Balkonada

10 csodás virág a húsvéti dekorációhoz

Virágvasárnap mi másról írhatnék, mint a tavasz legszebb virágairól, amik nélkül nem múlhat el a húsvét. Húsvét előtti utolsó vasárnapon a katolikus egyház Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékezik. A szamárháton érkező Jézust lelkes tömeg várta, sokan a ruhájukat terítették az útra, míg mások faágakat szórtak Jézus elé. Ez előtt az esemény előtt tisztelegve alakult ki a melegebb éghajlatokon a pálmás, Európa középső és északi tájain pedig a barkás körmenet és a barkaszentelés. Hazánk egyes tájain még napjainkban is dívik a kiszehajtás (kisze=zsupszalma). Egy női ruhába öltöztetett szalmabábút körbehordanak a faluban, majd vízbe dobják, vagy elégetik. A bábu megsemmisítése a halál és tél feletti győzelmet szimbolizálja. A villőzés szokását is felelevenitik itt-ott, amikor is fiatal lányok színes pántlikával díszített fűzfa ágakkal (villő), énekelve járnak házról-házra. A háziasszony a villőfáról letört gallyal megsuhintja a lányokat, hogy azok mielőbb párt találjanak. Na de ennyi bevezető után nézzük azokat a pompás virágokat, amik szebbé, hangulatosabbá varázsolják az ünnepet.   
 
húsvét

 

1. Barka 

Mivel is kezdhetném a sort, mint a barkával, a húsvéti díszek elmaradhatatlan kellékével. A fűz gömbölyded, bolyhos füzérvirágzata kinyílás előtt a legszebb. Víz nélkül tárolva nagyon szépen megszárad.
 
 
Január_091

 

2. Jácint 

A jácint csodálatos színeivel és erőteljes illatával egyaránt hódít. Nagyon hálás növény, akár a hagymán hagyva akár vázába helyezve hetekig gyönyörködhetünk fehér, kék, rózsaszín, piros vagy sárga színben pompázó virágaiban.
 
 
jácint

3. Nárcisz

A nap színét magukon viselő nárciszok az önimádat jelképei a görög mitológia szerint. Sok fajtája ismert, vegyesen alkalmazva mutat igazán.   

 

nárcisz2

 
 

4. Fürtös györgyike (Muscari) 

A tavasz talán legismertebb kék virágáról kevesen tudják, hogy fehér színben is létezik. Csodálatos formája és élénk színe már magában is szemet gyönyörködtető.  

 

muscari2

 

5. Tulipán

A Perzsiából származó tulipán nevét a formája miatt a turbánról kapta.  Cserépben vagy vágott formában egyaránt jól érvényesül. A látványos dekorációhoz nem kell sok belőle, akár kecses üvegben is fenséges.
 
 
tulipán 

6. Százszorszép

A fehértől a rózsaszínen át egészen a pirosig találhatunk százszorszépeket. Tömött kis fejük jól mutat a nárciszok, jácintok vagy a fürtös györgyikék között.

 
százszorszép

7. Írisz

Az íriszek közül ilyenkor még csak korai, mini fajták nyílnak. Különleges formájuk kék vagy lila színben egyaránt nagyon látványos.  

 
Március_044

 

8. Sáfrány (Krókusz)

A kis növésű sáfrányok az egyik legkorábban nyíló virágok, így ilyenkor már többnyire elnyílnak a kertekben. Az egyik legolcsóbb virágból érdemes párat húsvétra is beszerezni. 

 

krókusz1

 

9. Kankalin (Primula) 

A kankalint szintén olcsósága és színgazdagsága teszi az egyik legkedveltebb tavaszi növénnyé. Elvirágzás után sem kell megválni tőle, a kertbe vagy balkonra kiültetve, árnyékban tartva nevelhető és újra virágzásra bírható.

 
kankalin
 

10. Árvácska

A kétnyári árvácska színvilága szinte végtelen. Biztosak lehetünk benne, hogy találunk olyan színt, ami a többi virág színével harmonizál. Amilyen apró, olyan bájos, kár lenne lemondani róla. 

  

árvácska4

 

Biztos vagyok benne, hogy ezekből a csodás virágokból Te is megtalálod a kedvedre valót. Bármelyiket választva vidámabbá és kívánatosabbá teheted az ünnepi asztalt. Ide kattintva természetes alapú csodás húsvéti dekorációkat találsz. 

A hagymás virágok hagymáitól sem kell megválni, azok szépségében egy kis gondoskodással jövőre újra gyönyörködhetsz

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!