Balkonada

Bámulatos tűztövis kerítések

A kertet megszépítő növénycsoportok között fontos helyet követelnek maguknak a díszcserjék. A cserjék a lombos fák, a fa- és bokorszerű tűlevelűek mellett a kert alapját alkotják. Többségük már tavasszal vagy nyár elején buja virágzattal ékesíti a kertet. A mutatós cserjék állhatnak a kert közepén önmagukban, több különböző színű és formájú cserjékkel társítva, vagy akár kerítésként is szolgálhatnak. Akár kúszó-, bokor- vagy sövény formát öltenek, mindenképp rendezetté teszik a kertet. 

 

landscape-322100_1280

 

Az ősszel aranysárga, narancssárga vagy élénk piros színekben pompázó, igénytelen tűztövis az egyik legkedveltebb díszcserje. A rózsafélék családjába tartozó növény a Kaukázusban és Kis-Ázsiában őshonos, a 17. században érkezett Közép-Euróbába. Habár a májustól júniusig nyíló, fehér színű, erős illatú virágzata is tetszetős, a télizöld, csillogó levelei és élénk színű, egészen télig megmaradó gyümölcsei játsszák a főszerepet. Apró, almaszerű gyümölcsei kedvelt madáreledelek.  A termése az emberek számára enyhén mérgező, ugyanakkor a kisgyermekek vonzónak találják a sok élénk, apró gyümölcsöt, így fokozott óvatosság szükséges. Megkóstolása után gyomormosás szükséges.      

 

tűztövis10

 

Az erősen elágazó, akár 2-4 magasra is megnövő tűztövis jól tűri a városi klímát és a formára igazítást. Csodálatos kerítések, spalírok (=fák, bokrok, kúszónövények formára nyírt alakzata) alakíthatók ki a napos és félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvelő növényből. Tudsz választani az inspiráló képek közül?

 

tűztövis2

 

tűztövis5

 

tűztövis9

 

tűztövis

 

tűztövis1

 

tűztövis3

 

tűztövis4

 

tűztövis6

 

tűztövis7

 

tűztövis8

 

tűztövis11 

Spalír készítésébe bárki otthon is belevághat. A bátortalanabbaknak Szklenárik-Czeróczky Zsuzsanna kertészmérnök hasznos tanácsainak tanulmányozását ajánlom a kertesz.cafeblog.hu oldalról. 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!