Balkonada

Így gondozd a lepkeorchideát!

A változatos szín-. és formavilágú orchideák borsos áruk és speciális igényeik miatt még 200 évvel ezelőtt is csak kiváltságosok féltett kincse voltak. Ma az orchidea tartás nem feltétlenül drága mulatság és tartásuk is egyszerűen megoldható. Az elérhető egzotikus szépségek nemesített, hibrid fajták, amiket üvegházakban, mesterséges fény és klíma viszonyok között termesztenek. A rengeteg orchidea faj közül a lepkeorchideák a legismertebbek és a leghálásabbak. Virágoztatásuk és gondozásuk pár egyszerű szabály betartásával még lakótelepi lakásban is megoldható. Ha sikerül minimális igényeiket kielégíteni, évekig gyönyörködhetünk bőséges virágzásukban.

 

Keukenhof_137

 

A lepkeorchidea, más néven pilleorchidea, latinul Phalaenopsis Dél-kelet Ázsia trópusi esőerdeiből származik. A fák tetején élő növény a tápanyagot nem a talajból, hanem a  párás levegőből veszi. A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak a szobai klímához. 

 

Orchid142_178

 

Vásárlásnál figyeljünk, hogy kártevő mentes növényt válasszunk. Az egészséges növénynek rövid, tömör, sötétzöld, fényes, ovális levelei vannak. A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe. 

 

Keukenhof_136

 

Keleti, vagy nyugati ablakpárkányra vagy ablak közeli virágállványra helyezzük, ahol bőségesen éri őket a fény. A tűző naptól és huzattól óvjuk a növényt, mert a levelei könnyen megégnek vagy a hidegtől a bimbók lehullanak.  

 

Keukenhof_142

 

Hetente alulról történő esővizes vagy szűrt vizes felszívatással öntözzük. A vízbe kéthetente orchidea tápoldatot is ajánlott tenni. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel segíthetjük a párásítást. Jó megoldás, ha egy tálcára mosott kavicsot, agyaggranulátumot vagy összetört virágcserép darabokat rakunk, amit felöntünk vízzel. Fontos, hogy a cserép alja ne érjen be a vízbe, mert az a gyökerek rothadásához vezet. A gyökereknek is szükségük van fényre azért kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban tartsuk. 

 
   
Keukenhof_113
 
 
A bimbó megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág, ami akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár. Elvirágzás után hagyjuk a virágszárat a növényen, amíg az el nem szárad. Többnyire az elvirágzás után elágazik a szár és új bimbót hoz. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza. A virágszáron nem ritkán kis növény fejlődik. 
 
 Orchid142_138
 
 
Két-három évente ajánlott a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzegből, 1/3 rész fenyőkéregből és 1/3 rész hungarocell golyócskából áll. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem. Szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, felesleges kísérletezni vele.
 
Orchid142_137
 
 
Tény és való, hogy a lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de cserébe hosszan nyíló, gyönyörű virágokat kapunk. 
 
 Keukenhof_133
 
 
Sok sikert és örömet kívánok a lepkeorchideádhoz!
 
 
Javaslom nézd meg a lelkes, ügyes fiatal, ember, Boti orchideáit és tanácsait is, garantáltan nem fogsz csalódni!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!