Balkonada

Kék orchidea létezik vagy átverés?

A kék szín különleges helyet foglal el a növényvilágban. Az erőteljes, hűvös, alapvetően távolságtartó szín nem túl gyakori. Elsősorban tavaszi virágok között találunk kéket (gyöngyike, jácint, írisz). Nyugtató és belső békét sugárzó színűk napos időben érvényesül leginkább. Esős időben, árnyékban és főleg nagy mennyiségben nyomasztó hatást nyújthatnak, ezért mindenképp ajánlott halvány színű virágokkal összeültetni őket. A ritkaságuk miatt kék virágokat némi misztikusság is övezi. Talán épp ez az oka, hogy egyre gyakrabban találkozunk kék lepkeorchideákkal is a kertészeti árudákban. De ezek valóban kékek vagy csak átverés áldozatai vagyunk?

 

kékorchidea3

 

Pár éve még egyértelműen kijelenthettük volna, hogy kék orchidea nem létezik. Mára már egy kicsit árnyaltabb a helyzet. A lepkeorchideák a hófehértől a sötétliláig minden árnyalatban elérhetők, de nem hordozzák azt a gént, amitől kék színűk lehetne. A kereskedelemben elérhető kék orchideák festettek. Sajátos színűket titkos befecskendezési eljárással Hollandiában állítják elő. A többnyire fehér vagy halvány cirmos alanyok az eljárás során felszívják a kék festékanyagot és az elvirágzásig megtartják természetellenes színűket. A következő virágok viszont már az eredeti színekben fognak díszelegni, senki ne várja, hogy újra kék virágokban gyönyörködhet. A kertészeti boltokban csak is ilyen, festett kék orchideákkal találkozhatunk.

 

kékorchidea4

Halász Erzsébet

 

 

Van azonban egy jó hírem a kék orchidea rajongóknak is. Japán tudósoknak köszönhetően 2013 óta létezik valódi kék lepkeorchidea is, csak ember legyen a talpán, aki meg tudja fizetni. A világszenzációnak számító valódi kék orchideához az ‘Aphrodite’ lepkeorchideába az azúrkék Commelia kék színért felelős génjét ültették be. A több éves kísérlet eredményeként létrejött új fajta orchidea kisebb, mint a természetben található társaik, de közel 30, kb. 5 cm átmérőjű virággal rendelkezik. Féltve őrzött kincs, bemutatásakor is csak üvegburán keresztül lehetett megtekinteni.

 

kékorchidea

 

kékorchidea2

 

Egyelőre tehát felesleges valódi kék orchideát keresned a hazai áruházakban. Azt pedig, hogy a festett változatot megveszed-e, rád bízom. Én a magam részéről a természetességre szavazom, így megelégszem az egyéb kék virágokkal, illetve lepkeorchidea terén a fehértől sötétliláig terjedő színekkel.  

 

A világ első kék orchideájáról készített felvételek innen származnak:

http://www.houseofjapan.com/local/worlds-1st-blue-phalaenopsis-orchid

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Képes és videós beszámoló a tavaszi orchidea kiállításról

🌷 A virágkereskedelem legnagyobb átverései

🌷 Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

🌷 Lusták ideális szobanövénye: lepkeorchidea

🌷 Ékszerorchidea gondozása olvasói tanácsokkal

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!