Balkonada

Akasztják a hóhért, avagy a blogger válaszol

A Balkonada blog egy éves születésnapjára elég sok mindennel készültem. Elkészült a letölthető, 12 hónap a balkonon címet viselő, éves balkon kalendárium. Nagy sikert aratott az értékes nyereményekért indított játék. Készítettem pár visszatekintő bejegyzést is. Most pedig eljött az idő, hogy válaszoljak a blog olvasók személyemre vonatkozó kérdéseire. Először is köszönöm a kérdésekkel együtt megfogalmazott dicséreteket és igen nagy megtiszteltetés, hogy az olvasók kíváncsiak rám is.

Talán kezdjük a bemutatkozással. Nagy Jucó vagyok, blogger. A Facebookon ezzel a fotóval láthattatok. Nem véletlenül. A napraforgó az egyik kedvenc virágom. Bár ezt ugyanígy elmondhatom a rózsáról, az ibolyáról és szinte minden virágról. Mind közül azonban talán mégis a napraforgó aranyló színe, naphoz kapcsolódó jelképrendszere, vidámsága, sugárzása teszi számomra különlegesen kedvessé. 

 

profil2

 

Ezzel azt hiszem nem mondtam túl sokat. Hivatalos bemutatkozásom valahogy így hangzik.  

 

Nagy Jucónagy jucó (Virágutazó – Nagy Judit e.v.) vagyok, informatikus és virágkötő, a virágos vállalkozások felvirágoztatásának segítője és virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete. 

Magánemberként fontos küldetésnek tekintem a virágkultúra megismertetését és megszerettetését. Álmom, hogy minden háztartásban hetente legyen friss virág, a gyermekek már pici korukban megismerjék és megkedveljék a kertészkedésben rejlő örömöket, a természet szeretete és óvása mindenki számára fontos és követendő érték legyen.

 

Ennyi bevezető után térjünk a lényegre. A legtöbb kérdést Pintér Márta tette fel a Burjánzó balkonok csoportban, kezdjük tehát ezekkel.  

“Csodálom, hogy tudsz ennyit foglalkozni a virágokkal és a kedvelőikkel: velünk. Mióta csinálod? Miért? Ki segít? Van-e saját kerted? Van-e más hobbid is? Mit szeretsz olvasni? Ismered-e az ifjabb Plinius lelkes leírását a kertjéről, szőlőjéről, a kerti munkákról? Időnként rá emlékeztetsz…”

Mióta csinálod?

Mint a rövid bemutatkozásból is kiderült a bloggolás számomra egy hobbi, amolyan önmagvalósítás. Több blogom is van. Az elsőt, a Viragutazo.blogspot.hu-t  még 2012 nyarán kezdtem el írni. A bejegyzések jó részt hagyományokról, hangulatokról szólnak, a középpontban természetesen a szívem két csücske, a két hobbim, a virágok és az utazás állnak.

A Balkonada.cafeblog.hu balkonkertészkedős blogot 2014. januárjában indítottam el, aztán pár hónap múlva rájöttem, hogy az utazásoknak is kell egy új felület, így született meg a 2014 áprilisában a Közel és távol blog, szintén a cafeblogon.

Miért?

Leginkább azért, mert imádom. Remek önkifejező eszköz,  nagyon  jó érzés adni és persze a sok pozitív visszajelzésre is szüksége van a sikerorientált lelkemnek. A bloggolással rengeteg emberhez eljuttathatom a gondolataim és hiszem, hogy ezzel tehetek valamit a környezetünk szebbé tételéért, a természeti értékeink megóvásáért. Jobban belegondolva az egészet csak is önzésből csinálom.  

Ki segít?

Rengeteg segítőm van. Első sorban a Facebookon. Az oldalam rajongói, a blog olvasói, a Burjánzó balkonok csoport tagjai, a virágkötők, a Cafeblogos bloggerek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy inspirálódjak, egy-egy mélypont után is folytassam és sose fogyjak ki a témákból. Mindig sokkal több ötletem van, mint amit valójában meg tudnék valósítani. Ezúton is köszönöm mindenkinek a sok lájkot, pozitív visszajelzést, rengeteg csodálatos fotót.

Van-e saját kerted?

Egy második emeleti, négy négyzetméteres keleti fekvésű balkonom van. Saját kertem nincs, de a kiskerti kertészkedésből sem maradok ki. Idős édesanyám kertjében bőven akad teendő számomra is. Balkonom kedvenc virágainak egy részéről készítettem egy montázst.

 

balkonom

 

Van-e más hobbid is?

A másik két hobbim az utazás és a fényképezés. A világ 54 országában járva rengeteg csodálatos helyre eljutottam már és még több szerepel az álom listámon. 2003 óta van digitális fényképezőgépem, az azóta készített több ezer fotóm töredékét sem tudtam még megmutatni. Ha döntenem kell, hogy elmenjek-e egy felfedező útra, rendezvényre vagy megírjam a blogban előző élményeimet, mindig az új kaland győz. A megíratlan anyagok meg csak gyűlnek…  

 

Nagy Jucó utazások

 

Mit szeretsz olvasni?

Mostanában nem igen van időm hosszabb lélegzetű művekbe belefogni. Szépirodalmat sajnos már régen olvastam, könyvek közül csak a szakirodalmak jönnek mostanában számításba. A nyomtatott sajtóból a magazinokat (Praktika, Nők Lapja, Kertbarát magazin) szeretem, mert az azokban lévő rövid, érdekes írások, ötletek jóval kevesebb időt igényelnek, mint egy 200 oldalas könyv. Tájékozódásra elsősorban az internetet használom, blogokat és internetes portálokat olvasok.

Ismered-e az ifjabb Plinius lelkes leírását a kertjéről, szőlőjéről, a kerti munkákról?Időnként rá emlékeztetsz..

Nem. Nem ismerem. Most egy kicsit utána olvastam az interneten. Igazán megtisztelő, hogy egy római íróhoz hasonlítasz. A lelkességet még talán bevállalom, de a többiben a nyomába sem érhetek.

 

Sáfiné Simkó Zuszsanna kérdései

“Csatlakozom Mártához, és ha még ezen felül eszembe jut valami, megkérdezem! Hogyan jutott eszedbe ezt a remek blogot vezetni?”

Hogyan jutott eszedbe ezt a remek blogot vezetni? 

Régóta érlelődött bennem, hogy egy olyan helyen kellene blogot vezetnem, ahol nagyobb nyilvánosságot kapnak az írásaim, mint a Virágutazón. A Cafeblogot már régebbről ismertem, pl. 2013-ban indultam a Bloggerina versenyen is. A VIP program sikereit látva az újévi fogadalmaim után vettem egy nagy levegőt és belevágtam a Balkonada blog írásába, remélve, hogy ezzel elérem, hogy egyre több virágos erkély legyen a szűkebb környezetemben is.  

 

En Ká kérdése

Te vagy a képen?

Igen, én vagyok a Facebookos profilképen a napraforgóval. De ha már így rákérdeztél, mutatok pár virágos képet is magamról.

 

Nagy Jucó virágos

 

Bodnárné Kiss Gabriella kérdései

Van kedvenc virágod?

Úgy vagyok a virágokkal, mint Gombóc Artúr a csokival. Jöhet bármilyen, bármekkora mennyiségben. Minden egyiket másért lehet szeretni.  

Melyik a kedvenc évszakod?

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ide születtem, ahol mind a négy évszak örömeit megtapasztalhatom. Napimádó vagyok, ezért a hosszú téli esték, a borongós napok miatt a telet szeretem legkevésbé. A tavaszban és az őszben a simogató napsugarakat, a természet ezer színét imádom. Ha egyet kell választani, akkor az mondom, hogy a tavaszi éledező természet bűvöl el leginkább.  

Levágod a virágaidat és vázába teszed vagy inkább a kertben gyönyörködsz bennük?

Számomra nagyon fontos, hogy a természet egy darabját bevigyem a lakásba is. Anyukám kertjében rengeteg virág van, így tavasztól őszig minden alkalommal legalább egy szál virággal jövök el tőle. Szerintem, ha lenne kertem, akkor is így tennék, hogyha nem vagyok a kertben, akkor is gyönyörködhessek bennük. A kertben is maradna még épp elég. Egy kis ízelítőt is hoztam Édesanyám kertjéből. Talán nem véletlenül került középre a bordó rózsa.

 

Anyánál

 

Hogy viseli a családod ezt a nagyon időigényes hobbidat/munkádat/ vagy hogy is hívjam…? Nekünk persze jó!

A hozzátartozóim nagyon jól viselik a hobbijaimat és engem is. Feltétel nélkül szeretnek engem, tudják, hogy mindez milyen fontos számomra és csak így, ezzel együtt vagyok az, aki vagyok. Tisztában vannak vele, hogy ha nem támogatnának, akkor mennyi mindentől megfosztanának engemet is és magukat is. Legegyszerűbben talán a Mozart musicalból vett idézettel tudnám ezt az egészet leírni, amit épp a Balkonada blog születésnapján láttam utoljára, így frissen él bennem: 

 

“Az szeret, aki az utadba nem áll,
Az szeret, aki tudja, ha menni muszáj,
Az szeret, aki majd elenged téged,
Az szeret, aki könnyezve ért meg! “

 

Igen. Ez lennék én. Az álmodozó blogger, aki hisz a mesékben és szeretné egy kicsit szebbé tenni a világot a Te segítségeddel is.

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Éva Patay Tiborné says:

  Kedves Nagy Jucó! “”álmodozó blogger,, aki hisz a mesékben és szeretné szebbé tenni a világot–“” ez és a fentiekben leirtak mindent elmondanak Rólad.. az idézet minden szava,. megkapó,megható,,igen… az szeret… Kiirom.. magamnak,.én így és ezt vallom..Csodás.változatos alkotó életed van.,.mindehhez kívánok.a továbbiakban is..sok sikert..

 2. Nagyon köszönöm Éva!

  Megtisztelő, hogy ennyi mindent elolvasol rólam és veszed a fáradságot, hogy megírd a véleményed.
  Akkor is, ha az pozitív. Sajnos ez nem igazán jellemző mai világunkban. Trendi belerúgni, ócsárolni a másikat.

  Köszi, hogy ilyen üdítő kivétel vagy! 🙂

  Minden jót kívánok: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!