Balkonada

Mentsünk növényeket, hogy életeket menthessünk

A gyógynövények használata egyidős az emberiséggel. A vadon élő gyógynövényeknek nagyon fontos szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében és a gyógyításában. Akár kedvtelésből, akár hivatásszerűen kíván valaki foglalkozni a vadon termő gyógynövényekkel, tisztában kell lennie olyan alapinformációkkal, mit előfordulásuk, gyűjtésük, termesztésbe vonási lehetőségeik, feldolgozásuk, használatuk. “Saving Lives by Saving Plants”, azaz Mentsünk növényeket, hogy életeket menthessünk címmel adta ki kiáltványát a WHO 1988-ban. A thaiföldi Chaing Mai városban tartott kongresszus a gyógynövény kincs megőrzése, vadon termő állapotban való megmentése, termesztésbe való bevonása és önfenntartó használata mellett érvelve fogalmazta meg a deklarációt. A gyógynövények megfelelő használata valóban életet menthet, de fontos, hogy gyűjtésük közben óvjuk a növényeket is, hogy azok továbbra is életképesek maradjanak és életet menthessenek. 

 

kökörcsin

Kökörcsin

 

A hazai gyógynövények használatára vonatkozó ismereteink nemzeti kultúránk sajátos, érdekes és fontos részét képezik. Az első magyar nyelvű füveskönyv, Herbarium címmel 1578-ban Melius Péter tollából jelent meg. A Kolozsváron kiadott könvyben 1236 magyar növénynév és több mint 450 azonosított rendszertani egység (faj, alfaj stb.) szerepel, és ebből több mint 100 ma is gyógynövényként ismert. A Wikipédián is elérhető Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadásából mindent megtudhatunk a hivatalosan is elismert gyógynövény hatóanyagokról. Többek közt ezekkel az információban kezdte Dr. Máthé Ákos a Gyógynövény tanfolyam második előadását. 

 

Gyógy2_001

 

A gyógynövények alapos megismerése hozzásegít bennünket a növények védelméhez, elkerülhetővé teszi a hiányos növényismeretből (pl. összetévesztés, nem megfelelő állapotú szedés, tárolás és dózisú alkalmazás) adódó mérgezéseket. Felkészületlenség, félinformáltság esetén az öngyógyítás komoly veszélyeket rejt magában. Az utóbbi néhány évtizedben a természetes növénytakaró megváltozott, és egyes gyógynövényfajok élőtere beszűkült, ezért szükségessé vált egyes fajok például az erdei és tavaszi hérics, magyar kikerics, a kálmos védelme, melyekből néhány évtizeddel ezelőtt még jelentősebb állományok voltak hazánkban.

 

tavaszi-herics

Tavaszi hérics

 

A nem előírás szerint gyűjtött vagy kezelt növényrészek nem tartalmaznak kellő mennyiségű és minőségű hatóanyagot. Fontos tudni, hogy mit mikor, milyen fejlettségi és érettségi állapotban, hogyan kell beszerezni, szárítani, tárolni, csomagolni. 

A gyógynövények gyűjtésének alapszabályai:

• csak azt a növényt és növényi részt gyűjtsük be, amelyiket valójában gyűjteni akarunk (a feleslegesen leszedett rész károsítja a növényt, és gyengítheti is a hatóanyagot),
• egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük fel az összes növényt, hanem hagyjunk belőle ott, ezzel biztosítva továbbszaporodásukat,
• mindig csak annyi növényt gyűjtsünk be, amennyit aznap fel tudunk dolgozni, azaz a szárításhoz megfelelően elő tudunk készíteni,
• nyers növényi részeket lehetőleg ne tartsunk egy halomban sokáig, mert átmelegszik, és a beinduló kedvezőtlen kémiai változások miatt romolhat a begyűjtött hatóanyag minősége,
• a növényi részeket általában épen és teljesen kifejlett állapotban gyűjtsük be.

 

Gyógy2_005

 

A maximális hatás eléréséhez fontos, hogy az egyes növényi részeket a megfelelő időpontban és módon gyűjtsük be. A földalattirészeket, gyökereket általában nyugalmi állapotban, késő ősszel vagy kora tavasszal érdemes gyűjteni. De pl. a gumókat (pl. őszi kikerics) nyáron érdemes beszerezni.

A virágos hajtásokat rendszerint virágzás előtt, virágzáskor vagy virágzás után gyűjtjük. Az erős, fásodó szárú növényeknél csak a felső hajtásrészeket szedjük le (pl. fehérüröm, aranyvessző). Minél kevesebb és minél vékonyabb szárrészt tartalmaz egy növény, rendszerint annál értékesebb, annál több tápanyagot tartalmaz. 

 

aranyvessző

 

A leveleket teljesen kifejlődött és egészséges állapotban kell gyűjteni. A levelek gyűjthetők egyesével és levélnyéllel is, de mindig száraz időben, a harmat felszáradása után gyűjtsük. Ha ez nem oldható meg, akkor gyűjtés után terítsük ki a leveleket, és a befülledés elkerülése érdekében többször forgassuk meg azokat. 

A virágokat száraz, napos időben kell gyűjteni, csak így kerülhető el megbarnulásuk. A délután két órakor van a legmelegebb, ekkor a legnagyobb a párologtatás, így ez a legideálisabb időpont.  Van amit bimbós vagy nyíló állapotban kell leszedni (pl. kökény), míg másokat a teljes virágzás idején (pl. hárs, kamilla).

 

Körömvirág

Körömvirág

 

A termések és a magvak félérett vagy érett állapotban gyűjthetők.

A leszedett növény részeket nem kell megmosni szárítás előtt. A szárítást mindig meleg, huzatos helyen, vékony rétegben kiterítve kell végezni, lehetőleg naptól védve. Általánosságban elmondható, hogy a túl gyors vagy a túl lassú szárítás a hatóanyag csökkenésével jár, ezért vegyük figyelembe a növényre jellemző követelményeket. Az ökörfarkkóró virág például napon is szárítható, mert ennél fontos, hogy a gyűjtés napján megszáradjon. A bodzavirág nemcsak kiterítve, hanem fürtökben felakasztva is szárítható. A megszáradást a növényi részek könnyű morzsolhatósága jelzi.

 

Bodzavirág

Bodzavirág

 

A szárítás során is átalakulnak a növényekben lévő vegyületek, ezért minél gyorsabb száradást kell biztosítani.  

Néhány tanács a szárításhoz: 

  • a növény részeket vágjuk minél apróbb darabokra, hogy minél nagyobb területen érintkezzen a levegővel és minél gyorsabban száradjon
  • egy helyen csak egyféle növényt szárítsunk (a különféle növények és azok részei jól el legyenek különítve),
  • az erős hatású növények elkülönítetten szárításuk és tároljuk,
  • biztosítani kell a folyamatos szellőzést,
  • állatok (baromfi, galamb, kutya, macska stb.) ne juthassanak be a szárítóhelyre,
  • a szárítás során a növényi részeket rendszeresen forgassuk meg,
  • mesterséges szárításnál pedig ügyeljünk a szárítási hőmérséklet helyes megválasztására és az egyenletes hőmérséklet biztosítására.

 

A növényi drogokat lehetőleg száraz helyen és fénytől védve tároljuk, s ügyeljünk arra, hogy a tárolásra használt eszközöket (zsákokat, üvegeket, dobozokat) megfelelő címkékkel lássuk el.

 

Ajánlom figyelmedbe a gyógynövény tanfolyam első előadásának ismertetőjét is.

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!