Balkonada

Bevált módszerek a muskátli teleltetéséhez

Talán egyetlen növényünk teleltetésének mikéntje sem osztja meg annyira a kertészkedőket, mint a muskátlié. Az egyik legnépszerűbb kerti és balkonnövényünk megújítás nélkül általában 2-3 éven át képes virágokat ontani. Érdemes ezért évente augusztusban, esetleg tavasszal szaporítani. Az augusztusban dugványozott fiatal hajtások szeptemberre már meggyökeresednek. A kis növények cseréppel együtt, világos, hűvös, 4-10 fokos helyen, havi egyszeri, kevés öntözéssel átvészelik a 3-4 hónapos benti pihenőt. Nagyobb növényeknél a cserépben való teleltetés kétes kimenetelű, nem minden muskátli éli túl. Nézzük mit lehet tenni!

 

muskátli2

 

Teleltetéshez hideg, zárt, világos helyre van szükség, pl. folyosó, ablakpárkány, pince, garázs. Nagyon kevés öntözés szükséges, tápoldatozni nem szabad.

 

muskátli

 

A futó muskátlik nemesített fajták, amik már jelentősen módosított génekkel rendelkeznek, teleltetésükkel nem érdemes bajlódni. Ha még is próbálkoznál, akkor hagyd a ládában, tavasszal vágd le a harmadára, ültesd át friss földbe és kezd el locsolni és tápoldatozni.

 

muskátli3

 

A félfutó fajtáknál, mint például az angol muskátli legjobb a balkonládákba hagyni a növényeket és tavasszal visszavágni. A világos, hűvös helyen teleltetett növények télen satnyává válnak, tavasszal vékony világoszöld hajtásokat hoz. A szabadba helyezés előtt ezeket a hajtásokat le kell vágni.

 

muskátli4

 

Az álló, más néven kerti vagy parasztmuskátlik nagy eredményességgel teleltethetők, ebből mutatok be most két bevált változatot.

 

muskatli-a-falban

 

Nagyanyáink kedvenc módszere talán egy kicsit meglepő. Az ősi praktika szerint a muskátlit a fagyok előtt ki kell venni a földből és a töveket víz nélkül egyenként újságpapírba csomagolva vagy töveket kötélre akasztva száraz, sötét helyen kell pihentetni. Tavasszal a levelek és virágok lemetszése után be kell áztatni a töveket egy órára. A cserépbe ültetés után is jó alaposan be kell öntözni.

 

muskátli5

 

A másik megoldással földben, de nem a cserepükben hagyva pihentetjük a muskátli töveket. A saját cserepükből kivett növények hajtásait és gyökereit lemetsszük és a töveket nagy cserépbe vagy virágládába helyezett földbe, szorosan egymás mellé ültetjük. Ritkán kell locsolni, épp, hogy ne száradjon ki teljesen a föld. Tavasszal a harmadára vissza kell vágni a töveket és friss földbe ágyazva kerüljenek a végleges edényükbe. Alapos beöntözés után nitrogén adagolásával érhetjük el, hogy szép nagy borkorrá fejlődjön.

 

muskátli8

 

Akár melyik teleltetési módszer mellett döntesz, a muskátlikat egyelőre még hagyd kin a balkonon. Amíg az egynyári növények nem fagynak el, vagyis mínusz 1-3 fokig legjobb helyük a szabadban van. A teleltetést nem szabad elkapkodni, többet árthat, mint használ a kora bepakolás.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

4 fő hiba, amit ne kövess el a muskátlival

Teleltetett muskátlik tavaszi ébresztése

✿ 6 durva hiba, amit a muskátli szaporításnál elkövethetsz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!