Balkonada

Pipacstenger borítja a Towert

Aki mostanság Londonban jár több szempontból is szerencsésnek mondhatja magát. London az egyik legnyüzsgőbb, legérdekesebb világváros. A temérdek kihagyhatatlan látnivaló között előkelő helyet foglal el a Tower of London, a Temze parkján elterülő középkor épületegyüttes. A volt királyi palota és várbörtön jelenleg múzeumként üzemel. Itt őrzik többek közt a koronázási ékszereket is. November 11-ig az odalátogatókat különleges élmény várja. A Tower kiszáradt várárkát impozáns, kézi készítésű pipacsok árasztották el. Az Első világháború 100. évfordulóján egyedi, kerámia pipacsok díszelegnek az elesett brit áldozatok emlékére.

 

tower10

 

tower

 

tower15

 

Paul Cummins keramikusművész és Tom Piper díszlettervező különleges ötlete volt a hősök előtti nagyszabású tisztelgés. A látványos művészeti alkotás összesen 888 ezer 246 darab kerámiából készült pipacsból áll, pont annyiból, mint ahány brit katona életét vesztette a háborúban.

 

tower2

 

 

tower4

 

A pipacsok a piros, vérre emlékeztető színűkkel a harcmezők szimbólumai. A legenda szerint a pipacs az egyetlen virág, ami a harcmezőn, a hősök maradványai felett is virít.  A vérvörös pipacstenger, az egyik lőrésből kifolyva, a kiontott vért szimbolizálva szétterjed a Tower körül.

 

tower3

 

tower13

 

tower14

 

A „Vérrel borított Föld” és „Vörösség tengere” címet viselő installáció első virágait július 17-én helyezték el önkéntesek, az utolsó virágszál pedig november 11-én 11 óra 11-kor a Poppy day-en kerül a helyére. A nem mindennapi látvány méltó módja a megemlékezésnek, a háború ellenes figyelemfelkeltésnek.

 

tower5

 

tower6

 

tower7

 

A pipacsmezőt a Towerbe szóló belépőjeggyel, a Tower bástyáiról lehet megtekinteni. A pipacsok közt sétálgatni nem lehet, bár azért e szabály alól vannak kivételek.

 

tower9

 

tower12

 

A frenetikus műalkotás egyben a nagyszabású jótékonysági rendezvény is. Valamennyi pipacs egyedi, kézzel készített kerámia, amit 25 fontért árultak. A múlt idő használata nem véletlen, ugyanis már az összes pipacs elkelt. Egy kis számolással rájöhetünk, hogy igen sikeres az akció, hisz kb. 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeg gyűlik össze a kiárusításból, amit jótékonysági szervezetek kapnak meg.

 

tower11

 

 

tower8

 

Végül egy videó, a pipacsok készítéséről.

 

 

Aki Londonban jár ezekben a napokban semmiképp ne hagyja ki!

Nagyon szívesen lennék önkéntes virágrendezgető egy hasonló rendezvényen hazánkban. Ha valaki tud ilyenről, kérem szóljon időben!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!