Balkonada

Így lesz sok virág a karácsonyi kaktuszon!

A kaktusz szó hallatán gyakran az idilli sivatagos táj ugrik be először az embereknek. Novemberben aztán megváltozik a helyzet. A tél közeledtével, ahogy a karácsonyi kaktuszok megtelnek színes bimbókkal és egyre több helyen árulják a kedves kis virágot, a kaktusz szónál már rögtön ezekre asszociálunk. A brazíliai esőerdőkből származó karácsonyi kaktusz kitűnő karácsonyi ajándék is lehet.  Mutatós, igénytelen és ezért hálás növény. Virágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön.

 

karácsonyi kaktusz4

 

A karácsonyi kaktusz a nevéhez méltón télen, karácsony környékén virágzik. Csüngő, levélszerű szárai végén novemberben jelennek meg a bimbók, amikből aztán  fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok fejlődnek.

 

karácsonyi

 
Az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. A virágzási időszakban ne változtassuk a helyét és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait.
 
Virágzás alatt sok vizet igényel, jó ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk. Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virágözönnel hálálja a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést.
 
 
karácsonyi2
 
 
Elvirágzás után szedjük le a száraz virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét, ekkor ugyanis nyugalmi időszakra van szüksége. Ha tudjuk csökkentsük a hőmérsékletet is. Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűzőnaptól mentes 24-26 fokos helyre. Növeljük az öntözést és kezdjük meg a tápoldatozást.
 
 
karácsonyi kaktusz3
 
 
Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad. A növekedés után ismét egy kis pihenőre van szüksége, ahhoz, hogy virágozzon.
 
karácsonyi kaktusz6
 
 
Szeptember végén, október elején tegyük 14-16 fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözzük. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Bár, a virágok így már jóval a karácsony előtt megjelenhetnek.
 
 
karácsonyi kaktusz5
 
 
A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Gyakran több hullámban is virágzik februárig, amikor is indul a virágzás utáni pihentetés hűvösben, kevés vízzel.
 
 karácsonyi kaktusz7
 
Dugványozással szaporíthatjuk a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek rajta vöröses hajtások, vagyis már meggyökeresedett, ültessük át laza virágföldbe. Ne csüggedj, ha az első napokban az átültetett kaktusz hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség. Pár nap alatt megszokja az új környezetet és indulhat a gyakori öntözés, tápoldatozás.
 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kiskertem Növényeim says:

    A harmadik fotón húsvéti kaktusz virága van!

  2. Köszönöm a hozzászólást. Kivettem a fotót.
    Virágos szép napot kívánok: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!