Balkonada

Milyen örökzöld kerüljön a kertbe?

A mindennapi szóhasználatban gyakran tévesen használjuk az örökzöld és a fenyőféle szavakat. A hagyományos tűlevelű fenyőket (pl. lucfenyő, ezüstfenyő) mindenki fenyőnek nevezi, de köznyelveben nem értjük ide a ciprusokat, tujákat, borókákat, tiszafákat, stb. Pedig ezek a növények is mind fenyőfélék, és a nyitvatermők csoportjába tartoznak. Örökzöldeknek szakmai nyelven azokat a növényeket hívjuk, amelyek télen is zöldellnek. Ilyenek az egyes fenyőfélék mellett a lomblevelű örökzöldek (kecskerágó, babérmeggy, fagyal, bangiták, stb), azaz a zárvatermők. Azért sem szerencsés a fenyőféléket egyértelműen örökzöldeknek hívni, mert szép számmal akadnak köztük lombhullatók is. (Pl. a páfrány fenyő vagy más néven Ginkgo Biloba, mocsárciprus, vörösfenyő, kínai mamutfenyő).

 

Kiskert4_003

 

A Kiskert tanfolyam negyedik előadásán, Dr.Fekete Szabolcs tudományos munkatárs, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kísérleti Üzem és Tangazdaság, Fenyő- és örökzöld törzsültetvény vezetője adott tanácsokat a fenyőfélék választásához. Az előadás fő témái a díszkertek legkedveltebb növényei a tuják, ciprusok, hamisciprusok, valódi fenyők, borókák, a Leyland ciprus és a Smaragd tuja voltak.

 

 

Kiskert4_025

 

A kert kialakításnál sokan abba a hibába esnek, hogy nem tervezik meg, mit szeretnének, azt veszik meg, ami épp a kertészeti árudában megtetszik. Ha figyelmen kívül hagyjuk a lehetőségeket, adottságokat, talajviszonyokat, azt, hogy mit tudunk nyújtani a növényeknek (öntözés, metszés, stb) akkor nem sok örömünk lesz a kertben, inkább csak  bosszankodásra számíthatunk.

 

Kiskert4_001

 

A fenyőfélék elsődleges szerepe a kertben a zöld szín folyamatos biztosítása. A kiskertekben látható fenyőfélék többsége nem őshonos hazánkban, ami azt is jelenti, hogy alapvetően nem a mi klímánkat kedvelik. Problémát okozhat a magas páraigényük, pl. a hamisciprus, vagy fagytűrésük.

 

Kiskert4_002

 

A kiskertekben elég sok fenyőfélét találnunk, pedig a hazai fenyőféle fajok száma igen kicsi :

  • lucfenyő (Alpokalja)
  • tiszafa (Dunántúli-Középhegység)
  • erdei fenyő (hegyvidékek)
  • boróka (Alföld)

 

 

Kiskert4_021

 

A nem hazai fajokkal legyünk körül tekintőek. A növénytelepítés fontos szempontja a télállóság. A télállóság egységes rendszere 12 zónát különböztet meg. Hazánk nagy része az 5-ös, 6-os zónába tartozik, déli megyéink a 7-esbe. Nagyvárosaink a 8-as zónába sorolása azt jelenti, hogy tartósan maximum minusz 12 fokig hűl le a levegő. Kertészeti árudákban a növények cinkéjén ezt is feltüntetik, hogy melyik az a legkisebb zóna, amin áttelel a növény. Ha pl. egy növény az 5-ös zónáig télálló, akkor azt nyugodtan ültethetjük egy 8-as zónájú környezetbe, fordítva viszont már nem igaz. Egy maximum minusz 12 fokot bíró növény nem fogja átvészelni az északi országrészek hűvösebb teleit.

 

Kiskert4_022

 

A választás következő szempontja a vízigény. Minél kékesebb egy növény színe, annál szárazságtűrőbb, minél zöldebb, annál többet párologtat és ebből következően annál több vízre van szüksége.

 

Kiskert4_004

 

Valamennyi pikkelylevelű növény (tuják, hamisciprus, stb) kitűnően metszhető, alakítható, ezért sövény kialakításához is ideálisak. A sövény tervezett magassága határozza meg az ültetési távolságot. Ha alacsony sövényt tervezünk, akkor egy méterre 5, ha közepest, akkor egy méterre 3 növényt vásároljunk. A magas sövényhez 80 centimétererenként ültessük a növényeket.

 

Kiskert4_024

 

A fenyőfélék ültetéséhez is nagy gödröket ássunk, hisz csak a meglazított talajban tudnak szépen elterülni a gyökerek. A gödör mélységéhez elég az 50 cm. mert a gyökerek döntő többsége nem hatol 23-30 cm alá. Trágyát, műtrágyát ne tegyünk az ültető gödörbe, mert az többet árt, mint használ.  Fontos, hogy a földet tömörítsük, jól tapossuk bele a talajba, mert csak tudjuk megakadályozni a kidőlést. Az első két évben, amíg nincs tökéletesen begyökeresedve a növény nagyon fontos a rendszeres, alapos öntözés. A fiatal növényeket enyhe téli napokon is öntözzük meg.  A begyökeresedés hosszú folyamat, akár 2-3 évig is el tart, ezután viszont rendkívül igénytelen növények, nagyon kevés törődést igényelnek.

 

A Kiskert előző előadásairól készített összefoglalómat itt olvashatod:

Bioszemléletű kertészkedésl

Kiskert kialakítás alapjai

Gyümölcstermesztés 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!