Balkonada

Mi legyen a szobában elnyílt hagymás növényekkel?

 A hagymás virágok nagyszerűsége abban rejlik, hogy épp azokban a napokban tudunk velük tavaszt varázsolni a lakásba, amikor már a vitamin tartalékaink fogytán vannak és lelkünk is a színek, a természet üdesége után vágyódik. Ha jól összeválogatjuk a virágokat, jácintot, tulipánt, krókuszt, nárciszokat, akkor a különleges szín és illatélményt hetekig élvezhetjük a négy fal között is. Az egyenként megvásárolt növényekből izgalmas összeültetéseket is készíthetünk. Az elvirágzás után sem kell kidobni a hagymákat, gondos kezelés után jövőre ismét örülhetünk a tavasz első hírnökeinek. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz. 
 
  
tavasz1

Összeültetés 2014-ből

   
Az elvirágzott hagymákat nem kell kidobni. A meleg lakásban hajtatott hagymás növények általában felnyúltak lesznek és a virágzás alatt hagymájuk felemészti az összes tápanyagot. Ha már nincs díszítő értékük a növényeknek, vágjuk le a virágszárakat, és minél előtt vigyük őket hűvösebb helyiségbe. Ideális az 5-10 fok közötti hőmérséklet. Enyhébb napokon akár ki is vihetjük őket, de óvakodjunk a tűzőnaptól, mert az napégést okozhat. Éjszakai fagyok esetén ismét menekítsük be őket. A hidegebb környezetben kevesebb vizet igényelnek a növények, ezért csökkentsük a víz mennyiségét. 
 
Március_001

Hagymások a balkonon 2015 február vége

 
 
Ha már tartósan kint tarthatóak, akkor növeljük a vízmennyiséget és rendszeresen tápoldatozzuk, hogy a hagymák növekedjenek. A nyári kánikulát már nem fogják elviselni, leveleik leszáradnak, a növény pedig visszahúzódik a hagymába. Ekkor vegyük ki a földből a hagymákat és száraz, sötét tárolóba tegyük be pihenni pár hónapra.
 
 
Január_102
 
 
Szeptember végén, október elején ültessük el a hagymákat laza szerkezetű földbe. Akár az egynyáriak után kiürülő balkonládákba is kerülhetnek a hagymák. Tavasszal az első napsugarak hatására szép lassan megjelennek az első levelek, majd virágok is.
 
Március_046

Hagymások a balkonon 2015 március eleje

 

A hagymás növények virágzásához hideg hatásra van szükség. Ezt a hatást a kertbe vagy az erkélyre kiültetve megkapják.
 
 
Szabó András
 
 
Azt viszont hiába várjuk, hogy az októberben elültetett hagymák a szobában kinyílnak. Mivel nem éri őket a szükséges hideg, nem fognak virágozni. Az üzletekben árult virágzó hagymások hókezelésnek köszönhetően borulnak virágba.
   
 Kövér_153
 
 
Semmiképp ne dobd hát ki az elnyílt hagymás és gumós növények virágait. Ha nincs kedved bajlódni velük, akkor keress a környezetedben valakit, aki szívesen fogadja és nevelgeti a hagymákat.  
 
 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!