Balkonada

Kertitörpe – cuki vagy ciki?

A kert- és balkon kialakítás során hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Meglátunk egy szép, formás kaspót, egy cuki kiegészítőt, ami önmagában vagy az üzletben kialakított miliőben jól mutat, és nem tudunk ellenállni a csábításnak. Gyakran otthon viszont már közel sem érezzük annyira jó döntésnek. Egy harmonikusan kialakított kertet, teraszt akár visszatetszővé is tehet egy oda nem illő tárgy. Ronthatja az összhangot egy feltűnő, színes kiegészítő. Talán semmi nem osztja meg annyira a kertészkedőket, mint a kerti törpék léte vagy nem léte. Vannak akik el sem tudják képzelni a kertjükben a kis gnómokat, míg mások rendszeresen szaporítják a gyűjteményüket. A Burjánzó balkonok csoportban végzett röpke kis közvélemény kutatásom eredménye is épp ezeket a vélemény különbségeket támasztja alá.    

 

Krimml_108

 

A gondolat ébresztő fotókat Ausztriában készítettem. Nem vagyok meggyőződve, hogy a kert tulajdonosát esztétikai szempontok vezérelték a törpék csatasorba állításával. Az imádkozó és fején bedobó nyílással is büszkélkedő törpe láttán némi üzleti célt is felfedezni vélek. Nézzük mit mondtak a csoporttagok.   

 

Krimml_109

 

Wolf Márta

“Én nem tenném ki. De láttam már olyan vadregényes vidéki kertet, ahol burjánoztak (hogy stílszerű legyek ) a növények és ott tetszettek a törpék. – azért cikik.” 

 

Pintér Márta

“Minden növény egyedi példány, saját élettel, fejlődéssel, – a kerti törpék pedig élettelen tömegárucikkek, azonkívül hogy többnyire rusnyák is. De hát mindenkinek joga van a saját ízlés(telenség)éhez!”

 

Krimml_113

 EN KÁ

“Fán csüngő?? úristen! én még a földön állóktól is frászt kapnék esténként, nemhogy a fán lévőtől igazából nekem ezek a törpék mindig is ijesztőek voltak és ezen alapon nem tennék a kertembe még egy picit sem.”

 

kovács Erzsébet7

Kovács Erzsébet törpéi

 

Király Zelma

“A műanyagok cikik de van agyagból is amik natúr jellegű színűek azok jobbak de csak kevés számban a túl sok egy helyen ebből se tetszik…”

 

kovács Erzsébet6

Kovács Erzsébet törpéi

 

Kovács Erzsébet

“Nekem nem ciki. Cukik a törpék. Én szeretem őket”

 

kovács erzsébet8

Kovács Erzsébet törpéi

 

“Nem tudom miért szeretem a törpéket. Egy időben szenvedélyesen gyűjtöttem, akár merre mentem mindenhol törpét és virágot vettem. Már sok eltört belőle, de most is van hét db. Van a kertnek olyan része ahová nem lehet ültetni virágot, mert semmi nem marad meg és oda teszem őket. Igazából ezen a képen nem látszanak túl jól, de az összhang nekem is és a vendégeimnek is tettszett tavaly nyáron. A fa nagy részét már be lepte a moha, ez volt a szándék. Egyszóval szeretem a törpéket. De a legkedvesebb a magyar törpe.”

 

halász erzsébet

Halász Erzsébet törpéi

 

Halász Erzsébet

“Szeretem őket, mert mindegyiknek meg van a maga története. A hófehérkét egyedi tervezés alapján kőfaragó készítette a törpéknek. A nagy törpe Erdélyből lett véve, a kicsik pedig mindig egy-egy unoka születésekor. Mivel már nyolc unoka van és lassan a kilencedik is megérkezik, lehet még kettőt hozunk Erdélyből. Én ezért szeretem őket.”

 

viczai Károlyné

Vicszai Károlyné törpéje

 

Viczai Károlyné

“Van aki szereti, van aki nem. Van aki szereti a bablevest, van aki nem. Van aki szeret, van aki nem. Van akinek tetszik, ami nekem nem. Így van olyan, ami nekem tetszik, másoknak nem. Milyen lenne a világ, ha nem lennénk ilyen eltérőek? Ha kertem lenne, valószínű nem tennék sehová a színes törpékből. Miért? Mert nem illene bele az én elképzelt kertembe. Vélemény különbségek, ízlés különbségek vannak köztünk és ez így van jól. És melyik a jó ízlés? Ki döntheti el? Szerintem senki. Mindenkinek más.”

 

Jól megoszlottak a vélemények a törpék terén. Egyetlen dolog nem volt kérdéses.  Az “élő kis törpéknek” igen is helyük van a kertben. Feltétel nélkül.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Shanalyl says:

  Én zombi kertitörpét szeretnék majd. A simák nem tetszenek, de egy földből félig előmászó törpe vicces és megdöbbentő és én szeretem, ha az emberek megdöbbennek, vagy csóválják a fejüket, mert nekik eszükbe nem jutna ilyesmi. 😀

 2. Nori Siklosi says:

  Érdeklődnék, hogy tudtok-e javasolni boltot (Budapesthez közel), ahol ígényesen elkészített kerti törpét lehet vásárolni?
  Válaszokat előre is köszönöm

 3. Nagy Jucó says:

  Kedves Nóri! Köszi a kérdésed! Elég sok kertészeti árudában kaphatók kerti törpék. Javaslom az Oázis Kertészetekben nézz szét. Ott különböző minőségű és ráfekvésű törpéket találsz.
  Sok sikert kívánok a nézelődéshez: Nagy Jucó

 4. Nagy Jucó says: (előzmény @Shanalyl)

  Kedves Shanalyl!
  Egy ilyen vicces zombira és is kíváncsi lennék. Remélem küldesz majd képet!
  Köszi előre is:
  Nagy Jucó

 5. Shanalyl says:

  Jucó, ezeket találtam hirtelen:

  Az zombi kertitörpe-asszony kicsit erős, azt valami rejtekhelyre tenném, nem premier plan-ba, de a flamingós az király. Mivel van belőle választék, kicsit megnyugodtam, h nem csak nekem jutott eszembe. XD

  http://www.ize.hu /_files/pics/00021/00021607. jpg

  http://www.szodaweb. hu/sites/default/files/SZODAWEB/Hirek/20140531_Zombi_apokalipszis /zombi_kert_1.png

  http://neon. hu/data/cikk/27/74/28/cikk_277428/Zombie-Garden-Gnomes_neon_cikk_lead_fill_424x283 .jpg

  Sajnos se belinkelni, se képként nem tudom beilleszteni, mert a rendszer nem engedi, így tettem bele pár helyen space-t. Hátha így sikerült. 😀

 6. Nagy Jucó says: (előzmény @Shanalyl)

  Köszi Shanalyl!

  Csináltam is egy röpke közvélemény kutatást a Burjánzó balkonok csoportban és egy új bejegyzést is szenteltem neki.
  Itt tudod megnézni:
  http://balkonada.cafeblog.hu/2015/02/15/ami-meg-a-kerti-torpenel-is-borzalmasabb/

  Virágos szép napot kívánok: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!