Balkonada

Fantasztikus hóvirágmező Alcsúton

Különleges élményben volt részem a napokban, amikor ellátogattam a Vértes hegység lábánál, a Vál-völgyében található Alcsúti Arborétumba. A 40 hektáros területű arborétum főleg óriásira nőtt idős fáiról és a hazánkban egyedi méretű hóvirágmezejéről ismert. A látogatásomat én is épp ehhez, a 2,5 hektáron virító hóvirágok nyílásához időzítettem. A hóvirágok virágzása már két hete elkezdődött, de március közepéig még megcsodálható a hazánkban egyedi hóvirágszőnyeg.

 Alcsút_045

Alcsút_041

 

Alcsút_048

 

József nádor 1818-ban csere és vásárlás útján szerezte meg az Alcsúti Uradalmat, ahol mezőgazdaságra és állattenyésztésre rendezkedtek be. A nádor családi birodalomnak szánta a parkot, minden családi eseménynek, kedves családtagjainak valamilyen emléket állított. Ünnepi alkalmakkor fát ültetett és a park egyes részeit a neki kedves emberekről nevezte el.

 Alcsút_003

 

A mai arborétum egy schönbrunni kertépítőmester által 1825-ben tervezett, a táj természetes formáit utánzó angolpark területén található. A park főépületét, hazánk legnagyobb klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte. A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható.

 

Alcsút_107

 

A melléképületek jó része szintén elpusztult. A kastélykápolna kiállításoknak ad helyet, bár ott jártamkor zárva volt.

 

Alcsút_115

Növények telepítését 1825-től folyamatosan végezték. Az elsőként ültetett fák a platánok, japánakácok, törökmogyorók,  tölgyek, juharok, vadgesztenyék és vasfák voltak. A XIX. század közepi ültetési hullámban kerültek ide a többek közt a mocsárciprusok, az óriás tuják és a mamutfenyők.

 

Alcsút_065_kisebb

 

 Az arborétumban található tó szigetének különlegessége az észak-amerikai lombhullató mocsárciprus. A talajból fölfelé álló légzőgyökerei a fa tövétől akár 15 méterre is felbukkanhatnak.

 

Alcsút_078

 

1870 után, József főherceg tulajdonlása alatt 320 növényfajjal gazdagodott a növényállomány. Ybl Miklós tervei alapján pálmaház is épült, orchidea-, kamélia-, és páfránygyűjteménnyel. 

 

Alcsút_093

 

A II. világháború után tönkrement a kastély, a pálmaház, és a növények is jelentős része is. 1952 óta védelem alatt áll az arborétum és nagyarányú felújítási munkák mennek végbe. Most épp Európai Uniós projekt keretében szépül meg a park. 

 

Alcsút_006

 

A Vál folyó felduzzasztásával kialakult tó rendszer szigetei és hidjai igen romantikus hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A tó egyik szigetén van a Lourdes-i barlang.  

 

Alcsút_080

 

A kora tavaszi időszak is sok látnivalót nyújt, legszebb a hóvirágnyílás. Magyarország legnagyobb hóvirágmezője 2,5 hektárnyi összefüggő területen csodálható meg. A 7 hóvirágfaj (pl. levantei, kikeleti, krími, bizánci )  24 fajtája egyedülálló látvány. 

 

Alcsút_050

 

A hóvirág 2006 óta védett növénynek számít. Leszedése bárhol a természetben bűncselekménynek számít. Egy szál eszmei értéke 10.000 Ft. 

 

Alcsút_057

 

A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. 

 Alcsút_016

 

A park gazdag gyűjteménye minden évszakban sok érdekességet, ritkaságot kínál. A hóvirágok mellett többek közt nyílnak  a téltemetők, a hunyorok és krókuszok is. Pár hét múlva pedig nárciszoknak és tulipánoknak adják át a terepet. 

 

Alcsút_067

 

Alcsút_127

 

Alcsút_138

 

Alcsút_132

 

Alcsút_139

 

Alcsút_088

 

A felnőtt belépőjegy 950, míg a diák és nyugdíjas 600 Ft.

Kitűnő hétvégi elfoglaltság az arborétum meglátogatása. Akár Nőnapi ajándékként is adható. Az öröm és a felejthetetlen élmény garantált. 

További képeket találsz az Alcsúti Arborétum hóvirágmezejéről a Facebookon

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!