Balkonada

10+1 meglepő tény az orchideákról

Az őszi Orchidea és Bromélia Kiállításnak a hagyományokhoz híven ismét a Mezőgazdasági Múzeum impozáns épülete adott otthont. A kiállítás több száz színes orchidea csodája ismét több ezer látogatót ejtett ámulatba. Az orchideák különleges szín és forma gazdagsága megunhatatlan, népszerűségük évszázadok óta töretlen. Változatos színvilágukkal, fenséges szépségükkel, légies könnyedségükkel, törékenységükkel a titokzatosság példaképei. Ideje pár titokról fellebbenteni a fátylat.

 

Orchid142_062

 

1. A virágos növények 6-11 százaléka az orchideák családjába tartozik

A kosborok, azaz az orchideák családja a legnépesebb a növényvilágban, több, mint 30.000 orchidea fajt különböztetünk meg.  A virágos növények 40%-t teszik ki. Rendkívüli színgazdagsággal bír, ennek ellenére gyakran festik, pl. a kék lepkeorchidea átverés.
 

Orchid142_060

 

2. Már Kr. e. az V. században ismerték

Az első hivatalos feljegyzések ezekről a csodálatos növényekről a Kr. e. V. századból Konficius tollából származnak.
 
 
Orchid142_087
 

 

3. Neve a görög orchid = here szóból ered

Az Orchis, Orchidea név a görög orchid, azaz here, a férfi ivarmirigy szóból ered a Kr. e. III. századból. Az emberek ebben az időben hittek abban, hogy a  kosborok növelik a férfiasságot. Úgy tartották, hogyha a kosbor két álgumója közül megeszik a nagyobbat, akkor fiút nemzenek.

 

Orchid142_112
 
 

4. Termesztésével kapcsolatos feljegyzések csak a 10. században jelentek meg

A 10. századig csak a virágok rajzaival és irodalmi leírásaival találkozhatunk. Termesztésükről a 10. század végén Japánban írtak először.

 

Orchid142_099

 

5. Európában először gyógynövényként említik

Az európai irodalmakban nem dísznövényként, hanem gyógynövényként találkozhatunk vele. Ennek magyarázata egyszerű, a trópusi fajokat nem ismerték, az európai fajok pedig kevésbé látványosak.

 

Orchid142_139

 

 6. Csak a XVIII. században hódították meg Európát

A trópusi fajok Hollandián, Belgiumon és Anglián keresztül a XVIII. században jutottak el Európába. Borsos ára miatt a XIX. században a felső tízezer féltett kincse volt. Nehezen lehetett hozzájutni és életben tartani. A gazdagságot jelentette, ha valaki orchideát tartott szalonjában.
 
 
Orchid142_205
 

7. A nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői

Az orchideáknak is van szimbolikus jelentésük: a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői  

 

Orchid142_114

 

8. A vanília is orchidea

Rendszertanilag a kosborokhoz sorolható a mindenki által jól ismert és kedvelt fűszernövény, a vanília is. Az édességek elmaradhatatlan ízesítője egy kúszó, liánszerű, Mexikóban őshonos orchideaféle termése.
 
 

vanília

 

9. Hazánkban is élnek kosborok

A hazánkban is több szabadon élő kosbor faj él, mindegyik védettséget élvez. Az erdei ujjas kosbor 15-65 cm magas évelő növény rózsaszín vagy lila virágai májustól júliusig nyílnak.
 
 
Köszönet a fotóért Barta Józsefnek

Köszönet a fotóért Barta Józsefnek!

10. Természetes élőhelyükön nagyon kevés orchiát találunk

Az egzotikus szépségű orchideák a természetben gyakran 2000 magasságban, fákon élnek. Természetes lelőhelyeikből mára már szinte eltűntek, csupán szigorúan őrzött nemzeti parkokban és természetvédelmi területeken találkozhatunk még velük  a természetben. A megvásárolható növényeket párás üvegházakban, mesterséges fény és klíma viszonyok között termesztik.

 

Orchid142_263

 

10+1 Lakásban is nevelhető, virágoztatható

Tudósok ezreinek köszönhetően olyan hibrid fajták jöttek létre, amelyeket már házi körülmények között is tarthatunk. Ma már szinte minden fajta orchidea beszerezhető és lakásban is tartható. Igaz nagy türelmet és odafigyelést igényelnek, de kis törődéssel több évig megmaradnak és még virágzásra is bírhatók.
 
 
Orchid142_239

 

A 2014-es kiállításon készített többi fotómat a Minden, ami virág Facebook oldalon nézheted meg.

Többet is megtudhatsz az lepkerchidea gondozásról és az orchidea virágoztatás titkairól

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!