fel sokat, egy éven belül használd fel a növényeket.

9. Mindent a megfelelő időben szedj, amikor a felhasználandó rész a legmegfelelőbb fejlődési szakaszban van. 

10. Szakszerű szedéshez használj megfelelő eszközöket: éles kés, kis ásó, metszőolló, kesztyű pl. a csalánhoz.

 

bodza2

 

Soha ne feledd, hogy a nem megfelelően szedett, tárolt és használt gyógynövénnyel többet ártasz, mint használsz. Legyél tehát felkészült a szedésre szánt gyógynövényből. Tudd egyértelműen beazonosítani, hogy mikor, melyik részét kell szedni. Légy tisztában a szárítás, tárolás és alkalmazási mód és mennyiség követelményeivel. 

 

A gyógynövények szakértő gyűjtéséhez ajánlom figyelmedbe még az alábbi bejegyzéseim: 

gyógynövényekkel kapcsolatos legfőbb intelmekről ,

gyógynövények hatóanyagairól és gyűjtési szabályairól,

termesztett gyógynövények étkezési felhasználásáról.

 

Szeretnél támogatni, hogy hasonló cikkeket írjak? Kérlek szavazz rám, Nagy Jucóra Az Év Anyavállalata versenyben. 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!