Balkonada

Arany Rózsa díj, a fiatal virágkötő tehetségek támogatására

Alkotni, valami szépet létrehozni a legtöbb ember szeret. Tudva levő az is, hogy a növényekkel, virágokkal való foglalatosság, az idilli környezet jó hatással van lelkünkre, kreativitásunkra és hangulatunkra. Talán épp ezeknek tudható be, hogy a virágkötő szakma évről-évre egyre népszerűbb, egyre több általános iskolát végzett és érettségizett fiatal választja életcéljaként. A virágkötő szakma érdeke, hogy jól képzett, kereskedelmi érzékkel és hasznosítható gyakorlati tudással felvértezett szakemberek kerüljenek ki az iskolákból. A biztos alapok megszerzésének fontos velejárója a látókör szélesítése, a kreativitás fejlesztése, a megmérettetés. A képzés, a versenyeken való részt vétel rengeteg kitartással, lemondással és anyagi áldozattal jár. A legtehetségesebb fiatalok kiteljesedésének elősegítését, az elért eredményeik elismerését tűzte zászlós hajójára az Arany Rózsa Közhasznú Alapítvány.

 

logo

 

Az Arany Rózsa Közhasznú Alapítványt, Bukros Erzsébet mester virágkötő alapította, melynek szellemiségét halála után fia, Szabó Róbert viszi tovább. Az Alapítvány célja a fiatal virágkötők pályakezdésének, szakmai továbbfejlődésének, kiállításokon, versenyeken való részt vételének támogatása, ösztönzése.  A díj odaítéléséért felelős kuratórium tagjai elismert szakemberek, akik szakmai tudásukkal, évtizedes tapasztalatukkal garantálják az alapító által kitűzött nemes cél megvalósulását.

 

 

Takács Diána a 2013-as Arany Rózsa Díj nyertesének első helyezett csokra az idei Hortus Hungaricus kiállításon

Takács Diánának, a 2013-as Arany Rózsa Díj nyertesének első helyezett csokra az idei Hortus Hungaricus kiállításon

 

Bukros Erzsébet mindig is szívén viselte a fiatal virágkötők sorsát, fejlődését. Munkája mellett évtizedeken át tanított és vizsgáztatott a szakiskolákban. Soha sem felejtette,hogy saját pályájának kezdetén mennyi segítséget és lehetőséget kapott, hiszen egészen fiatalon már országos és külföldi versenyeken vehetett részt.

 

Bukros Erzsébet

Bukros Erzsébet

 

A nyertes pályaművet beküldő fiatal virágkötő  viselheti a megtisztelő 2014. évi „Arany Rózsa Díj” nyertese címet, amivel együtt jár az aranyból készült exkluzív„Arany Rózsa” kitűző, a díszoklevél és bruttó 100.000 Ft értékű szakmai támogatás.

 

Arany Rózsa Díj pályázat benyújtása

A pályázaton a 30. életévüket még be nem töltött (magyar állampolgár) fiatal virágkötők vehetnek részt az alábbi feltétekkel:

 • Virágkötő, virágkötő-berendező, dísznövénykertész vagy szakirányú egyetemi, főiskolai végzettség és legalább 1 év virágkötői gyakorlat (A végzettség igazolásaként a kérjük a bizonyítvány másolatát, a gyakorlat igazolásaként meg kell nevezni a munkahelyet és a munkaviszony idejét.);
 • A pályázati űrlap kitöltése;
 • Szakmai önéletrajz (az eddigi szakmai tevékenység bemutatása, leírva a kiállításokon, versenyeken való részvételt, külön kiemelve a pályázó 2013-2014. évi tevékenységét.).  Az önéletrajz részeként kérjük, fogalmazza meg saját szakmai jövőképét, célját (Hogyan látom magam, mit szeretnék elérni, hol szeretnék tartani 10 év múlva?);
 • Mutassa be, írja le kedvenc virágkötészeti munkáját! Írja le, hogy ön szerint miért szép és figyelemre méltó az adott készítmény. Írja le a kompozíció virágösszetételét, stílusát, a felhasznált technikákat, mindent, amit az adott virágdíszről szakmailag tudni érdemes;
 • Meglepetés szakmai feladat elkészítése: A pályázók egy később megadott időpontban egy közös szakmai feladat megoldásában „versenyszerűen” összemérik egymással gyakorlati tudásukat is. A gyakorlati feladat idejéről és helyéről a pályázókat külön értesítjük.

 

Arany Rózsa díj értékelési szempontjai

 • Az eddigi szakmai pályafutás során elért eredmények, kiemelten az elmúlt egy év eseményei;
 • 2013. novemberétől a 2014. évben országos vagy helyi virágkötészeti versenyen, kiállításon, bemutatón való részvétel. Az ezeken elért helyezés, eredmény, kiemelten figyelembe véve az elismert országos szintű hazai virágkötő versenyeket, kiállításokat;
 • Aktív, segítői részvétel virágkötészeti bemutatókon és az egyesület, a VVVMSZE (Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete) rendezvényein;
 • A bemutatott munka és az arról szóló leírás;
 • Kiemelten esik latba a meglepetés szakmai feladat megoldásában elért eredmény;
 • Szakmai végzettség és a tanulmányi eredmény;
 • A pályázó szakmai jövőképe;
 • Idegen nyelv ismerete (érettségi, nyelvvizsga);
 • Pályázat külalakja .

 

A pályázat ingyenes, beadásának határideje: 2014. november 30.

További információk és a pályázati űrlap elérhető az alapítvány honlapján: www.aranyrozsa.hu. 

 

Mezőffy Tamás, a 2010-es Arany Rózsa Díj nyertesének I. helyezett alkotása az idei Virágkötő Bajnokságon

Mezőffy Tamásnak, a 2010-es Arany Rózsa Díj nyertesének I. helyezett alkotása az idei Virágkötő Bajnokságon

 

Kérlek oszd meg ezt a bejegyzést, hogy biztosan elérjen a fiatal virágkötő tehetségekhez a pályázat híre és az ide Arany Rózsa Díj is a legméltóbb helyre kerülhessen!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!