Balkonada

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Hajlamosak vagyunk arra, hogy elhamarkodottan ítélkezzünk. Gyakran csak a felszínt, a külsőségeket szemléljük és ez alapján vonunk le félig megalapozott következtetéseket. Könnyen elkeseredünk, feladunk dolgokat. Ahelyett, hogy megvizsgálnánk a hátteret, kiderítenénk az okokat, hagynánk időt az ügy kiforrására és megpróbálnánk változtatni, bedobjuk a törölközőt. Gyakori hiba ez a kezdő hobbi kertészeknél is. Az első kudarcok elveszik a kedvüket, úgy látják, hogy bármit tesznek, a szomszéd  kertje mindig zöldebb. Nem értik, hogy a közvetlen szomszédságban, ahol a kert adottságai, a talajviszonyok ugyanolyanok, hogy lehet minden szép, minden zöldebb.  Hogy lehetnek 10 méterrel arrébb  fényesebbek a levelek, ragyogóbbak a virágszínek, nagyobbak a termések. Néhány egyszerű szabály betartásával bárki képes olyan eredményeket elérni, mint az irigyelt szomszéd.

 

Kiskert2_087)

 

A Kiskert tanfolyam Veteményes kert kicsiben és nagyban című előadásában sok hasznos tanácsot kaptunk ahhoz, hogy a saját kertünkből és balkonunkból is egy ámulatba ejtő oázist varázsoljunk. Némethyné Dr. Uzoni Hanna egyetemi docens maga is kert tulajdonos. A jó hangulatú tanfolyamon érintettük a hagyományos kerti zöldségtermesztést, a faj- , és fajtaválasztást. Megismerkedtük a kiskerti és balkonkertészkedési munkákkal.  Kitértünk a vetés, a palántázás, a betakarítás és a téli raktározás fortélyaira.

 

Kiskert5_029

 

A kiskert tervezés egyik legfontosabb alapja a hely és a növények megfelelő kiválasztása. A növények többsége (fák, cserjék és a lágyszárúak nagy része) fénykedvelő, amik árnyékban tartva csak vegetálnak, senyvednek. Árnyékos kertbe valók az árnyékliliomok, a gyöngyvirág, az ibolya, a hunyorok, a harangvirág félék és a borostyán. A zöldség és fűszernövények szeretnek a napfényben fürdeni, de közvetlen napsugárzás megégetheti a növényeket, ezért a déli órákban célszerű árnyékolást biztosítani.

 

Kiskert5_022

 

A növények egészséges fejlődéséhez alapvető követelmény a megfelelő locsolás. Tavasszal a frissen ültetett növényeket gyakrabban, de kis mennyiséget adagolva kell locsolni. A gyökerek ilyenkor még kezdetlegesek, gyengék, a mélyebb talajrétegekből még nem tudják felvenni a vizet. Nyáron egy-egy hűvösebb napon kimaradhat a locsolás, de kánikulában semmiképp se feledkezzünk meg a növényekről. A locsolást reggelre időzítsük, tűző napon ne locsoljunk, mert, ha víz éri a leveleket, megéghetnek.

 

Kiskert5_025

 

A nyári melegben és a locsolás hatására a talaj felszínén kemény kéreg alakul ki, így nem levegőzik a föld és a víz sem tud leszivárogni a növény gyökereihez. Ezen a problémán kapálással segíthetünk. A növények egészségét megfelelő társítással is védhetjük. Érdemes odafigyelni, hogy a tetvesedésre hajlamos növények ne kerüljenek egymás mellé . A növényeket levendula és büdöske szomszédságával megvédhetjük, mert az ezekben lévő illó olaj elűzi a kártevő rovarokat. Célszerű a vetésforgó alkalmazása. Az azonos családba tartozó növényeket két egymás utáni évben ne ültessük ugyan arra a helyre, legjobb haeg ynövény legkorábban négy év múlva kerül vissza ugyanoda.

 

Kiskert5_027

 

Olyan zöldségeket termeljünk, amit a család szeret, de mindenből csak annyit, amennyit elfogyasztunk. Ha kicsi a kert, akkor a kevés gondozást és kis helyet igénylő zöldségeket részesítsük előnyben. Pl. levélpetrezselyem, metélőhagyma, sárgarépa, fokhagyma, kapor. Feltétlenül szorítsunk helyet a fűszernövényeknek is. Nagy területet igénylő burgonyát, fejeskáposztát, sütőtököt, görögdinnyét csak nagy kertben érdemes termelni. Ha nincs öntözési lehetőség, akkor a paprika, az uborka, a padlizsán termesztéséről mondjunk le.

 

Szeged14_085

 

A kertet érdemes 120 cm széles ágyásokra osztani, amik közt 30 cm széles  közlekedő utat hagyjunk. Az utak megkönnyíti a magvetést, a palántázást, a kapálást, a gyomlálást és a betakarítást.

A paradicsom az egyik legigénytelenebb növényünk. Napos balkonon való termesztésre is bátran ajánlható. A májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a palántákat. Virágzó, sőt terméses növény is átültethető, nem sínyli meg. Kánikulában a tűző ellen takarással védekezzünk. Balkon lábában is sikerrel nevelhető a hónapos retek.

 

paradicsom3

 

Fogadd meg a fenti tanácsokat és meglátod, hogy nem mindig a szomszéd kertje a zöldebb.

 

A Kiskert előző előadásairól készített összefoglalómat itt olvashatod:

Bioszemléletű kertészkedésl

Kiskert kialakítás alapjai

Gyümölcstermesztés

Örökzöldek

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!