Balkonada

Gyógynövényekről őszintén

A gyógynövényeket ősidők óta alkalmazza az emberiség a különböző fájdalmak enyhítésére, bajok megelőzősére. Az ősember, akárcsak az állatok az ösztöneire hagyatkozva különböztette meg egymástól az ehető és a mérgező táplálékot. A nemzedékekről nemzedékekre átadott tudás vezetett a mai modern gyógyszergyártáshoz. Ez egyes növények fő hatóanyagainak elválasztása és kivonása megteremtette a lehetőséget, hogy egyetlen kapszulába összpontosuljon akár 1000 tőnek megfelelő gyógyerő. A hatalmas előállítási költségek miatt a drága gyógyszereket egyre kevesebben tudják megvásárolni. A föld lakosságának kb. 80%-a egyéb lehetőség híján csak gyógynövényekkel kúrálja magát. Mielőtt önmagunk és a család gyógyításába kezdenénk érdemes alaposan tájékozni, mert a helytelen használattal akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk. 

 

csipke1

 

A Kertlap.hu által szervezett gyógynövény tanfolyamon megfelelő alapot szerezhetünk ahhoz, hogy bátrabban nyúljunk a gyógynövényekhez, szükség esetén elsősorban megelőzési céllal használjuk azokat. A tanfolyam első előadásán Dr Máthé Ákos egyetemi tanártól, Nyugat-Magyarországi egyetem oktatójától átfogó gyógynövény történeti ismertetést kaptunk. Megismerkedtünk a legfontosabb alapfogalmakkal és gyógynövények csoportosítási lehetőségeivel.

 

Gyógy1_018

 

A bemutatkozáskor érdekes volt végig hallgatni, hogy ki milyen szándékkal, elvárásokkal és gyógynövényes múlttal a háta mögött érkezett a tanfolyamra. A többség a megszerzett ismereteket a minden napokban kívánja felhasználni, saját maga és a családja egészségének megóvása érdekében. Többen említették, hogy nagy természet kedvelők, sokat kirándulnak és túráznak, ezt a kellemes kikapcsolódást egészítenék ki egy kis gyűjtögetéssel. Volt itt gyógyszerész, masszőr, kence és szappan készítő is, sőt hazánk legnagyobb illóolaj gyárában dolgozó szakember is. Számomra a legnagyobb meglepetés a Debrecenből érkezett hallássérült hölgy volt, aki jeltolmáccsal érkezett, hogy gyógynövény ismereteit elmélyítse.

 

Gyógy1_017 

Gyógynövények használatáról már az ókori Egyiptomban íródott papirusztekercsekről is olvashatunk. A középkori kolostorok botanikai ismerettel rendelkező szerzeteseinek feljegyzései a gyógynövények széleskörű felhasználásáról tanúskodnak. Ugyanezekben az időkben igen gyakoriak voltak a jórészt tudatlanságból fakadó vajákosság miatti boszorkányperek.

Az európai természetes gyógyászatnak igen nagy löketett adott Amerika felfedezése. Az amerikai bennszülöttek által kikísérletezett gyógyító tulajdonságok, új növényfajok hamar népszerűvé váltak az öreg kontinensen is.

Gyógynövénynek azokat a növényeket hívjuk, amik a hagyományok és az irodalmi adatok alapján gyógyítási célra használhatóak. A WHO az Egészségügyi Világszervezet kb. 20.000 gyógynövényt, azaz biológiailag aktív anyagot tartalmazó növényt tart számon. 

 

Gyógy1_005

 

A gyógynövényeket fogyaszthatjuk friss vagy szárított állapotban is. Szárításkor a vízveszteséggel együtt a hatóanyagok koncentrálódnak, ami növeli hatékonyságukat. A gyógynövényekben még így is kevesebb a hatóanyag koncentráció, mint a pirulákban, ezért a megfelelő hatás eléréséhez sokkal több időre van szükség.

A gyógynövényekkel óvatosan kell bánni, mert a túladagolás komoly problémákat okozhat. Szélsőséges esetben akár halállal végződő mérgezés is lehet a nem szakszerű alkalmazás következménye. A szinte mindenki által ismert és egyik legjobbnak tartott kamilla is rejthet veszélyeket. Vannak, akik épp erre, a csuda erejűnek tartott kedves kis növényre allergiásak. A kamilla gyulladáscsökkentő hatását is csak a mérsékletes fogyasztásnál fejti ki. Túlzott mennyiségben alkalmazva nem használ, sőt hasmenést okoz. 

 

kamilla

 

Minden növénytől más-más gyógyító hatást remélhetünk és az egyes növényi részek is eltérő hatóanyaggal rendelkeznek. Néha a növény mérgező volta megköveteli, hogy a hatóanyagokat kémiai módszerekkel, ellenőrzötten nyerjék ki.

Egyes hatóanyagok a növényi rész elfogyasztásával szabadulnak fel, mások vízben oldódnak, így forrázással vagy főzéssel vonhatók ki. Az olajokat sajtolással nyerik. Fontos, hogy minden növénynél a legmegfelelőbb eljárást alkalmazzuk, hisz csak így remélhetünk gyógyhatást.     

Akár virágból, levélből, gyökérből vagy termésből remélünk a gyógyhatást csak is a megfelelő tudás birtokában vágjunk bele a gyűjtésbe és a “gyógyításba”. Közismert, hogy a bodza bogyója nyersen mérgező, felfőzve azonban ezek az anyagok közömbösülnek és igen ízletes és egészséges bodzaszörp vagy bodzalekvár válhat belőlük.   

 bodza

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!