Balkonada

Csinálj virágtartót tökből!

Nem tudom Te hogy vagy vele, de én nem vagyok oda a Halloweenért, bármennyire trendi is. Kihagyom az eszement partikat és a tökfaragást is meghagyom másoknak. Azaz pontosítok. Szívesen használom a tököt őszi dekorációs alapnak, amihez a belsejét azért ki kell faragni. Ezek a virágokkal teli, természetes díszek sokkal közelebb állnak a lelkületemhez, mint az angolszász országokból átvett faragott lámpások.

 

Király_013

 

A tök dekorációhoz érdemes olyan dísz- vagy sütőtököt választani, aminek egyenes a talpa és stabilan megáll magától. A tök sapkáját a felső 2/3 résznél célszerű levágni, mert így kapunk majd aranyos, harmonikus dekorációt.

 

76931

 

A tök belsejét alaposan ki kell vájni, hogy minél kevesebb lágy rész maradjon benne, hisz így biztosítható majd, hogy ne kezdjen el rögtön rothadni. Ajánlatos a kivájt tököt egy napig száradni hagyni. Ezután jöhet bele a pár percre vízben beáztatott nedves tűzőhab, amivel teljesen ki kell bélelni a tök belsejét. A tök méretétől függően a tűzőhab 1-2 cm-rel legyen magasabb a tök pereménél. A tűzőhab sarkait ajánlatos levágni, mert így nagyobb felületet kapunk a virágok beszúrásához.

 

boros

 

Ezután következhet a virágok, zöldek és termések betűzése a tűzőhabba.  A végeredmény akkor lesz esztétikus, ha a virágokat úgy helyezzük el, hogy a közepétől alacsonyodó ívet, szinte egy félgömb formát alakítunk ki.

 

október_060

A színek kiválasztásánál is törekedjünk a harmóniára.  Naponta érdemes vízzel lespriccelni a virágokat, két naponta a pedig a tűzőhabra öntött vízzel kell pótolni az elpárolgott víz mennyiséget.

 
október_063
 
 
 
Ha a dísztök nem áll meg egyenesen a talpán, egy kis kerek formába állítva stabilizálhatjuk.
 
 
október_207
 
 
 
Nedves tűzőhab helyett azt is csinálhatod, hogy egy konzerv dobozt, egy üvegpoharat vagy egy műanyag palack  levágott alját illeszted a tök belsejébe. Előtte a tököt akár ízlésed szerint ki is faraghatod. Az edényt megtöltöd vízzel és mint egy vázában, ízlésesen elhelyezed a virágokat.
 
 
pin

 

További saját kezűleg készítheti őszi dekorációkat találsz itt.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!