Balkonada

10+1 meglepő tény a holland virágtőzsdéről

Belegondoltál már, amikor a virágüzletben virágot választottál, hogy az az egy szál növény milyen hosszú utat tett meg, mire a virágüzletbe eljutott? Valahogy így kezdem a virágkereskedelem hazai rejtelmeiről szóló cikkemet.  A Facebook oldalon több hozzászólást és kérdést is kaptam, főleg a holland virágtőzsdével kapcsolatban.  A kérdéseket természetesen ott megválaszoltam, de a nagy érdeklődésre tekintettel hoztam pár érdekes tényt a holland virágkereskedelemről, a virágtőzsde működéséről.

 

Aalsmeer_044

 

1. Hollandia a XVI század óta virághatalom

Hollandia már a XVI. században meghatározó szerepre tett szert a virágtermesztésben és kereskedelemben egyaránt. A tulipán, amit sokan holland virágnak tartanak ekkor jutott el Hollandiába, ekkor kezdték el termeszteni. Az Oszmán Birodalomban, a mai Törökország területén őshonos  tulipán a törökök megjelenésével először a mai Magyarország területén terjedt el. Innen bécsi közvetítéssel jutott el Nyugat-Európába, így Hollandiába is. A középkorban a virágok még kocsmai és kávéházi csere-berével találtak gazdára. Ma már nehéz elképzelni, de voltak olyan korszakok, amikor a tulipán ára az arany árával vetekedett. Ma Hollandiában a dísznövény-termesztés a mezőgazdasági termelés értékének 27 százalékát képviseli, kertészetek ezrei ontják a pompázatos virágokat.

 

Aalsmeer_021

 

2. Aalsmeerben van a világ legnagyobb virágtőzsdéje

világ legnagyobb virágtőzsdéjét a hollandiai Aalsmeerben, a Schipol repülőtér közelében találjuk. Bármilyen hihetetlen, naponta 21 millió szál virág cserél itt gazdát. Az éves forgalom négymilliárd euróra rúg, ami nagyjából Magyarország nemzeti jövedelmének négy százalékával egyenlő. Kenyából, Etiópiából, Izraelből, Ecuadorból, Tanzániából és Spanyolországból elsősorban rózsák, liliomok, orchideák és egyéb egzotikus növények érkeznek. A kínálat kb. húsz százaléka származik importból.

 

Aalsmeer_013

 

3. Több, mint 100 éves tapasztalat

Hollandia sokat tesz virághatalmi pozíciójának megőrzéséért.  A rangot nemcsak az itt termesztett virágok minőségéve, hanem a több, mint 100 évvel ezelőtt létrehozott virágtőzsdével is megalapozta. A fél magyarországnyi területű ország szervezett virágkereskedelmével, a virágtermesztők összefogásával méltán őrzi vezető helyét.

 

Aalsmeer_024

 

4. Globális ármeghatározó

Az eladott virágok nagy mennyisége, a kereslet-kínálat folyamatos nyomon követése és a gyors, hatékony beavatkozások következtében ármeghatározó szerepe van. Nagyobb virágos ünnepek, pl. Anyák napja, Valentin nap környékén nagyobb a kereslet, így az árak is nőnek. Sokan azt gondolják, hogy a hazai virágüzletek verik fel ilyenkor az árakat, holott az a helyzet, hogy a holland tőzsde árai gyűrűznek be hozzánk, hisz a virágok jó része a holland tőzsdén keresztül jut el a  virágboltokba.

 
Aalsmeer_043

 

5. Fantasztikus szervezettség

Napjainkra fantasztikus logisztikai vállalkozássá fejlődött a virágaukcióMonacói nagyságú terülten zajlik a kereskedés. A reptérről idejövő négysávos út felett kétemeletes zárt híd ível át. A növények mozgatását futószalagok és számítógép vezérelt robotok biztosítják.
Két műszakban 1800 ember dolgozik. Az esti műszak fogadja az árut a kertészetekből és repülőkről. A reggeli műszak feladata az árú tőzsdei bemutatása és vevőkhöz juttatása. Gyakran a virágok délután 5-kor még a kertben vannak, míg másnap 12-re már a kiskereskedőknél a világ másik táján. A hűtőkbe, raktárakba került virágokat leltárba veszik, hogy minden készen álljon a másnapi licitáláshoz. A tőzsdei értékesítés reggel 6-tól 10-ig tart.
 
 
Aalsmeer_078
 

6. Árlejtős licit

licitálás 4 teremben nagyon gyorsan, holland nyelven folyik. A 600 bróker nem is annyira a kikiálltási információkat, inkább a kijelzőket figyelve hozza meg a döntéseit. A kijelzőnek mi más lenne a neve, mint virágóra. A kereskedéshez az árlejtés módszerét alkalmazzák. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. A mennyiség is korlátozott, ezért a legalacsonyabb ár elérésében érdekelt kereskedőnek arra kell figyelnie, el ne vigyék az orra elől az áhított rózsát, gerberát, tulipánt, fréziát és a többi sok ezerféle színpompás növényt.  A termesztők érdekeit szem előtt tartva nem hagyják az árat a végtelenségig csökkenni. Ha az ár tíz százalék alá esik, a licit véget ér, a virágokat megsemmisítik.
 
 
Aalsmeer_026

 

7. Minőségbiztosítás, a hosszútávú fennmaradás záloga

Az aukción minden szabályozott, minden a protokollok betartásával,  előírás szerint zajlik. Már a kertészetekben szabvány szerint csomagolják a virágokat az eladáshoz. A növények nyilvántartásba vétel után óriási hűtőházba kerülnek. Az egész folyamat során fontos, hogy a virágok ne sérüljenek, ne veszítsenek minőségükből. Amennyiben egy beszállítótól nem friss vagy silány minőségű áru érkezik, kizárják a kereskedésből.
 

Aalsmeer_063

 

8. Laboratóriumi vizsgálatokat végeznek

A kereskedésre felkínált virágok tartósságára is nagy hangsúlyt fektetnek. Az új nemesítésű virágok vázatartósságát laboratóriumi körülmények között ellenőrzik. Rendszeresen mérik a tartósság növelését szolgáló szerek hatékonyságát.

 
Aalsmeer_052

 

9. Korszerű eszközök, folyamatos fejlesztések

A nemesítéseknek köszönhetően egyre több fajta virág jelenik meg, ami folyamatos megújulást is kíván. Aalsmeerben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindig a legkorszerűbb eszközöket, technikákat  használják, hisz csak így biztosítható a gyors és hatékony munkavégzés. Pár évtizede még mindent kézzel tartottak nyilván, az árut lábhajtású kocsikkal mozgatták. Nehéz elképzelni, hogy tudták minden ezt megoldani elektromos emelők, targoncák és komputerek nélkül.
 
 
Aalsmeer_025

 

10. Több, mint 6.000 termesztő-tulajdonos tag

A döntéshozó testületet, az igazgatóságot a hatezer termesztő-tulajdonos választja meg. százéves gyakorlat, a válságokban szerzett rugalmasság méltán teszi őket optimistává. Nem aggódnak a jövőjük miatt, vallják, hogy lakásban, kertben még a válság éveiben sem élhetünk növények nélkül. 

 

Aalsmeer_046

 

10+1 Látogatható a virágtőzsde

Bárki betekinthet ebbe a csodálatos nyüzsgő világba, hisz a virágtőzsde belépő jeggyel ugyan, de látogatható. Döbbenetes látvány a virágvonatok végeláthatatlan sora, a rengeteg virág, a színkavalkád, a rendszer a káoszban. A látogató nem győzi kapkodni a fejét. Amerre a szem ellát, mindenhol virágokkal megrakott targoncák, járművek. Felülről nézve – ahonnan a látogatók szemlélhetik az eseményeket – kicsit káoszosnak tűnik, érthetetlen, hogy tud minden időre a helyére kerülni. Felfoghatatlan, ahogy a rendezett sorokban várakozó színpompás virágok a pár perces tőzsdei fellépésük után már tova is száguldanak végcéljuk felé. 

 

Aalsmeer_072

 

További képeket találsz a virágtőzsdéről a Virágutazó Facebook oldalon.

 

Aalsmeer_075

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb tavaszi magánkertje 

Művészet és tulipánok megkapó találkozása

✿ Keukenhof, a csodálatos holland virágpark

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!