Balkonada

Teleltetett muskátlik tavaszi ébresztése

Szép lassan, de egyre látványosabban ébredezik a természet. Ideje elővenni a téli álmot alvó muskátlikat is és hozzászoktatni őket a napfényhez, a gyakoribb öntözéshez és a tápoldathoz. A muskátliknak a téli időszakban szükségük van pár hónapos pihenő időre. Ha ezt nem adjuk meg számukra és télen is világos és meleg helyen tartjuk őket, akkor nincs idejük feltöltődni. Nem tudnak felkészülni a nyári szezonra, ezért nem fognak olyan gazdagon virágozni. 

 

Március_081

 

Az első képeken a szomszédaim lépcsőházban teleltetett muskátlijai láthatók most, március közepén. Ők az ablakban, tehát világos helyen tartották őket és rendszeresen locsolták a virágokat. Kétség kívül nagyon jól néznek ki most, de kíváncsi vagyok, mi lesz velük nyáron. 

 

Március_077

 

Az így teleltetett, szép fejlett növényeket már sajnálja az ember visszavágni. Tulajdonképpen nincs vele teendő, de a szép egészséges hajtásokból érdemes ledugni párat, hogy újabb növényeink keletkezzenek. 

 

Március_079

 

 Az én muskátlijaim szintén a 10-15 fokos lépcsőházban teleltek, de távol az ablaktól, tehát sötét helyen és igen keveset locsolva. Ennek ellenére még így is hoztak virágot.  Időnként leszedtem a száraz leveleket. Most viszont eljött az idő a teljes letisztításukra és visszavágásukra.

 

Március_082

 

Először is eltávolítottam ez elszáradt leveleket, majd jó visszavágtam a szárakat. A visszavágást 2-3 hajtás kezdeményig kell megtenni, ami kb 10 cm. Ennél a virágosnál a virágfejet még meghagytam pár napig, azóta már azt a részt is eltávolítottam.  

 

Március_083

 

Ennél a muskátlinál a már szép kifejlett volt a bimbó, aminek szintén megkegyelmeztem.

 

Március_084

 

Március_085

 

Március_086

 

Erről a muskátliról a két nagyobb zöld ágat is levágtam és egy friss muskátli földdel töltött cserépbe dugtam őket, hogy szaporodjanak. 

 

Március_087

 

Március_088

 

A tisztogatás után eltávolítottam a felső 3-4 cm földréteget és friss muskátli földet raktam a helyére. Jól meglocsoltam őket és most már a világos ablakban várják a tavaszt.

 

Március_091

 

Mindenkinek más bevált módszere van a muskátli teleltetéséhez. Azok, akik a föld nélküli felfüggesztés hívei, szintén most kell, hogy elővegyék a növényeket és elültessék cserépbe. A növényeket friss földbe ültetve kb. egy harmadukig vissza kell vágni. Alapos beöntözés után nitrogén adagolásával érhetjük el, hogy szép nagy borkorrá fejlődjenek.  

 

Március_078

 

Innentől folyamatosan kell öntözni és tápoldatozni őket. Egyelőre én még nem tanácsolom a balkonra helyezésüket, szerintem még jobb nekik védett helyen. Ha már elmúlnak az éjszakai fagyok, akkor kirakhatók. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne érje őket rögtön a tűző nap, mert a télen legyengült növények zsenge hajtásai hamar megégnek. 

 

Néhány olvasói kép és jó tanács 

Szőcsné Zsuzsa

 

Szőcsné Zsuzsanna

Szőcsné Zsuzsanna

 

“Ez 2 héttel ezelőtti! Azóta megmetszettem és a lemetszett szárakat eldugattam. A dugványok 2 kivételével mind megeredt, hozza az új kis leveleket.”

 

Pintér Márta 

 

Pintér Márta

Pintér Márta

 

“Ha leszednéd a felső 3-4 cm földréteget, a maradékot kissé fellazítanád, szórnál rá valamilyen tartós tápot, aztán új földdel betakarnád, biztos boldogan rád mosolyogna ez a két szépen áttelelt muskátli-gyereked. Marhatrágya is nagyon jó, ha van, de vehetsz általános virágtápot is. ” 

 

Tóth Erika

 

Tóth Erika

Tóth Erika

 

“A futót én csak annyira vágtam meg, hogy kezelhető, mozgatható legyen. Kb. 20-30 cm-t hagytam rajta, de nekem üvegházban telel, és így nem voltak megnyúlt hajtásai. Épp csak száraz levelei.” 

 

Buzsáki Istvánné

 

Buzsáki Istvánné

Buzsáki Istvánné

 

“Én csak annyit írtam nem olyan gazdagon nyílik, mint pihentetve. én pihentetem a muskátlimat, így néz ki már májustól. ez 5 éves muskátli.” 

 

Kovács Anikó

 

Kovács Anikó

Kovács Anikó

 

“Tavaly a muskátlik. Nekem még csak 2 évesek illetve idén már három évesek lesznek.”

 

Kovács Anikó

Kovács Anikó

 

Ne sajnáld tehát levágni a hajtásokat, a növények bőséges virágözönnel hálálják meg a gondoskodást. Aztán csak azon kell törnöd a fejed, mi kerüljön a muskátli mellé.

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!