Balkonada

Így gondozd a cikláment!

Az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló szobanövényünk a ciklámen. Csodálatos színekben pompázó virágai a fiatalabb és az idősebb korosztály körében egyaránt népszerűek. Megfelelő gondozással akár hónapig virágzik. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Egyidejűleg fizikai és mentális egészséget varázsol otthonunkba.
 
cyclamen-480477_1280
 
Nem szabad megfeledkezni az egészségre gyakorolt hatásáról sem. A téli fűtési szezon kezdetével a lakásban a levegő páratartalma jelentősen csökken. A száraz levegő irritálja a légutakat, fejfájást, a szem és a bőr kiszáradását okozhatja. A ciklámen azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség páratartalmát és ezzel jótékonyan hat közérzetünkre. Ha a helyiség páratartalma túl alacsony, izzadni kezd a ciklámen, a levelek gázcsere-nyílásain keresztül pedig nedvességet bocsájt ki. Minél szárazabb a levegő, annál jobban párásít. 
 
 cyclamen-11290_1280
 
A ciklámen Kis-Ázsiából származik, de a Földközi tenger környékén is előfordul, főként az erdős és a hegyvidéki területeken. Száraz talajon, a naptól védve, árnyékos helyen nő. Hazánkban az Alpokalján találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel. Dekoratív kékes-zöld foltos levelei és fehér, rózsaszín vagy lila virága miatt kedvelt kerti dísznövény. A Soproni hegységben vadon élő példányai védettek. 
 
 
cyclamen-558045_1280
 
Lapos gumója alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szív alakú leveleit szürkés rajzolat díszíti. Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában és tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak. Világos, hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait. 
 
 
cyclamen-511688_1280
 
 
A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Északi ablakokban jól érzi magát, mert ott nem süti a nap és hűvösebb a levegő is. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját közvetlenül ne érje víz. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.   
 
flowers-79507_1280
 
 
Elvirágzás után hagyjuk pihenni. Ne öntözzük, hogy a gumó teljesen lekopaszodjon és nyugalmi állapotba kerüljön. Júniusban aztán ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.
 
 
cyclamen-11291_1280
 
 
A Ciklámen magyar eredetű, anyakönyvezhető női név is, november 26.-án és december 4.-én ünneplik névnapjukat.
 
cyclamen-62955_1280
 
 
Bár a lemondás, a búcsúzás szimbolikus virága, nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra. Fehér színben férfiak részére is remek ajándék.
 
 
cyclamen-581962_1280
 
 
Pintér Márta ciklámenjei ékes bizonyítékok arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítva hónapokig a lakás ékei lehetnek.
 
 
Pintér Márta

Pintér Márta

 
“Az ablakközben telelnek, a képen épp leolvasztja a felkelő Nap a jégvirágokat. Szép pillanat volt.”
 
 
Pintér Márta

Pintér Márta

“Hidegben vannak és alig kapnak vizet. Szeretik ezt a keleti ablakot, általában április végéig virágoznak egyfolytában.”

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.  

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!