Balkonada

Készíts madáretetőt cserépalátétből!

Csodálatos érzés a meleg szobából kikandikálva figyelni, ahogy az elégedett cinkék csipegetik a számukra kikészített madár eleséget. A rendre visszatérő kis vendégek nagyon félszegek, ijedősek. Közelről szinte lehetetlen lencse végre kapni őket. Már a függöny elhúzás neszére is összerezzennek és tovaszállnak. Nem felejtik azonban, hogy hol látták szívesen őket, melyik balkonon várta őket terülj terülj asztalkám. A költés utáni nyugalmi időszakban az őszi és még inkább a téli havas, fagyos napokon a madarak egyetlen túlélési esélye a parkokban, a erkélyeken, a balkonokon kihelyezett madárodú, etető és itató. A madárbarát balkon kialakítás nem igényel sok anyagi áldozatot. Madáretetőt. madárodút akár saját magunk is készíthetünk. Csupán két cserépalátét és egy kis fantázia kell hozzá.

 

158028

 

Szinte minden élelmiszer jellegű áruházban pár száz forintért vásárolhatunk előre összeállított cinkegolyót. Még olcsóbban jövünk ki, ha otthon, saját kezűleg készíthetjük. A felmelegített zsiradékba beleszórjuk a magokat, majd amikor megdermedt, akkor pl. krumplis zsák hálójába helyezzük és megformázzuk. Ne kell feltétlen golyót formálni, jó megoldás az is, ha egy kis tálkába rakjuk ki a napraforgómagot, a diót. Mindkettőnek magas az olaj tartalma, ami melegíti a kis szárnyasokat.  Szívesen eszegetik a szárított almát vagy csipkebogyót is.

 

Siroki Mára

Sirokai Mária

 

Az eleség mellé naponta  tegyünk ki langyos vizet is. Fagyos téli napokon érdemes egy kis cukrot tenni a vízbe, mert az gátolja a lassítja a befagyását.

 

Wolf Márta

 

A Burjánzó balkonok Facebook csoportban  rengeteg madár szerető ember van, akiknek a madáretetés már a kisujjukban van. Wolf Márta rendszeresen madárhíradóval jelentkezik.

 

“Madárhíradó.
Az első képen “Gombócartúr” cinkénk, aki minden nap meglátogat minket. Bekajál a napraforgóból – már jó duci lett – és elüldögél, bóbiskolgat az etető peremén.”

 

wolf Márta2

Wolf Márta

 

“Rigóka. Már mind megette a vadszőlőtermést, ezért most már ő is az etetőre jár.”

 

Wolf Márta5

Wolf Márta

 

“A harmadik képen tubika, szintén evés utáni pihenőjét tölti. Őt szemtől-szembe lehet fényképezni, nem repül el.”

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

Az eleséget és a vizet el is kell helyezni valamire. Nézzük, hogy készíthetsz egyszerűen madáretetőt két cserépalátétből. Hát valahogy így.

 

Sztárainé Szűcs Gabriella

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

Sztárainé Szűcs Gabriella házi készítésű madáretetője többeket is megihletett. Így beavatott bennünket a készítés titkaiba: “A férjem gyártotta, két cserépalátét és egy kis fantázia kell hozzá.”

 

Sztárainé Szűcs Gabriella

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

És valóban, volt akinek ennyi instrukció is elég volt az etető elkészítéséhez. Sirokai Mária szavaival élve: “Elkészítettem! Igaz, nem műanyag alátétből, hanem agyagból, mert az jobban illik az erkélyemre. Tamás fiam fúrta ki az alátéteket (nem volt egyszerű), amiért nagyon hálás vagyok neki. Az ötletet is köszönöm Gabrellának!”

 

sirokai_mária

Sirokai Mária

 

Azért valljuk be, a cserépalátéteken és a fantázián túl mindkét esetben szükség volt két ügyes férfi kézre is!

 

A Burjánzó balkonok Facebook csoport tagjai nagyon növény és madárbarátok, így nem volt nehéz illusztráló képeket találni. Köszönöm a képeket és gondolatokat! Várunk Téged is egyre növekvő csapatunkba!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jánosné Oláh says:

    A napokban találtam meg ezt a nagyon remek lapot,még nem is olvastam részletesen mindent, de már is kedvelem.Továbbra is sok jó ötletet kivánok a csapatnak !Üdvözlettel egy lelkes kertbarát

  2. Nagy Jucó says:

    Nagyon köszönöm a jóleső szép szavakat! Igyekszem továbbra is érdekes, értékes tartalmakat írni a továbbiakban is.

    Örömteli kertészkedést kívánok: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!