Balkonada

A legtutibb szerencsehozó növények

Hajlamosak vagyunk arra, hogy túl nagy szerepet tulajdonítsunk az elrendelésnek, a sorsnak. Gyakran úgy véljük a siker egyetlen titka a szerencse. Valójában azonban a sikernek nem titka, hanem ára van. Komoly ára, ami többnyire pénzben nem fejezhető ki. Kitartó, kemény munkával, sok lemondással, küzdelemmel jár. Mindezek mellett a szerencse csak egy apróság, ami ráadásul csak azoknak adatik meg, akik képesek észrevenni a benne rejlő lehetőségeket, van merszük meglovagolni és tudnak élni vele. Ősidők óta léteznek praktikák, amivel az emberek megpróbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni. Az idők folyamán az egyes növényeket is más-más szimbolikus jelentéssel ruházták fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások azóta is az egészséget, a békét és a szerelemet szimbolizálják. Rajtam ne múljon senki szerencséje. Biztos, ami biztos, hoztam pár növényt, amiknek mágikus erőt tulajdonítanak. Ha a hőn áhított szerencsét nem is hozzák meg, légtisztító és párásító hatásukkal hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. Ezeket a növényeket bátran ajándékozhatjuk is. 

 

December_044

 

Bambusz  

A rügyező bambuszra a kínaiak már 4-5 ezer évvel ezelőtt is az életet szimbolizáló növényként tekintettek. Az Ázsiában őshonos, évelő növény felhasználása nagyon sokrétű. Üreges szárát legsokoldalúbban az építészetben hasznosítják, de ékszer és fiatal rügyeiből étel is készül. Nálunk is megél, a 3 és 10 méter magasságot is elérheti, átmérője 2 és 5 centiméter között van. A keleti hagyományok szerint a bambusz pozitív energiával, szerencsével és szerelemmel tölti be a szobát. Nem igényel különösebb törődést, viszont a víz nélkülözhetetlen számára. Közepesen fényigényes, szereti a szobahőmérsékletet.

 

bambusz

 

Amit nálunk szerencse bambuszként árulnak, az valójában a trópusi őserdőben élő dracéna fajta (Dracaena sanderana). A szálanként vagy csoportokban árult növény erőt, hatalmat, megbecsülést és szerencsét hoz. Megteremti az öt elem (a tűz, a fém, a föld, a víz és a fa) egyensúlyát és ezzel energetizálja az otthont. A szerencse bambusznak több egy növénnyel együtt pénzteremtő képességet is tulajdonítanak, így arra is alkalmas, hogy a vagyonodat gyarapítsa. 

 

bambusz1

 

Négylevelű lóhere

A nyugati civilizációban a négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse szimbóluma, már a kelták is tisztelték. A lóhere alapvetően három levelű, aminek alakja a keresztre emlékeztet. Az írek szimbolikus növénye, Szent Patrik ezzel magyarázta el a híveknek a szentháromság jelentőségét. A négylevelű változat ennek egy mutánsa, ami elég ritka. Az első levél a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét szimbolizálja. A lóhere cserépben nem tartható, így be kell érni például a szárított változatával.

 

lóhere2_buék

 

Szerencsehere

Az ilyenkor kapható szerencseherének semmi köze nincs a lóheréhez, ez valójában Mexikóból származó madársóska. A négy szív alakú levél felhős időben és éjszaka ernyőszerűen becsukódik. Közvetlen napsütést, hűvös helyet és gyakori öntözést igényel. Ha a növény elvirágzik, a levélzet elszárad, akkor hagyjuk abba az öntözést és tartsuk hűvös, árnyékos helyen. Kora tavasszal ültessük át és kezdjük el újra öntözni. Nem csak szobában tartható, nyugodtan kiültethetjük a balkonra vagy sziklakertbe. A gumókat november közepén érdemes cserépbe ültetni, mert pár hét kell a kihajtatáshoz. Mint a többi madársóska, ez is fogyasztható. Kellemesen savanykás íze kitűnő saláta alapanyag.

 

four-leaf-clover-378500_640

 

Kaktusz

A szúrós levelű kaktuszok az erő egyik szimbólumai. Úgy tartják, hogy elűzi a negatív energiákat és szerencsét hoz. A legtöbb kaktusz halálát a túlöntözés okozza. Nyáron hetente, télen elég havonta egyszer locsolni. Egy-egy alkalommal csak nagyon kis mennyiségű vizet öntsünk rájuk. Télen hűvösebb helyre helyezzük. Egyes fajok télállóak, így akár a balkonon is tarthatók.

Kaktusz_083

Déli, vagy ausztrál gesztenye

Az Ausztráliából származó örökzöld  déli gesztenyét a 20 centiméteresre is megnövő hüvelytermése miatt paszulyfának is szokták nevezni. Fényes levelein túl a földből kilátszó zöld “babjával” is díszít. Közepes fény-, víz-. és tápanyagigényű. Kedveli a párás levegőt, az erős napot rosszul viseli. Általában közepes méretű, de annyira nő meg, amennyire a cserép engedi. Ha igazán nagy, tágas edénybe ültetjük, akkor akár a 2 métert is elérheti.

deligesztenye

Vadkakaó

A Közép- és Dél-Amerikából származó vadkakaó pénzhozó faként vált híressé. Mindezt annak köszönheti, hogy egy kertész az igen strapabíró növény három szálát összefonva kezdte el nevelni. A látványos növényekből igen hamar meggazdagodott, így elnevezte pénzhozó fának. Hazájában virágot és kakaóra hasonlító szőrös magokat is hoz, de itthon ez nem igazán jellemző.  Igénytelen növény, szereti a fényt, mérsékelten öntözzük.  

vadkakaó

Anyósnyelv (Sansevieria)

Az anyósnyelvről úgy tartják, hogy bölcsességet, gazdagságot, boldogságot és sikert hozó növény. Nagyon igénytelen. Két hetente elég öntözni. Szereti a sok fényt, lakótelepi lakásban is tartható. Ha mást nem is, de igénytelenségével a kertészkedés sikerélményét mindenképp meghozza.

feng-shui-a-lakasban-segito-szerencset-hozo-novenyek_1

 

Az itt bemutatott növények bármelyikét bátran ajánlom akár ajándékozásra is. Minimális törődéssel sok örömet fognak okozni gazdájuknak. Ami pedig a szerencsehozó képességüket illeti, azt tudom javasolni, hogy arról mindenki győződjön meg saját maga. Csodavárás helyett én a türelmet, a gondoskodást és a kitartást ajánlom, valamint Müller Péter szavainak megfontolását:

“A csoda csakis azé, aki hisz benne. Csak az lát, aki látni akar. Csak az hall, aki hallani akar. Csak az ért, aki érteni akar.”

 Ajánlom figyelmedbe ről készített összeállításom is.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Pénzhozó növények

Top 10 pénzteremtő növény

10 mérgező növény: ezekkel vigyázz, ha kisgyerek van a családban

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szabo Irene says:

    nagyon sok igazság van a sorokban nem csak olvasni kell tudni hanem értelmezni ez a
    BÖLCSESSÉG TITKA !

  2. Péter Géber says:

    Azért ezek között van egy pár, amit régebben inkább szerencseűzőnek tartottak …

  3. Változnak az idők, a korok, az ízlések, formálódik a vélemény és ez így van jól!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!