Balkonada

Így neveld a mikulásvirágot!

A lakás legszebb díszei a növények. Minden évszaknak, hónapnak meg vannak a  slágerei. A december egyik nagy kedvence a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (latinul: Euphorbia pulcherrima). A karácsonyi csillag néven is ismert növény piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe. A zöld a reményt és a hűséget, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, ezért is ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározója. Ma már számtalan színben és formában kapható: fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó. cirmos-színű és dupla levelű. A klasszikus, piros változatot még együtt sem tudják letaszítani a trónról.    
 
 
miku5
 
 
A mikulásvirágok fenséges, pirosló színükkel már novembertől képesek egy kis ünnepi hangulatot csempészni az unalmas, szürke, ködös hétköznapjainkba. Eredeti hazája Dél-Amerika, ahol akár 3-4 méter magasra is megnő. A mi éghajlatunkon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. Szépségét színes fellevelei adják,  fehér vagy sárga virágai jelentéktelenek.
 
 
miku2
 
 
Mini változatban, 10 cm növényként is árulják. Csak egészséges növényt szabad meg venni, aminek a levelei élén zöldek, vaskosak, a virágai pedig bimbósak. Érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza. Érdemes virágüzletben, a kertészeti áruházban beszerezni, mert ott biztos szakszerűen ápolták. Ha a gondos otthoni ápolás ellenére lehullatja a leveleit, az annak a jele, hogy az áruházban elhanyagolták. A folyamat sajnos visszafordíthatatlan. 

 

miku 

 

A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak.  Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. 
 
 
miku4
 
 
Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel. Két-három naponta célszerű ellenőrizni a földjét és ha már kezd kiszáradni, akkor felszívatásos módszerrel vízhez juttatni. A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tegyünk pár csepp tápoldatot vagy ecetet a kézmeleg vízbe.  Két öntözés között érdemes két számmal nagyobb kaspóban tartani, hogy a gyökerek kellőképpen lélegezni tudjanak. Az orchideához hasonlóan szereti a párás környezetet, így meghálálja az agyaggranulátumot, a kavicságyat vagy a kézi párásítást.
 
 
miku3 
 
 
Természetes folyamat, hogy január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ilyenkor egy kis pihenésre van szüksége. Vágjuk vissza a felére és tápoldatozást teljesen hagyjuk el. A víz mennyiségét is fokozatosan csökkentsük májusig. A fagyveszély elmúltával ültessük ki fák, vagy bokrok alá, a kert egy árnyékos szegletébe és kezdjük el újra az öntözést és a tápoldatozást. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy erősödjön.  Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű formás növényt kapunk. Szeptemberben ültessük át cserépbe és vigyük be a lakásba. Öntözzük és tápoldatozzuk. Rövid nappalos növény, azaz  az újravirágzáshoz 14-15 óra sötét kell. Érdemes délután háromtól másnap reggelig karton papírral letakarni vagy akár  egy szekrény aljába is betehetjük éjszakára. Novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére.

 
 
Duna13_025
 
  
Egyetlen hátránya van: a tejnedve mérgező, ezért ne engedjük, hogy a gyerekek hozzányúljanak, a visszavágásokat pedig kesztyűben javasolt végezni. 
 
Kiskert5_012
 
 
A mikulásvirág ajándéknak is kitűnő, főleg elegáns téli díszcsomagolásban. Egy hozzá illő kerámia kaspóban vagy kötött díszben igazán különleges ajándék bárki számára. Vágott virágként is használhatjuk. Különösen szép karácsonyi díszt hozhatunk létre vele más növényekkel összeültetve, vagy kompozícióba helyezve.
 
 
miku6
 
 
 
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz
 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!