Balkonada

Így gyűjtsd a medvehagymát!

Most, hogy már a medvék is előbújtak téli álmukból, hogy az egyik kedvenc csemegéjüket, a medvehagymát megízleljék nem árt tisztázni néhány dolgot a medvehagyma gyűjthetőségével kapcsolatban. A tavasz erdők markáns illatú növénye látványnak is csodálatos. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően az utóbbi évek sláger növénye lett. Nagyanyáink újra felfedezett évelő kedvence a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei és apró fehér virágai látványos, jellegzetes foghagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amik megszegése pénzbírsággal jár. 

 

medvehagyma

 

Hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic  gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk. A gyógynövényként elismert hagymás növény nem természetvédelmi területen saját használatra maximum 2 kg/fő/nap mennyiségig szabadon gyűjthető. A gyűjtés szabályairól a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény rendelkezik. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, akkor az illetékes erdőgazdálkodótól engedélyt kell kérni. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni 20.000 Ft/hektár+áfa áron. 

 

medvehagyma4
 
 
Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre. Az ilyen területeken bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Baranya megyében a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) engedélyével lehetséges.
 
 
medvehagyma5

 

A medvehagyma begyűjtésekor a megengedett mennyiségen túli gyűjtésért járó bírságon felül még egy veszély leselkedik a laikusokra. Felületes ismeretekkel rendelkezők gyakran összetévesztik az április közepén előbújó gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. A két növény közötti legmarkánsabb különbség a medvehagyma leveleinek átható foghagyma illata. 

 

medvehagyma3

 

 

Hasonlóan a többi gyógynövényhez a medvehagymát is úgy kell szedni, hogy az állomány ne sérüljön:

 

• csak a leveleket szedjük le, semmiképp ne tépjük ki a hagymákat, hiszen azok biztosítják, hogy jövő évre is megmaradjon a növény,

• mindig győződj meg róla, hogy valóban medvehagyma-e, legjobb módszer a levelek megdörzsölése, ha nem érzed a jellegzetes foghagyma illatot, akkor ne szed le, mert nem medvehagyma,  

• egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük le az összes növényt,

• tájékozódjunk előre, hogy melyik helyen gyűjthető szabadon a medvehagyma,

• mindig csak maximum a törvény által megengedett mennyiségű növényt szedjünk le, ami jelenleg 2 kg/fő/nap.

 

medvehagyma2

 

A többi hagymaféléhez hasonlóan tisztító és antibiotikus hatású.

A medvehagyma gasztronómiai felhasználási lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Fokhagymáéhoz hasonló íze miatt salátákba, levesekbe, főzelékekbe, szendvicsekhez ízesítőként használhatjuk. 

Kattints ide a legjobb medvehagymás receptekért.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így ismerheted fel a medvehagymát!

🌷 Így lesz illatozó fűszerkerted

🌷 Ezeket a fűszernövényeket cserépben is nevelheted

🌷 Biozöldségek a hatodikon

🌷 Fűszernövény tartósítási házi praktikák

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!