Balkonada

Cattleya, az orchideák királynője

A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia kiállítását és vásárát a tavaszihoz hasonlóan ismét a Vajdahunyadvárban, Magyar Mezőgazdasági Múzeum csodálatos épületében rendezi 2014. november 14 és 16 között. Az őszi kiállítás főszereplője az egyik legkedveltebb, leginkább csodált orchidea nemzetség, a CATTLAYA lesz.
 
 
plakat201402kicsi
 
 
Történetük a 19. század első évtizedéig nyúlik vissza, amikor – kalandos úton – az első ilyen orchidea Európába érkezett. Dél-Amerikából származik, és más orchideák zöld csomagolóanyagaként került Angliába. William Cattley – a kor neves orchideagyűjtője – figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre. Az egyiket elültette, ez 1824-ben kivirágzott, és virágával rögtön meghódította a kertészek, botanikusok és az orchidea-kedvelő arisztokrácia széles körét, sőt, soha nem látott orchidea lázat indított el Európa-szerte.
 
 
blc-chia-lin
 
 
 
A növénycsodát John Lindley botanikus William Cattley-ről, az orchidea gyűjtőről nevezte el. A gyönyörű, lilás rózsaszín, nagy és illatos orchideát azóta is Cattleya labiata néven ismeri a világ. Ettől az időponttól kezdve minden orchidea-vadász Cattleyát keresett a dél-amerikai esőerdőkben. A későbbi években egymás után érkeztek be a teherhajók London és Amsterdam kikötőibe, megrakva Cattleyákkal.
 
 
dscn0795
 
 
A botanikusok szinte naponta bukkantak egy-egy újabb, addig nem ismert fajra, amelyek botanikai leírását közzétették, és így a világ is rövid úton megismerte az újabb és újabb Cattleya fajokat. Ez volt az orchideák – és egyúttal a Cattleyák – aranykora. A 20. század technikai fejlődése magával hozta a hibridizációs technikák fejlődését, és az 50-es évektől kezdve egyre több Cattleya hibrid vált elérhetővé a rajongók számára. Mára a hibridek számát megbecsülni sem lehet. Jó tudni az orchideák szerelmeseinek, hogy ezek a növények kiválóan alkalmasak lakásban tartásra.

 
 
alma-wichmann-2
 
 
A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia Kiállításán és Vásárán ezek a gyönyörű virágok – sok egyéb gyönyörű orchidea mellett – láthatóak lesznek, és a Cattleyák otthoni tartásával kapcsolatban is minden információt megkaphatnak az érdeklődők. A kiállítást kísérő vásáron pedig növény kedvenceik számát gyarapíthatják a kedves látogatók a hazai és külföldi kereskedők kínálatából.
 
 
blc-burana-beauti-1226
 
 
Időpont: 2014. november 14-16.
Nyitva tartás: 10-től 18 óráig
Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
Belépők: (a múzeum valamennyi kiállítása látogatható velük)
Felnőtt: 1600 Ft
Gyermek (6-18 éves korig) 1200 Ft
Nyugdíjas (62 év felett) 1200 Ft
Családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4400 Ft
Csoportos (15 fő felett): 1200 Ft. A csoportos kedvezmény előzetes bejelentkezéshez kötött.
Telefonszám: 06-30-69-89-755
 
 
 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!