Balkonada

Mediterrán csoda a balkonon: Murvafürt (Bougainvillea)

Mediterrán országokban sétálgatva vagy déli országokban készített fotókat nézve mindenki elámul egy rendkívül színgazdag és magasra növő csoda növényen, a bougainvilleán.  A Brazíliából származó murvafürtöt (Bougainvillea) nem az apró fehér virágai teszik látványossá, hanem a körülöttük elhelyezkedő színes fellevelek.  A nemesítéseknek köszönhetően sok hibrid fajtája van, így a fellevelek színe lehet akár fehér, lila, sárga, narancs vagy éppen vörös. Félálló és kúszó változatai is léteznek.

 

bougi

 

Sokan félnek a tartásától, mert azt hiszik egy mediterrán növény nálunk nem él meg. Ennek a hiedelemnek talán az az alapja, hogy sokan kudarcot vallottak már a tengerparti nyaralás során letört és hazahozott hajtásokkal. A bougainvillea szaporítása nem egyszerű, nehezen gyökeresedik, így irreális elvárás, hogy a napokig utaztatott hajtások erőre kapnak és a következő évben már pont olyan szépen virítanak, mint a nyaraló helyi tövek. A megbízható hazai kertészeti árudákban, virágboltokban vásárolt egészséges növények azonban évekig sok örömet okozhatnak. Hoztam most egy irigylésre méltó jó példát, Kardkovács Árpád budapesti balkonját.

 

Árpád8

 

Árpád volt olyan kedves, hogy a fotókon túl gyakorlati tanácsokkal is ellátott bennünket. Ki másnak a tanácsait lenne érdemes megfogadni, mint egy olyan lelkes, az évek alatt bougainvillea szakértővé vált hobbi kertészét, aki már több éve sikerrel nevel és szaporít bougainvilleákat?

 

árpád2

 

A csodatölcsér félék családjába tartozó, fásodó, tövises szárú növény sok napfényt igényel,  imádja a tűzőnapot is. Mindenképp meleg, széltől és esőtől védett balkonra kerüljön. Meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. Augusztusig hetente tápoldatozzuk.  

 

árpád5

 

Világos, 8-12 fokos helyen teleltessük, de előtte metsszük vissza. Tavasszal félfás dugványról szaporítható, bár elég nehéz a feladat.

 

balkon_széles

 

És akkor nézzük Árpád tanácsait, szavait.

 

árpád1

 

“Kedvenceim a bougainvilleák, hálásak, még mindig virítanak, novemberig biztosan kint lehetnek.”

 

árpád3

 

“Nálunk nem a könnyen tartható virágok közé tartozik, több mint 2 évvel ezelőtt a TV2 reggeli műsorában Demcsák Zsuzsa vendége volt egy ˝szakértő˝ kertész, aki azt mondta, hogy nálunk a bougainvilleákat hiába nagyon szép, nem érdemes tartani, nem fognak díszleni. Gondoltam, megcáfolom és ehhez hasonló képeket küldtem a TV2-nek Demcsák Zsuzsa részére, hogy itt Budapesten is lehet tartani a bugikat, a válaszra még mindig várok….”

 

árpád4

 

“Már több, mint 10 éve tartok bougainvilleákat, lett hozzájuk szakértelmem is, sokat foglalkozok velük, ezek már mind saját szaporítások.”

 

árpád6

 

“A tartásukról annyi tanácsot, szeretik nagyon a tűző napot, meleget, rengeteg tápot, mivel kicsi a cserepük, a szeles, huzatos helyet viszont nem szeretik.”

 

árpád7

Nyári pompa október 10-én

 

 “Nyár végén szoktam a fás zöld ágat dugványozni üveg alatt, így elég magas a gyökeresedési százalék.”

 

árpád9

 

“Az ágak irányíthatók, vághatók, olyan a kilátás amilyet én akarok.”

 

árpád10

 

” A kilátás hihetetlenül szép, a lakópark belső udvara ugyanilyen virágos, az udvarban van 100 tő rózsa, minden féle színben, 40 fajta írisz, hófehértől a feketéig, a rózsák között tavasszal 2-3 ezer hagymás növény van, kezdve a hóvirág, krókusz, nárciszból is vagy 15 fajta, tulipánból vagy 25 fajta, kész kertészet, nyáron ki van rakva vagy 20 tő nagy leander, jukkák,hibiszkuszok, enciánfák, filodendronok. “

 

Árpád12

 

“A táppal vigyázni kell, tavasszal foszfor túlsúlyos műtrágya kell, hogy a gyökérzetük erősödjön, utána a nitrogén túlsúlyos, majd a kálium túlsúlyos, hogy minél több virág legyen rajta, ha a sorrend nem jó, a növény csak szenved, amúgy tavasszal átültetem őket fele szárított marhatrágya, tőzeg,virágföld keverékbe, a fele marhatrágya, nyáron még néha szoktam áztatott galambtrágyával is locsolni, ehhez a sok táphoz csak a jó idő kell.”

 

árpád19

 

“A  korláthoz vannak erősítve a cserepek is és felül a növények.”

 

árpád16

 

“Minden évben, tavaszonként max. egy fél nap, akkor még nem ilyen ágas-bogasak. Igen ilyenek a mediterrán növények az évből 4 hónap teleltetés-macera, 8 hónap élvezet, gyönyörködés.”

 

árpád11

 

“Ez egy glabra fajta, olyan érdekesen nő, hogy akkor érzi jól magát, ha csüng, a balkonon nagyon jól mutat, néha egy méterre is lelóg.”

 

árpád18

 

“2014 okt. 10, de a virágok a balkonon nem hiszik el.”

 

árpád14

 

“A kisebbik balkon is burjánzik, igaz ott csak két bougainvillea van, ez szeles balkon.”

 

árpád13

 

“Három hely van a teleltetésre, a lakásunkból az egyik szoba, ahol a kis balkon van, ott telelnek azok, amiket nagyon féltek és nagyok, a lépcsőház, amely jó világos és olyan 14-15 fokos meleg , ott van a 4 cikász és a nagy bugik egy része, valamint az alattunk lévő garázs, amelynek a felső 3 kazettájába plexit tettem, az is világos és 10 fok feletti a hőmérséklet. Ezenkívül van még két nagy ablak, a hálóé és a konyháé, igaz az a feleségemé, de úgy látom a diplodémiákat oda befogadja. Mindegyiket egyénileg locsolom, látom a földjén, csak akkor, amikor a földje kiszárad. Még egy, a kocsi a garázs előtt telel, nem fagyérzékeny.”

 

árpád16

 

“Mindig van utánpótlás. 4 éve egy kertészetben kaptam ezt a tanácsot, hogy próbáljam meg hormon nélkül tiszta baltikumi tőzegben, azóta sikerül a gyökereztetés, a melegre magamtól jöttem rá, két éve mikor az a nagy kánikula volt augusztusban 90 %-kal gyökeresedtek, azóta áldom azt a kertészt, én is próbálkoztam hormonnal is, de jóformán 10 % ha volt.

 

árpád1

 

Nagyon köszönjük Árpád a csodálatos képeket, a hasznos tanácsokat. Köszönet, hogy sok kétkedő embernek bebizonyítottad, hogy hazánkban is lehet szép a bougainvillea. Biztos vagyok benne, hogy az irigylésre méltó balkonod sok ember kedvét meghozta a bougainvillea tartáshoz.

Árpád további képeket is megosztott a Burjánzó balkonok Facebook csoport tagjaival. Várunk Téged is egyre növekvő létszámú balkonkertész csapatunkba!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Murvafürt (Bougainvillea) téli gondozása

🌷 Balkonnövények szaporítása 3 egyszerű lépésben

🌷 Kefalónia és Zakynthos csodálatos virágai

🌷 Így szaporítsd a murvafürtöt

🌷 Napos balkon: igazi kánaán

🌷 Évelőnövények, amelyek egész évben díszítenek az erkélyen

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Ágnes Bosznay says:

  Csodaszép a bemutatott erkély, csak gratulálni tudok tulajdonosának, gondozójának. A cikk írójának annyit:a Bougainvillea nevét Louis Antoine de Bougainville francia tengernagyról kapta, ezért (meg tudtommal a latin neveket egyébként is) nagy betűvel írjuk…..

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Ágnes!
  Köszönöm a kiegészítést. A két szóból álló latin neveknél az elsőt, a nemzetséget valóban nagy betűvel kell írni. Amikor a latin eredetű nemzetség név már meghonosodott, sokak által ismert, akkor kicsivel is írható. Ilyen pl. a bougainvillea és a primula (kankalin) is. A latin eredetű nevet a szövegben a szóismétlések elkerülése végett, szinonimaként használjuk. Ellentétben a muskátlival, aminek Pelargonium neve nem terjedt el, így az írásokban azt mindig muskátliként kell említeni és a latin nevét nagybetűvel írni.

 3. Mária Sasvári says:

  Gratulálok! Megkérdezném ,hogy a kék csodák milyen virágok????

 4. Nagy Jucó says:

  Nagyon köszönöm az Árpád nevében is!

  A kék virág neve plumbágó vagy ólomvirág.

  Nagy Jucó

 5. Zalán says:

  Csoda szépek a növények. Gratulálok hozzájuk!
  Kedvet kaptam Én is a Bougainvillea -hoz, de tanácstalan vagyok honnan lehet beszerezi, a neten sehol sem találtam eladó példányt. Amennyiben valakinek van konkrét címe, ötlete a vásárlás helyével kapcsolatban, kérem ossza meg velem!

  Köszönettel

  Zalán

 6. Nagy Jucó says:

  Kedves Zalán! Nagyon sok kertészeti árudában beszerezhető. Ma jártam a Kőbányai úti Oázisban, ott elég nagy választék volt és ráadásul 30% kedvezmény.
  Sok sikert hozzá!
  Jucó

 7. Zalán says:

  Kedves Jucó!

  Nagyon köszönöm a segítséget.

  Üdvözlettel

  Zalán

 8. Nagy Jucó says:

  Nagyon szívesen Zalán. Örülök, hogy segíthettem 🙂

 9. Jánosné Oláh says:

  T.Balkonada!!!Kedves Jucó!
  Nyaralásom során beleszerettem a Murvafürt virágba.Nagyon tetszik,és manapság a mi klimánk is egyre melegebb.Eddig a Hortenziákat gyüjtöttem,szaporitom,de annak árnyék kell.Most váltok/ mint az időjárásunk/a déli növényekre.
  Megvettem a kertészetben a Bugit,a kérdésem az,hogy az esőtől miért kell óvni? Olvastam Árpád nagyon profi tanácsait,gyönyörűek a virágai!!próbálom az alapján elhelyezni én is,de mi van akkor ha éri az eső !!Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvölöm Magda

 10. Nagy Jucó says:

  Kedves Magda!

  Köszönöm a kérdést! Jó ötlet, hogy murvafürtre is beruháztál. Azért a hortenziákról se mondj le, jól megférnek egy kert két külön sarkában.
  A bugi nem túl vízigényes, jól tűri a szárazságot, a túl sok víz tönkre teheti, ezért kell óvni az esőtől. A leanderrel ellentétben neki nem állhat a gyökere vízben.

  Ajánlom figyelmedbe ez a másik cikkemet is:
  http://balkonada.cafeblog.hu/2015/06/03/murvafurt-bougainvillea-gondozasa/

  Sok sikert kívánok az új szerelemhez!
  Nagy Jucó

 11. Jánosné Oláh says:

  Nagyon köszönöm a válaszod,én arra gondoltam,hogy az eső árt a leveleknek.Még az nem világos hogy savanyú,vagy normál virágföldigénye van e,mint a hortenzia,rododentron,kamélia stb.növényeknek.
  Üdv. Magda

 12. Jánosné Oláh says:

  Nagyon köszönöm a válaszod,én arra gondoltam,hogy az eső árt a leveleknek.Még az nem világos hogy savanyú,vagy normál virágföldigénye van e,mint a hortenzia,kamélia stb.növényeknek.
  Üdv. Magda

 13. Nagy Jucó says:

  Nem kell neki savanyú föld, inkább az a fontos, hogy tápanyagban gazdag legyen. A rendszeres tápoldatozás, tűző napos hely és nem túl sok víz a titka.

 14. Anikó Varga says:

  Cserepes murvafurt famat most eloszor teleltetem. Vilagos de nem futott lepcsohazban. Egeszseges zold leveleit szinte lehullajtotta mar. Normalis ez? Tavasszal ujra hajt?

 15. Igen, teljesen normális jelenség, hogy lehullajtja a leveleit teleltetéskor. Ritkán azért adj neki vizet. És igen, majd szépen kifog hajtani tavasszal.

  Sok sikert hozzá: Nagy Jucó

 16. Sutarno Ijoasri says:

  Nice information, Bougenville for Balcon, just share Bougenville Border

 17. Mária Meizl says: (előzmény @Nagy Jucó)

  Vettem ma az Aldiban két gyönyörű bugenvilleát, gyönyörű színű Holland kertészetből. Először próbálkozom ezzel a növénnyel és olvastam itt, hogy tápoldatozni kell. Szeretném megtudni, hogy milyen tápoldat a megfelelő? Létezik speciális bugenvillea tápoldat, vagy más virágzó növények tápoldatát lehet használni? Előre is köszönöm a segítséget!

 18. Kedves Mária!
  A bougainvilleához megfelelő a más virágos növényekhez is használt tápoldat, nem kell speciális.
  Sok sikert a virágaidhoz!
  Jucó

 19. Mária Meizl says:

  Kedves Jucó, köszönöm szépen a választ és a jókívánságot, közvetítem utóbbit a növényeim felé is:-) jól vannak egyenlőre, várják a naposabb időszakot, a tápot pedig mielőbb beszerzem nekik és reménykedem. 🙂
  Üdvözlette, M.

 20. Zoltan Moldvay says:

  Kedves Jucó!
  Engem az érdekelne, hogy ez a bizonyos “baltikumi tőzeg” mit takar. A google nem sokat segített az ügyben, esetleg valami más ismertebb neve is lenne?

 21. Köszönöm a visszajelzést! Sok sikert a szépségeidhez! Jucó

 22. Kedves Zoltán!
  Bármilyen tőzeg jó, pl. a magyar, a hansági tőzeg is. A Baltikum a világ legnagyobb tőzeg és tőzegtermék gyártója, ezeket hívják balti vagy baltikumi tőzegnek a származási helyük alapján.
  Virágos szép napot kívánok: Jucó

 23. Zoltan Moldvay says: (előzmény @Nagy Jucó)

  Gyanítottam, hogy ez lesz, de nem akarom véletlen sem elrontani így legelőször a dolgot. 🙂 Köszönöm szépen!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!