Balkonada

Szavazz a tatai öreg platánfára!

Még tart a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig. Magyarországot a tatai Öreg-tó partján található méretes platánfa képviseli.

 

Tata_14_011

 

Az európai Év fája verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy a kora fontos, hanem történetük és az emberekkel való kapcsolatuk. A versenybe ezért csak olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: történetek szövődnek köréjük, vagy találkozási pontként szolgálnak az emberek számára.

Az Év fája versenyben szép eredményeket értünk már el. Tavaly 37 ezer szavazattal a gödöllői botanikus kertben álló körtefa második helyezett lett. 2013-ban a címet az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyerte el 14 ezer szavazattal.

Idén tizennégy ország vesz részt a versenyben, az újonnan csatlakozottak között van Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Tata legendás fája nyerte a 2014-es magyarországi Év fája verseny, így most Ő képviseli hazánkat. 

Az Öreg-tó partján álló tatai nagy platánfa 232 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

 

Tata_14_014

 

A verseny döntőjébe 14 fa jutott be, a mi platánunk a leadott közel 40.000 szavazattal jelenleg az első helyen áll, több, mint   2.000 szavazattal megelőzve a második helyen álló észt tölgyet.  

A szavazatokat a hónap végéig a treeoftheyear.org oldalon lehet leadni érvényes email cím megadásával. Egy email címről csak egy szavazatot fogadnak el. Ne felejtsd el, hogy csak akkor lesz érvényes a szavazatod, ha visszaigazoló levélben található linkre is rákattintasz.

Az utolsó héten (február 21-től 28-ig) a szavazás titkos, a szavazatok száma ezen időszak alatt nem látható. Az eredményt 2015. március 5-én hozzák nyilvánosságra. Az ünnepélyes díjátadóra 2015. április 22-én Brüsszelben kerül sor. 

 

Tata_14_013

 

Az öreg platán nekem is nagy kedvencem. Méltóság teljesen áll az Öreg-tó partján és elég csak ránézni, már is érezzük a belőle áradó hatalmas energiát. Még csak megölelni sem kell. Bár az nem is egy emberes feladat. 

Szavazz Te is, hogy az idén ismét sikeresen zárhassuk a versenyt! 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!