Balkonada

Franciaerkély is lehet oázis

Van-e nagyobb öröm egy blogger életében, mint hogy szeretik az írásait és rendszeresen visszatérnek az olvasók, hogy informálódjanak, inspirálódjanak? Állíthatom, hogy igen, van ettől nagyobb boldogság is. Leírhatatlan érzés, amikor a figyelmükön túl a bizalmukkal is megtisztelnek. A bizalom jele, hogy kérdéseket tesznek fel, kikérik a véleményemet és tőlem várnak megoldást problémáikra. Egyre gyakrabban megesik, hogy az olvasók emailben kérnek tanácsot. Ez történt a napokban is, amikor Balás Boglárkától az alábbi levél érkezett: 

 
“Kedves Jucó!

Gratulálok a blogodhoz, nagyon szeretem, rendszeresen követem. Múltkor volt egy sorozatod erkély berendezésre, virágozásra. Én csak egy erkélynek csúfolt francia erkély tulajdonosa vagyok. Ami tőlem telik, megteszem a maximális virágozáshoz, de szívesen vennék ötleteket. Nincs valami jó trükköd? Biztosan mások is szívesen olvasnának erről a blogon!

További sok szuper írást kívánok!

Balás Bogi”

Biztos vagyok benne, hogy Boginak igaza van abban, hogy másokat is érdekel, mit lehet tenni egy franciaerkéllyel. Ezért döntöttem úgy, hogy nem személyes levélben, hanem itt blogon válaszolok Boginak.

 

francia2 

Bármilyen kicsi is egy erkély, nagyon jó kapocs a természethez. A növényekkel benépesített erkély élhetőbbé, szebbé varázsolja környezetünket. Az általuk létrejött különleges mikroklíma különösen fontos a szennyezett levegőjű nagyvárosokban.  

A padlóig nyitott ablak (ajtó) világossá teszi a lakást, közelében nyugodtan elhelyezhetjük a fényigényes növényeket. A franciaerkély felcicomázására a legegyszerűbb megoldás, ha a franciaerkély korlátjára virágládákat rögzíthetünk és erre futónövényeket pl. muskátlit, petúniát helyezünk. A tájolást természetesen itt is figyelembe kell venni, csak akkor lesznek szépek a növények, ha az elvárt feltételeket maximálisan biztosítjuk számukra.

 

francia

 

francia1

 

francia7

 

francia8

 

Egy-egy virágláda csak a különleges kialakítású, építészetileg is érdekes erkélyeken mutat jól. A hagyományos, magyar lakótelepi franciaerkélyekre mindenképp több virágládát és növényt javaslok.  

 

francia9

 

Kellemes illatú lesz a lakás is, ha mézvirágok vagy fűszernövényeket, pl. rozmaring, bazsalikom kakukkfű ültetünk a virágládába. Szennyezett levegőjű helyeken, pl. a belvárosban elégedjünk meg a növények illatával, fogyasztásuk nem ajánlott. 

 

francia17

 

francia21

 

A virágládákat nem feltétlenül kell az erkély felső korlátjához rögzíteni, azokat tehetjük alulra is. Bár a kívülre helyezett alsó balkonládákkal a saját dolgunkat nehezítjük, hisz az öntözés kisebb fajta akrobatikus mutatványt kíván. Az odaerősítésnél figyeljünk a biztonságra, különösen, ha kívülről helyezzük el a növényeket.  

 

francia12

 

francia13

 

A kis tereket nagyon jól megnövelik optikailag a magasabb növények. Az örökzöldek, kisebb fák akár formára is nyírhatók. Napos erkélyre jó választás a leander, a citrusfélék vagy a törzses rózsa is.  

 

francia14

 

francia3

 

francia19

 

francia18

 

Igen látványos franciaerkélyünk lehet, ha a növényeket több sorban, több szintben helyezzük el. A muskátlin és petúnián túl különösen jól mutatnak több soros elrendezésben a mediterrán növények, pl. a cikász, a murvafürt (Bougainvillea). 

 

francia4

 

francia10

 

Jó ötlet, ha megpróbálunk függőlegesen terjeszkedni. Jól jön, ha jó viszonyt ápolunk a felső szomszéddal és az Ő erkélyéről  is lógathatunk le virágokat.

 

francia5

 

Romantikus hatást érhetünk el, ha futórózsával, repkénnyel, borostyánnal, vadszőlővel körbefuttatjuk a franciaerkélyt.

 

francia6

 

 

francia11

 

francia22

 

francia20

 

A franciaerkélyek többsége rácsos. A rácsok alkalmasak arra, hogy növényeket futtassunk rajtuk. Felfelé futtatásra az egynyáriak közül pl. gyorsan növő hajnalkát tudnám ajánlani. Használjuk ki a rácsok azon előnyét is, hogy lefelé is terjeszkedhetünk csüngő habitusú növényekkel. Nagyon látványos például a színes virágok közé ültetett illatos kakassarkantyú, ami köztudottan szunyogűző is.

 

francia15

 

francia16

 

Nagyon köszönöm Boginak a kérdést. Remélem sikerült pár tippel hozzájárulni egy franciaerkélynyi oázis létrehozásához. 

 

A balkonnövények kiválasztásához itt találsz ötleteket.

 

A képet forrásáért és további balkon ötletekért keresd fel a Pinterest oldalt. 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Boglárka Balás says:

  Kedves Jucó!

  Köszönöm szépen a szép képeket és ötleteket! Az erkély déli fekvésű, sajnos elég sok virág nem bírja az egész napi hőséget, de igyekszem! Remélem majd valami szép ilyen volt-ilyen lett képet is tudok mutatni 🙂

  Bogi

 2. Nagy Jucó says:

  Köszi Bogi!
  Déli fekvés a déli forró nap miatt kicsit problémás. Tudom ajánlani a muskátlit, a porcsinrózsát, a levendulát, a leandert, árvácskát, hajnalkát vagy a margitvirágot.

  Sok sikert kívánok: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!