Balkonada

Így kezeld a földlabdás fenyőt!

A kerttel rendelkezők mind gyakrabban vásárolnak földlabdás fenyőt karácsonyra, hogy aztán az ünnepek elmúltával kiültessék és évekig élvezhessék szépségét. A vágyálomból viszont csak akkor lesz valóság, ha néhány fontos szabályt betartunk. A földlabdás fenyőket legjobb csak néhány napig a lakásban tartani,  aztán pedig kiültetni vagy tavaszig a konténerben, de mindenképp a szabadban tárolni. A földlabdás fenyő vásárlása csak annak ajánlott, aki utána megfelelően tud gondoskodni róla. Ne akarjuk például erdőbe ültetni. A nem őshonos fa káros az adott hely ökológiai egyensúlyára.

 
 
fenyő7-SNOW
 
 
Hazánkban nagyon sok olyan terület van, ami kultúrnövények termesztésére nem alkalmas, ugyanakkor a luc-, és a duglászfenyők lassan ugyan, de szépen fejlődnek. Főleg a zalai, somogyi területeken élők egyéb munkalehetőségek hiányában gyakran kitörési lehetőséget látnak a fenyőtermesztésben. Ha nem a feketegazdaságot akarjuk támogatni, a gyökeres fenyőt is kereskedésben vagy egyéb megbízható helyen érdemes beszerezni. Az alkalmi árusok által kínált fák gyakran erdőirtásokból, falopásokból, követhetetlen forrásokból származnak. Ezek nagyrészt szakszerűtlenül kiásottak, gyenge minőségűek, rosszul kezelt példányok. Sokuknál a kiásásukkal nem csak az adott fát sértették meg, de környezeti károkat is okoztak.
 
 
fenyő5
 
 
A földlabdával árult fenyőket a komolyabb fagyok beköszönte előtt októberben-novemberben veszik ki a földből, tehát hónapokkal előbb, mint megvásárolnánk. Ha ez idő alatt nem megfelelően gondozzák őket, akkor visszafordíthatatlan károkat szenvednek, érdemes tehát alaposan megvizsgálni a fenyő állapotát. Ha az ágak végig simításakor túl sok tűlevél pereg le, érdemesebb másikat választani. Az egészséges fán nincsenek megbarnult és elszíneződött ágak, nem hullanak a tűlevelei.
 
 
pine-265714_1280
 
 
A fenyők nem szeretik a túl meleget, igazi sokkot jelent a szabadtéri és a szobahőmérséklet közötti különbség. Az ünnep előtt az utolsó pillanatig tartsuk hűvös, de lehetőleg fagymentes helyen. Hetente kétszer öntözzük meg. Fokozatosan szoktassuk a meleghez, egy napra vigyük be a garázsba vagy a folyosóra, majd csak utána kerüljön a meleg szobába, az ünnepi helyére. A lakásban minél távolabb tartsuk a fűtőtesttől. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni, a földje mindig legyen nyirkos. A melegben gyorsabban párologtat, a kiszáradt gyökereken a későbbi beöntözés sem segít. A túlöntözéssel is vigyázni kell, inkább biztosítsunk magasabb páratartalmat a helyiségben.
 
 
fenyő3
 
 
Vegyük figyelembe, hogy élő növénnyel van dolgunk, ezért még óvatosabban kezeljük. A földlabdás fenyő ágait ne vágjuk le, ne formázzuk. Vigyázzunk, hogy a gyertyák, csillagszórók ne okozzanak sérülést a fán. Díszekből is inkább csak a könnyebbeket válasszuk, műhót pedig még véletlenül se használjunk.   
 
 
christmas-508220_1280
 
 
Az ünnepek elteltével fokozatosan szoktassuk a fenyőt a hideghez, először a garázsba vagy a folyosóra tegyük ki. Csak pár nap múlva vigyük ki a szabadba. Az idei évben nincsenek még fagyok, így érdemes már előre kiásni a kertben a gödröt. A hely kiválasztásánál vegyük számításba, hogy a fa pár év alatt megnő, magasabb és terebélyesebb lesz, ezért ne ültessük túl közel a házhoz vagy a kerítéshez. A fenyőfélék ültetéséhez is nagy gödröket ássunk, hisz csak a meglazított talajban tudnak szépen elterülni a gyökerek. A gödör mélységéhez elég az 50 cm, mert a gyökerek döntő többsége nem hatol 23-30 cm alá. Trágyát, műtrágyát ne tegyünk az ültető gödörbe, mert az többet árt, mint használ. Fontos, hogy a földet tömörítsük, jól tapossuk bele a talajba, mert csak így tudjuk megakadályozni a kidőlést. Az első két évben, amíg nincs tökéletesen begyökeresedve a növény nagyon fontos a rendszeres, alapos öntözés. A fiatal növényeket enyhe téli napokon is öntözzük meg.  A begyökeresedés hosszú folyamat, akár 2-3 évig is eltart, ezután viszont rendkívül igénytelen növények, nagyon kevés törődéssel beérik.
 
 
 
pine-trees-94179_640
 
 
Amennyiben nem voltunk elég előre látóak és nem készítettük el az ültetőgödröt időben vagy nem sikerült előre eldönteni a kert melyik részébe kerüljön a fenyő,  tavaszig nyugodtan maradhat a dézsában. Sőt akár pár évet is kibír a kertben dézsában a földbe süllyesztve, így több évre biztosított a karácsonyfa alap.  Pár évig vígan elél a balkonon is. Fontos, hogy fagymentes időben rendszeresen öntözzük. 
 
 
fenyő6
 
 
Wolf Mártának köszönhetően a Burjánzó balkonok csoportunkból hoztam is követendő példát.  
 
“Mivel kertünk nincs, a teraszon lévő nagy, dézsás fenyő vándorol ki-be! Aztán, mikor megnőnek – ez kb. 2-3 év – elültetjük a fiamék kertjében. Már szaporodik a kis fenyves a kertjükben… 🙂 Íme a 3. éves karácsonyfánk, egyelőre még élvezi a decemberi napocskát a teraszon. Majd 24-én fogjuk “kimosdatni” és ünnepi díszbe öltöztetni.”
 
 
márta

Wolf Márta

 
 
 
Szívesen megosztanád Te is balkonkertész tapasztalataidat vagy olvasgatnád mások jól bevált trükkjeit? Gyere és csatlakozz hozzánk a Burjánzó balkonok Facebook csoportban!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!