Balkonada

Burjánzó kert megújítása

A mutatós kertek titka általában az alapos tervezés. Kitűnő, ingyenesen elérhető kerttervező programokkal és némi szaktudással saját magunk is neki láthatunk az elképzelések megvalósításának. A kert legszebb formáját a kialakítás utáni 2-5 évben mutatja, addig a növények kellően megnőnek és kialakul egymáshoz való viszonyuk. Ahogy telik ez idő és burjánzanak a növények, gyakran előfordul, hogy a növények kinövik a kertet, kiöregednek, ezért egyre többet kell gondozni és időnként nem árt megújítani is. Vendég bloggerünk, Ottl Bernadett kertészmérnök a kert újjáéledéséhez ad praktikus tanácsokat. 

 

 Március_226

“A Balkonada blog születésnapjára egy kertfelmérési szakvéleményt ajánlottunk fel. Egy kedves hölgy lett a nyertes, aki fényképeken megosztotta velünk kertjének titkait. Egy helyes, de kicsit túlnőtt kertét. A felmerülő problémákra adott javaslatok azt hiszem többeteknek is hasznos lehet.

Szemezgessen hát belőle kedvére mindenki!

 

berni

 

Akár az utcafrontot remekül takarni lehet pusztaszilekkel. Nyugodtan ültessétek sűrűn és vágjátok vissza 2/3-ára. Akkor szépen megindul majd. A lényeg a nyírásban lesz! Ha a tetejét szélesebbre hagyod, mint az alját, akkor hamar leárnyékolja önmagát és felkopaszodik. Ennyi a titok. Meg némi tápanyag utánpótlás, ami nagyon elkélne.

A túl nagy tujákat nyugodtan vágjátok derékba, ki fog hajtani. 2 év kell nekik, mire helyre jönnek, de ki fog zöldülni akkor is, ha csak egy törzset hagysz meg félbevágva. Sokszor a fák és a később beültetett tuják már nem férnek el együtt egy idő után, akkor bizony az egyiknek mennie kell. Ha vezeték is megy a terület felett, akkor a jövőre nézve jobb, ha nem a magasra növő marad. Egy erőteljes növekedési erélyű fa ágrendszerével és gyökérzetével is elborít mindent, ha konkurencia nélkül marad. Persze akinek pont az árnyék kell, az megint más tészta.

 

berni2

 

Ha kivágunk öreg, felkopaszodott, egymással konkuráló fákat, cserjéket, akkor bizony jelentős fényár öntheti el a kert azon részét. Ekkor szembesülünk vele, hogy a talajon bizony semmi nincs. A fűnek már rég hűlt helye és ha a maradék száraz levelet is feltakarítottuk, akkor bizony kezdeni kell vele valamit. Ha sok a fény, akkor jöhet a füvesítés, ha kevesebb, akkor más talajtakaró évelő. Méteng, borostyán, gólyaorr, stb. (A borostyánnal óvatosan, mert gyorsan elborít mindent.)

Az örökzöldek közül akad néhány, amelyik széltében is szereti a rendelkezésére álló teret kitölteni. Ilyenek a terülő borókák vagy a babérmeggy. Bizony terülnek. Elfoglalva járdát, lépcsőt, teraszt. Érdemes alaposan visszavágni. Egy ideig tartható, hogy annyit vágok csak le, ami ténylegesen útban van, böki a könyököm, amikor elmegyek mellette, de a növénynek is jobb és nekünk is kényelmesebb, ha évente egyszer annyira visszametszük, hogy az éves átlagos fél méteres növekményével se okozzon gondot.

 

berni3

 

Minden átalakításra váró kertben fellelni gyöngyszemeket. Egy-egy rég látott évelőt, cserjét, amit akkor találunk meg, mikor kivágtunk mellőle valami agresszív térfoglalót. Ezeket is nyugodtan méltó helyükre ültethetjük vagy egyszerűen visszavágjuk, hadd erősödjenek végre egy kis fényt kapva.

Ha túl nagy, túl vaskos rönköt hagyó fát vágatunk ki – ezzel a saját és háza épségét veszélyeztetve inkább senki se kezdjen – és nincs energiánk kiásni a tönköt, támasztékként használhatjuk futónövényeknél. Viszont tudni kell, hogy ez csak ideiglenes megoldás. 6-7 év múlva győz a korhadás, az enyészet és a hangyák.

 

berni4

 

Sokaknak ismerős a helyzet, hogy az évek alatt kapott, vett, szaporított növények ellepik a kertet. És tegyük szívünkre a kezünket, nem feltétlenül a magasabbra növő van leghátul és bizony meg lehet találni a jobb szélre ültetett mentából a bal hátsó sarokban is. Ilyen helyeken egy idő után nem lehet megúszni a „robbantást”. Nagy munka, de mindent ki kell szedni, kidobni/elajándékozni a felesleget és szépen, 3-as csoportokban visszaültetni az értékelhető állományt. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy totális gyomirtást is végezzünk el a leendő ágyásokon, hogy a sarjak, magok ne kapjanak kedvet tönkre tenni művünket.

 

berni5

 

Általános jó tanács: hármas csoportokban minden évelő, egynyári és kisebb cserje jobban néz ki, mint magában vagy egyesével szétszórva. Hátsó sorba mehetnek a cserjék. Érdemes kb 1,5 métert hagyni köztük. Kicsit kevesebbet, ha gyorsan fallá akarjátok növeszteni őket. Úgy a legszebb, ha nem egy sorba, hanem cikkcakkba ülteted. Érdemes az évelők közt lyukakat hagyni, hogy később, ha szeretnétek valamit beültetni, akkor legyen helye.

Rendezettebb képet mutat, ha teszel egy ágyásszegélyt is, akár kövekből kirakva csak vagy szimplán lemulcsozod az ágyást, amit évente meg kell tenni, de sokat dob a látványon.

Katalinnak ezeket tanácsoltuk.

Ha neked is segíthetünk, keress bennünket itt vagy a www.bokretadekor.hu oldalon fellelhető elérhetőségeink egyikén.”

 

Nagyon köszönjük Bernadett a rengeteg hasznos tanácsot!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Győriné Éva says:

  Sok jó okos tanácsokat olvashattam, melyekből fel fogok használni.
  Köszönöm.
  A vakondűzéshez is új tanácsot kaptam. Ki fogom próbálni a kávé zaccot, és a foghagymát.

 2. Nagy Jucó says:

  Nagyon köszönöm Éva!
  Mindig örömmel olvasom, ha valaki számára hasznosítható információkkal tudok szolgálni.

  Virágos szép napokat kívánok:
  Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!