Balkonada

Készíts tavaszváró összeültetést!

A tavaszi virágok élénk színükkel elűzik a telet és már a nyári virágzást idézik. Cserépbe, balkonládákba még elültethetjük a hagymás növényeket, hogy aztán február végén elő dugják kis fejeiket, amivel végleg beharangozzák a tavaszt. A gyakran egy vagy csak kevés hajtást hozó hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk. A tavaszi ágyások teljes skálája a balkonra, a teraszra varázsolható a sokoldalúan beültetett edények összerendezésével.  

 

tulips-215667_1280

 

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat nem egy szintbe, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.   

 

keu4  

 A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. 

 

tulip-164567_1280

 

Az összeültetésnél a legnagyobb méretű hagymák kerüljenek legalulra, míg a legkisebbek legfelülre.

 

tulips-181919_1280

 

Európa legnagyobb virágoskertje, a hollandiai Keukenhofban található 32 hektáros virágpark Facebook oldalán szintén azt javasolják, hogy a növényeket három szintben ültessük a cserépbe.  

 

tulips-337750_1280

 

Javaslatuk szerint a legalsó rétegbe kerüljön a nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom,  prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

 

tulips-583013_1280

 

Az igazi keukenhofi hangulathoz középre kerüljenek a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus).

 

tulips-348091_1280

 

A legfelső rétegre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény,  puskinvirág, csillaghagyma,  lépliliom, frézia (Muscari, Crocus, Scilla, Chionodoxa, Puschkinia, Tritelia, Ixia, Freesia). 

 

Keukenhof_053

 

A hagymáknak a virágzáshoz szükségük van hideg hatásra, ezért semmiképp ne a szobában tartsuk a beültetett cserepet. Fagymentes időben mérsékelten öntözzük. 

 

Keukenhof_248

 

Az első virágok megjelenése február vége felé várható- Ha mindent jól csinálunk, akkor egy igazi mini Keukenhoffal dicsekedhetünk majd.  Bár azt hiszem a holland színkavalkád nem utánozható.

 

blossom-21561_1280

 

blossom-22002_1280 

 

keu

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Ezzel a trükkel már februárban virágzó tulipánod lesz

Április végi tél a kertekben

Bejutottunk a titkos, magán tulipán kertbe

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!