Balkonada

Mikor jön el a teleltetés ideje?

Ígértem, hogy szólok, ha be kell vinni teleltetni a balkonnövényeket. Még mindig korai, de egyre több kérdést kapok, ezért úgy gondoltam összeszedem a legfontosabb tudnivalókat. A teleltetendő mediterrán növények mínusz 2-3 fokig kint maradhatnak, különösen a balkonokon, amik védettek és mindig melegebb van.  Az idén eddig csak talaj menti fagyok fordultak elő, amik nem veszélyeztetik balkon kedvenceinket. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, ezért továbbra is azt javaslom, maradjanak még a balkonon a leanderek, fuksziák és muskátlik is.

 

kovácsildikó

 

A múlt heti nagy vihar előtt is mindenkinek csak azt tanácsoltam, hogy csupán egy kicsit védettebb helyre menekítse a növényeket, de maradjanak még a balkonon. A csüngő, a korláton kifelé forduló virágokat ilyenkor célszerű befelé fordítani, a szélnek kitett nagyobb növényeket, mint pl. a leander ágait kicsit összekötni.

 

Pintér Márta

Pintér Márta

 

A teleltetést nem érdemes elkapkodni. Minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak.

 

pintérmárta

 

 

A trópusi növények, mint pl. a hibiszkusz, az orchidea kevésbé hidegtűrőek, azokat már akkor be kellett vinni a szobába, amikor 10 fok alá esett a hőmérséklet. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege. Ablak közelébe, világos helyre kerüljenek.

 

hibiszkusz

 

Keveseknek adatik meg, hogy a mediterrán növényeket téli kertbe tudják elhelyezni, marad tehát a pince, a garázs vagy a folyosó. A legtöbb növénynek a világos, fagymentes, 10-15 fok körüli hőmérséklet az ideális.

 

leander

 

Csak a teljesen egészséges növények teleltethetők át.  A gombafertőzéses, kártevőktől hemzsegő növényektől szabaduljunk meg. A melegben a kártevők még jobban elszaporodnak és a többi növényt is veszélyeztetik. Ha csak kevés kártevő van egy növényen, akkor az érintett növényrészeket érdemes levágni, esetleg letörölni, lemosni a kártevőket. Rovarirtó szert mindenképp csak a szabadban használj, a növényeket csak a permetezés után 24 órával vidd be a lakásba.

 

Iolanda

Beköltözés előtt az elszáradt virágokat, leveleket el kell távolítani, metszeni azonban ilyenkor nem kell a virágokat. Érdemes a virágokat lezuhanyoztatni, ezzel a növényeket a portól és az esetleges kártevőktől is letisztítjuk.

 

orchidea

 

Az egyik leggyakoribb teleltetési hiba a túlöntözés. Tartsuk szem előtt, hogy a fény és a hőmennyiség egyenes arányban áll a vízzel. Minél sötétebb, és hidegebb helyen teleltetünk, annál kevesebb öntözésre van szükség. Csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon.

 

Szabó András

Szabó András

 

A problémamentes teleltetés másik feltétele, hogy a tápanyag utánpótlást idejében abbahagyjuk. Erre már az augusztusi balkon teendők között felhívtam a figyelmet, remélem ezzel az olvasók többségének nem mondtam újat. Télen ne hagyjunk pihenő időt a virágoknak, ne tápoldatozzunk.

 

pintérmárta2

 

A mediterrán növények(leander, murvafürt, cikász, stb) és velük együtt a legnagyobb kedvencek, a muskátlik tehát még nyugodtan maradhatnak az erkélyen. Sőt azt tanácsolom, hogy még maradjanak is kint, hisz a jövő hét végéig éjszakára is plusz fokokat ígérnek.   Élvezzük ház a balkonon a szépségeket, amíg lehet!

 

Köszönöm a képeket Burjánzó balkonok Facebook csoport tagjainak!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!