Balkonada

Kezdő kertészkedők tízparancsolata

A mutatós kertek legfőbb titka az alapos tervezés, ami egyáltalán nem varázslat. A kertkialakításnak nincsenek kötelezően alkalmazandó szabályai, szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Egészen a tervezésig. A megvalósítás előtt azonban nem árt néhány szempontot figyelembe venni. Minden kiskert más, különbözőek az adottságai, talajviszonyai és lehetőségei. A növények származásuk függvényében eltérő fény, víz, tápanyag igénnyel rendelkeznek. Sikerre csak akkor számíthatunk, ha ezeket maximálisan figyelembe vesszük és megvalósítjuk. A kertészeti újságokból, könyvekből, az internetről magunk is könnyen informálódhatunk és az évek múlásával bele is tanulhatunk a kertészkedésbe. Kezdőként kisebb csalódásokra is fel kell készülni, nem minden sikerül úgy elsőre, ahogy terveztük. Egyáltalán nem biztos, hogy a katalógusban dús virágzatú vagy bőtermő növénnyel mi is hasonló eredményt tudunk elérni. Kezdő kertészkedők számára összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, amik betartásával garantálható az örömet hozó kert már az első években is.    

 

garden-250955_1280

 

1. Haladj kis lépésekben és légy türelmes

Mindenhez idő és ráfordítás kell. Ne akard rögtön álmaid kertjét megvalósítani. Apró lépésekkel haladj a célod felé. Kezdd igénytelen növényekkel, kisebb helyen. A fokozatosság a siker garanciája. Ne hagyd, hogy a kezdeti kudarcok elvegyék a kedved. Türelmesen, a hibákból tanulva, fokozatosan haladj a célod felé.

 

2. Alaposan készülj fel

Olvass minél többet a kertészkedésről. Újságokból, könyvekből tanuld meg az alapokat vagy akár iratkozz be egy Kiskert vagy egy Gyógynövény tanfolyamra.

 

3. Nézd meg a szomszédok kertjét

Na ne azért, hogy irigykedj. Ami a szomszéd kertjében burjánzik, az várhatóan nálad is sikerrel kecsegtet. Azok a növények, amik a szomszédnál csak senyvednek, várhatóan nálad is csak sínylődni fognak. Jó bemutatkozási, ismerkedési lehetőség a szomszéd kertjének megdicsérése és kifaggatása a tapasztalataikról. Tapasztalatom szerint többnyire szívesen megosztják a praktikáikat és az első időkben akár még szerszámokat is kölcsönkérhetsz tőlük.

 

eper

 

4. Vizsgáld meg a talajt

Először is meg kell állapítani, hogy a talaj alkalmas-e földművelésre vagy földcserére lesz szükség. A sittet, szemetet tartalmazó és túl homokos föld alkalmatlan zöldségek, gyümölcsök vagy akár virágok termesztésére. Ezt először le kell cserélni vagy legalább feljavítani minőségi földdel. 

 

5. Készíts tervet

Gondold át, hogy a kertnek mi lesz a funkciója, milyen családi igényeket fog kielégíteni. A kerttervezés első lépéseként néhány alapvető kérdést kell megválaszolni. Virágos kert lesz vagy haszonnövényeket is akarsz termeszteni? A díszkertben lesz-e kerti tó, úszómedence? Vannak-e gyerekek, mi készül számukra? Homokozó, felfújható medence lesz-e? Kerti kemencét, tűzrakó helyet terveztek-e?  Hol legyen az utak helye? 

 

nyeremény4 

 

6. Ne spórolj a szerszámokon

Nagyban megkönnyítheted a dolgod, ha minőségi szerszámokat szerzel be. Életlen ásóval, kapával csak a mérgelődés jár együtt, az öröm nem igen.  A drágább eszközöket, mint a fű- vagy szegélynyíró az első időkben érdemes kölcsönkérni. Amikre már a kezdeteknél szükséged lesz: metszőolló, vödör, kerti kesztyű, ásó, kapa, gereblye, fűnyíró, locsoló kanna, locsolócső.

 

lawn-562552_1280 (1)

  

7. Azonos igényű növényeket válassz egymás mellé

A növényeket úgy csoportosítsd, hogy a hasonló víz-, fény-, talaj- és tápanyag igényűek  kerüljenek egymás mellé. 

 

8. Megbízható helyről szerezd be a növényeket 

Csak is egészséges palántákból, csemetékből lesz szép kifejlett növény. Megbízható helyen vásárolj, itt még ápolási tanácsokkal, instrukciókkal is ellátnak. 

 

planting-109014_1280

 

9. Minél több természetes anyagot használj

Kerüld a vegyszereket, próbálj meg bioszemléletben kertészkedni. Sokat teszel a család egészségéért, ha mindig az adott idénynek megfelelő zöldésgek, gyümölcsök kerülnek az asztalra. A saját kertben, bioszemléletben termesztett zöldségek sokkal ízletesebbek, vitamindúsabbak.

 

lettuce-540217_1280

 

10. Ismerkedj kertésztársakkal

 Barátkozz olyan emberekkel, szomszédokkal, akik szintén kertészkednek, Találj olyan közösséget, ahol akár személyesen, akár az interneten keresztül megoszthatjátok tapasztalataitokat, növényeket cserélhettek egymással.  Az ismeretségek révén sokat spórolhatsz. Ami számodra újdonság, azt mások már biztos próbálták. A növény csere-bere lehetőséget ad arra, hogy olyan magokhoz, növényekhez is hozzájuss, amikhez csak borsos áron lenne módod.  

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Innowin says:

  Van egyébként értelme ezt OKJ képzés keretében tanulni, vagy elég hozzá néhány könyvet elolvasnia témában? Nem csak hobbiként gondolkodom ebben, hanem fizetéskiegészítésként hétvégén tevékenykednék benne, mint kertépítő.

 2. Nagy Jucó says:

  A kertész és a kertépítő is egy komoly szakma, amit leginkább a gyakorlatban lehet megtanulni. A könyvekből nagyon jól elsajátítható az elmélet, de a gyakorlati tudást egy jó tanfolyamon és leginkább egy jó szakember mellett lehet megszerezni. Mindenképp javasolnám egy tanfolyam elvégzését, ahol a megfelelő látás- és szemléletmód is kialakul.
  Ha nem csak hobbiként, saját szakállára végzi az ember, hanem keresőtevékenységként is akkor főleg fontos az alapos ismeret.
  Sok sikert kívánok:
  Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!