Balkonada

Amarillisz virágoztatása Húsvétra

Ha eddig nem tetted meg, akkor most már ideje elővenni a téli álmukat alvó amarillisz hagymákat. A februári elültetés hatalmas előnye, hogy pont Húsvétra időzíthetjük a virágzást.  
 
 Keukenhof_212
 
Az igen mutatós amarillisz a büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma. Nevét Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. Megfogadva a jós tanácsát harminc éjszakát töltött Alteo ajtaja előtt úgy, hogy minden éjjel egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik éj után az ajtaján kilépő Alteót Amarylis véréből életre kelt gyönyörű, tűzpiros virágok kápráztatták el.  
 
Keukenhof_207 
 
Bár a mitológia tűzpiros virágokról tesz említést, a piroson túl a színe lehet fehér, rózsaszín és narancssárga is. Egyszínű és cirmos változataival egyaránt találkozhatunk.
  
 Március_167
 
A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel. Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágzást serkenthetjük, ha a cserépbe ültetés után kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig. 
 
 
07Keukenhof0032 
 
A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára. A virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne.
 
 
tavasz_161
 
Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Ha lehetőségünk van rá, ültessük ki a kertbe, ahonnan ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.    
 
 
ama0006
 
 
A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.  
 
Benkő Zsuzsanna

Benkő Zsuzsanna

 
 
Benkő Zsuzsanna

Benkő Zsuzsanna

 
 
Beatriks Jozefikova

Beatriks Jozefikova

 
Bednárik Suta Magdolna

Bednárik Suta Magdolna

 

 

Kardkovács Árpád

Kardkovács Árpád

 

Kardkovács Árpád

Kardkovács Árpád

 

Köszönöm az olvasói képeket!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!