Balkonada

Balkonnövények metszésének fortélyai

Soha nem titkoltam, hogy nincs kertész végzettségem. Ugyanolyan amatőr természet kedvelő vagyok, mint a több ezres olvasó táborom többsége. Négy négyzetméteres, második emeleti balkonomon szeretek saját magam is kísérletezni. Minden évben igyekszem valami új növényt beszerezni és természetesen alaposan utána olvasok mindennek, hogy a balkonnövényeimet megfelelően kényeztetni tudjam. A gondos, szakszerű ápolásnak gyönyörű virágok és hosszú élettartam a jutalma. Ezúttal egy nagyon egyszerű módot találtam a tájékozódásra. Felkértem Szklenárik-Czeróczki Zsuzsannát, kertészmérnököt, a Kerti tippek blog szerzőjét, hogy foglalja össze számunkra a balkonnövények metszésének fortélyait. Fogadjátok szeretettel a szakértői útmutatásokat Zsuzsanna tollából. 

 

mukátli

 

A balkontulajdonosokat előbb kertészkedésre csábítja a napfény, mint a kerttulajdonosokat. Jó dolog is tenni-venni a szabadban a hosszú tél után. Az egyik fontos tavaszi tennivaló a metszés. Nézzük mivel találkozik a balkonkertész.  

Általános szabályok:
A fagyási sérüléseket távolítsuk el. Onnan tudod megállapítani, hogy egy ágrész él vagy sem hogy óvatosan megkaparod a körmöddel a háncsot. Ha zöld akkor él, ami szürke azt vágjuk le.

Az elnyílt virágokat, terméseket metsszük le. Ezek kiváló búvóhelyei a katicáknak és más rovaroknak télre, de tavasszal már akadályozzák a növény optimális fejlődését. Kapjanak ültetőládának megfelelő mennyiségű tartós hatású, komplex, granulátum formájú műtrágyát. Az edényben nevelt növények számára különösen fontos a megfelelő tápanyagellátás.

 

leander

 

A jobb minőségű balkonföldek közül érdemes választani ültetőföldet. A tápanyagot csak megfelelő minőségű földből tudja felvenni a növény. A legtöbb tartalmaz tápanyagot is, erre kérdezz rá, ha nem vagy benne biztos.

A ládákban a föld tetejét lazítsuk meg, akár le is lehet szedni és kicserélni. Óvatosan, kis lapáttal vagy kézzel dolgozzunk, a gyökerekre vigyázzunk. A teleltetett növények lélektani határa 5 Celsius fok! Akkor rakhatjuk ki őket biztonságban mikor éjjel ennél melegebb lesz.

 

muskátli3

 

Nézzünk pár népszerű balkonnövényt:
Muskátli: Az elhalt ágakat távolítsuk el. Az összes ágat vágjuk le az első levélrügyig.  Nem kell megijedni, alig lesz rajta levél, de ki fog hajtani. Kezdjük el locsolni rendszeresen, de még ne rakjuk ki! Kitenni csak akkor lehet ha az éjjeli hőmérséklet minimum 5 Celsius! Bonyolultan hangzik de itt van róla egy kép, így kell kinéznie: 

 

muskátli1

 

Levendula: Kb 1/3-ra kell visszavágni az ágakat. A szabadföldi társainál is ugyanígy szoktuk.

Leander: Találtam két képet is ezek metszéséről, ennél jobban nem tudnám elmondani. Annyit tennék hozzá hogy ha fának szeretnénk nevelni, minél magasabban kössük ki mert a hatalmas lomb elhúzza. A leander könnyen pattan.

leander1

 

leander2

Citrusok: A citrusok hajlamosat a teleltetés alatt hosszú hajtásokat hozni. Amik túlságosan kilógnak a koronából vágjuk le, különben letörnek majd. A hajtásvégeket megcsipkedhetjük, hogy kicsit felfrissítsük a növényt. Ha szükséges ültessük át és kapjon tápanyagot. De ezzel várhatunk addig amíg kitesszük a szabadba.

 

tavasz_159

 

Fűszernövények: A legtöbbet visszavághatjuk majdnem tövig, már úgyis csak a tavalyi elszáradt részek vannak rajtuk. (kivétel: rozmaring, levendula, zsálya, tehát a fás szárúak)

Rózsák: A fagyok elmúltával metsszük meg és takarjuk ki a töveket. A nagyon öreg elfásodott ágakat eltávolíthatjuk. A sebeket érdemes lekezelni fertőtlenítővel. Az első egészséges rügyre vágjuk vissza a töveket, így kb arasznyi ágak maradnak. A 0.5cm-nél keskenyebb hajtásokat távolítsuk el.

 

tav080053

 

Nagyon köszönöm Zsuzsinak a hasznos tanácsokat!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Balkonnövények szaporítása három egyszerű lépésben

🌷 Teleltetett muskátlik tavaszi ébresztése

🌷 Leander, a mediterrán hódító gondozása

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!