Balkonada

Termessz egzotikus növényeket a balkonon is!

Ha azt mondom perui földi cseresznye, ananász bazsalikom, batáta, mustársaláta, indigó kék paradicsom, földi mandula, japán ehető krizantém, okra vagy  habanero, sokan csak nagyot pislognak. Főleg az utolsó két szó hallatán az emberek többsége elbizonytalanodik, hogy ezek tényleg zöldségfélék-e. Ezeknek a növényeknek közös jellemzőjük, hogy távoli származásuk ellenére a mi éghajlati viszonyaink mellett is viszonylag egyszerűen termeszthetők. Izgalmas szín, forma és ízviláguk, magas vitamin tartalmuk alkalmassá teszi őket étrendünk megreformálására. A színesebbé, változatosabbá tett étrenddel különösen a gyermeket szoktathatjuk rá az egészséges, vitamindús táplálkozásra. A kicsik sokkal szívesebben fogyasztják például a lila burgonyából készült krumpli pürét, mint a hagyományosat. Népszerűbb a gyümölcssaláta is, ha azt minél több színű gyümölcsöt tartalmaz. Nézzük, miért is érdemes új növényeket meghonosítani kertünkben, vagy virágládánkban.

 

zöldség9

 

Mit nevezünk különleges zöldségféléknek?

Különleges zöldségfélék közé azokat az Európán kívüli területekről származó növényeket soroljuk, amik Magyarországon csak kis területen termeszthetők, vagy nem ismertek. A magyar konyha fő alapanyagai  jórészt olyan haszonnövények, melyek hazája igen messze esik a Kárpát-Medencétől, nem ritkán attól egy egész óceán választ el minket. Az évszázadok során ezeknek a növényeknek a termesztését, hasznosítását kitapasztaltuk, megtanultuk. Időkérdése, hogy a most különlegesnek tartott zöldségfélék is meghonosodjanak.

 

Kiskert6_032

 

 

Miért termesszünk különleges zöldségféléket?

Az újdonságokban kétkedők hamar találnak kifogásokat is. Ideje, hát leszámolni a legfőbb előítéletekkel. Ezek a növények valóban munkaigényesek, ugyanúgy, mint a többi növény. Ha a növények igényeit, termesztési trükkjeit ismerjük, nincs kimagasló munkaigényük. Szakértelem kell a termesztésükhöz, de ez igaz a ma már hungarikumként kezelt (kalocsai paprika, makói hagyma), de eredetileg nem őshonos növényekre is. A helyhiány emlegetése sem valós indok, a különleges zöldségek között is találunk akár 2 literes konténerben termeszthetőket is. A nem éri meg is csak olcsó kifogás, pl. a perui földi cseresznyéből egy tőről akár egy kg is szüretelhető, ami kb. 6.000 Ft értéket képvisel.

 

zöldség4

A különleges zöldségekkel szembeni idegenkedés oka többnyire a félinformáltság. Sokan „igazán őshonos” zöldséget szeretnének termeszteni, mert az biztosan megbízható, magyar, nem génmódosított, jól terem, alkalmazkodott a klímához, jóízű, sőt, biztosan illenek is egymáshoz az egy földrajzi régióból származó növények egy kondérban összefőzve. Ilyenkor érdemes abba belegondolni, hogy mi is az őshonos hazánkban. A legnépszerűbb növényeink jelentős részét csak a XVIII., XIX. századtól ismerjük. Őshonos paprikáról, burgonyáról, uborkáról, paradicsomról, dinnyéről, de még káposztáról vagy zellerről sem beszélhetünk, ennek ellenére kitűnő hazai fajtáink léteznek ezekből.

 

zöldség2

Dr Halász Krisztián és kollégái, a Valeyrac Exotics alapítói évek óta azon fáradoznak, hogy minél többen megismerjék és megszeressék ezeket az egzotikus zöldség fajtákat is. A Kiskert tanfolyamon mindenki nagy nyitottsággal hallgatta a kertészmérnök érdekes előadását.

 

Balról Dr Halász Krisztián

Balról Dr Halász Krisztián

 

A mustársaláta ízletes, gazdag aromájú növény, és bár a neve hasonlít a rukkolára (borsmustár), annak kesernyés, diós mellékíze nélkül élvezhetjük a kellemes mustáros salátaízt. A levelek színe a halványzöldtől a bíborvörösig, alakjuk a szeldelttől a fodroslevelűn át a teltlevelű, akár töltenivaló fajtákig terjed. Remek ízű levelei kiváló összetevői a különféle salátáknak, de szendvicsekben is ízletesek. A telt levelű változatokat „töltöttkáposztában” a káposzta helyettesítésére is használhatjuk. A mustársalátákkal rendkívül hamar (1,5- 2 hónap) szedhető és fogyasztható, sokrétűen hasznosítható, dekoratívan változatos küllemű zöldségfélét honosíthatunk meg a kertünkben, sőt, akár a virágcserépben is.

 

zöldség7

 

A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag, népszerű csemegévé válhat Magyarországon is. Termesztése könnyű, díszfüvekhez hasonló kinézete miatt dísznövényként is tarthatjuk. Spanyolországban földi mandulából készítik a mandulatejet. A tanfolyamon szárított formában meg is kóstolhattuk, igazán aromás ízét mindenki imádta.

 

Kiskert6_033

Földi mandula

 

Sokan azért nem nevelnek zöldséget, ehető növényeket a kiskertjükben, mert azt mondják, még virágnak is alig van elegendő hely. Jó néhány olyan ízletes zöldségnövény létezik, mely nem csak a konyhánkat szolgálja ki alapanyagokkal, de dísznövényként is remekül teljesít. Ilyen többek közt az okra is. Az okra egy ehető termésű hibiszkuszfajta, melyet hölgyujj néven is ismerhetünk. Felálló, karcsú paprikára emlékeztető terméseiért termesztjük, melyet az első fagyokig folyamatosan érlel. Dísznövényként pedig csodálatos virágait, és dekoratív leveleit értékelhetjük.

 

zöldség11

 

A japán ehető krizantém, más néven shungiku az év nagy részében ízletes, fogyasztható leveleket termő, könnyen nevelhető, egyéves növény. Dekoratív, színes virágaival kertünk vagy balkonunk különleges és hasznos díszéül is szolgálhat.

 

zöldség8

 

A sarkantyúkával egy szemet gyönyörködtető,  és egyben  finom virágos rétet költöztethetünk a kertünkbe, vagy balkonunkra. Minden föld feletti része ehető és rendkívül ízletes C vitamin bomba.  A leveleknek kellemes, kissé csípős retek íze van, a virágok szintén a retek aromáját hordozzák, de mellé édes illatokkal töltik meg a szánkat, a magját pedig csípős fűszerként is használhatjuk.

 

sar

Sarkantyúka

 

A habanero az erős paprikák egyik legerősebbikje. A mi csípős paprikáinktól minimum tízszer erősebbek, de léteznek kétszázszor erősebb fajták is. Az erejét okozó hatóanyag, a kapszaicin zsírban oldódik, ezért vízzel nem lehet hatékonyan semlegesíteni. A habanero égő érzését a tej fogyasztásával enyhíthetjük.

 

zöldség12

Habanero

 

A batátát vagy édes burgonyát Ásotthalom környékén már több, mint 20 éve termesztenek. Magyar nevével ellentétben nem a burgonyafélék körébe tartozik, hanem a szulákfélék családjába és a hajnalkák nemzetségébe. Virágai is a hajnalkáéhoz hasonlóak, rizómájának tápértéke és vitamin tartalma igen magas.

 

Kiskert6_038

Batáta vagy édesburgonya

 

Sorolhatnám még tovább a különleges növényeket, hisz a Krisztián az előadásában rengeteg egzotikus, méltatlanul kevéssé ismert növényre hívta fel a figyelmünket. A téma aktualitását és érdekességét bizonyítja, hogy a három órás előadás után az előadó a kérdések özönétől alig tudott szabadulni.

 

Kiskert6_045

 

Az biztos, hogy ezután én más szemmel fogom nézni ezeket a növényeket és jövőre többet is kipróbálok a balkonon. Eggyel több indokom lesz arra is, hogy ismét ellátogassak a Vácrátóti Botanikuskertbe, ahol egy külön kiskertet tartanak fenn a különleges zöldségfélék termesztése számára.

 

A Kiskert előző előadásairól készített összefoglalómat itt olvashatod:

Bioszemléletű kertészkedésl

Kiskert kialakítás alapjai

Gyümölcstermesztés

Örökzöldek

Veteményes kert

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!