Balkonada

Mutasd a kerted, megmondom ki vagy!

A mutatós kertek titka általában az alapos tervezés. A kertkialakításnak nincsenek fix szabályai, ahhoz azonban, hogy harmonikus, minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány táruljon elénk tisztában kell lenni a kert adottságaival. Nem elég magazinokból, könyvekből, internetről inspirálódva csodás kertről álmodni és beszerezni az ott látott növényeket. A sikerélményt nyújtó kertészkedés alapfeltétele, hogy ismerjük a terület adottságait és biztosítani tudjuk a növények igényeit.

 

Kiskert2_061

 

A kiskert valóban sokat elárul a gazdájáról. Egy szakértő szem rögtön megállapítja, ahogy mennyire tudatos a növényválasztás, mennyire törekedtek a harmonikus, élhető környezetet alakítására. A dísz-, és haszonnövények megfelelő arányú társítása azt az üzenetet hordozza, hogy a növények vannak értünk, és nem fordítva.

 

Kiskert2_087)

 

A Kiskert tanfolyam második előadásán Dr. Komiszár Lajos egyetemi főtanácsostól megismerhettük a használható és kényelmesen fenntartható házikert megtervezésének alapjait. Rávilágított arra, mi módon tudjuk összhangba hozni a célokat, az elvárásokat és a lehetőségeket. Ezúttal a tanfolyam gyakorlati jellegű is volt.  Az ideális kert kialakításának szempontjait figyelembe véve megvizsgáltuk az oktatás helyszínéül szolgáló Oázis kertészet növénykínálatát is.

 

Kiskert2_075

Dr Komiszár Lajos, egyetemi főtanácsos

 

Amennyiben kezdőként látunk hozzá a kert átalakításához, jobb, ha felkészülünk kisebb csalódásokra: nem minden sikerül úgy, ahogy terveztük. Fontos, hogy megnézzük a környező kerteket. Azok a növények, amik a szomszédoknál megmaradnak, szépen fejlődnek, azokkal nagy valószínűséggel mi is sikerre számíthatunk. A környezet idegen növények fejlődése nagyobb szakértelmet, odafigyelést igényel.

 

Kiskert2_080

 

A kialakításnál fő szempont legyen a természetesség. A túl egyenes utak, túl éles határvonalak unalmasak, ellenmondanak a természet rendjének. A növényeket mindig úgy helyezzük el, hogy ne legyen éles átmenet közöttük, szinte egymásba simuljanak. Hullámos vonalakkal, a különböző magasságok, az eltérő habitusú növények megfelelő megválasztásával játékosságot vihetünk a kiskertbe.  A kerti utak, térkövek is íveltek legyenek,  vonalvezetésük kövesse a növények vonalát.

 

Kiskert2_052

 

Ne hagyjunk szabad földterületet és éles határokat a növények közt. Mindig legyen átmenet. A kisebb növények kerüljenek az első sorba, őket kövessék a közepes méretű bokrot, majd a magas fák zárják a sort. A fák alá ültetett talajtakaró növények megakadályozzák a talaj kiszáradását, biztosítják a talaj nedvességét, alkalmazásukkal 30-40 %-kal kevesebb öntözővízre lesz szükség.

 

Kiskert2_086

 

A tervezéskor nem hagyható figyelmen kívül a növények végső mérete. Míg egy apró fenyő nagyon jól mutat a ház elé ültetve, pár év múlva elveszi a fényt a háztól, méretében túl növi azt, optikailag kicsinyíti a házat. Számba kell venni a növények végső terjedelmén túl a fák, sövények előírás szerinti ültetési határait, követelményeit. Tiszteletben kell tartani a szomszéd jogait is. Például egy dió fát nem ültethetünk a telek határra.

 

Kiskert2_084

 

Minden kertrészt a rendeltetése szerint használjunk. Az előkertbe kerüljenek az egynyáriak, a virágzó évelők. A sok gondozást, permetezést is  igénylő növényeknek nincs helyük a ház és a kerítés közötti előkertben. Kerüljük a túlzsúfoltságot és a kihasználatlan tereket.

 

Kiskert2_071

 

Az oldalkertek ideális növényei a sövények, vagy a kisebb haszonnövények, mint pl. a szőlő, a szeder, ribizli vagy a málna. A díszkertből a haszonkertbe való átmenethez is kitűnően alkalmazhatók ezek a bogyós gyümölcs bokrok.

 

Kiskert2_082

 

A  haszonkertek kialakításának egyik fő szempontja, hogy a minél hosszabb időszakban szolgáljon valami csemegével a kert. Ne csak ősszel termő gyümölcsfákat telepítsünk, hanem legyen például korai eper, cseresznye, meggy, folyton termő málna, stb is.

 

Kiskert2_089

 

Bátran játszunk a méretekkel, színekkel, formákkal. Egyszerű díszfákkal is igen mutatós növénycsoportokat hozhatunk létre. A nagy és kicsi, a széles és keskeny formák váltakozása igen hatásos. Egy fajta növényből képzett csoportoknál érdemes páratlan számút, de minimum hármat egymás mellé helyezni.  A különböző levél színű növények  társítása tovább növeli a szerkezeti hatást. Semmiképp ne essünk abba a hibába, hogy csak örökzöld növényeket ültetünk, ezek csak maximum a növények egy harmadát tegyék ki.

 

A három órás tanfolyamon természetes ennél sokkal többet megtudtunk a színekről, a kontrasztokról, a stílusos és egyben bennünket szolgáló kert elrendezésekről. A tanár úr a haladó hobbikertészek részére is tudott újdonságokkal szolgálni. Tavasszal most már mindenki szakképzetten foghat hozzá az egész évben káprázatos, buja kert megtervezéséhez.

 

A Kiskert tanfolyam előző előadásáról, a bioszemléletű kertészkedésről ide kattintva olvashatsz. 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!