Balkonada

Legyen madárbarát a balkon is!

Október 4-én, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján ünnepeljük az Állatok Világnapját.  Nem gondolom, hogy a kampányszerűen kellene gondoskodnunk az állatokról. Fontosnak tartom, hogy egész évben harmóniában éljünk a természettel, a környezettel és kis kedvenceink részére megfelelő életkörülményeket teremtsünk. A védtelen kis madarak különösen igénylik a téli gondoskodást, amire már most érdemes felkészülni. Ideje beszerezni a madáretetőt, madárodút.

 

cinege

Cinke

 

Első pillantásra talán a nem is gondolnánk, hogy a lakótelepek vonzóak a madarak számára. A nyári kánikulában az erkélyekre kihelyezett itatók és fürdetők adhatnak némi enyhülést a kis szárnyasoknak. A költés utáni nyugalmi időszakban a havas, fagyos napokon a madarak egyetlen túlélési esélye a parkokban, a erkélyeken, a balkonokon kihelyezett madárodú, etető és itató.

 

Pintér Márta

Pintér Márta

 

A madarakról való gondoskodásnál vegyük figyelembe, hogy közösségben élünk. Figyeljünk arra, hogy az etetőkből, itatókból kiszóródó anyagok, az ürülékek  ne zavarják a szomszédainkat, az alattunk lakókat.

 

158028

 

A gondoskodás alól egyetlen kivételek a galambok, őket  nem árt távol tartani a balkonokról. Igen nagy koszt képesek csinálni az erkélyeken, az etetésük az elszaporodásukat és a patkányok megjelenését eredményezi.

 

Őszapó

Őszapó

 

Néhány olvasó vélemény a madarak gondozásáról:

 

Sáfiné Simkó Zsuzsanna:

“A fecskék egészen pontosan úgy,  mint tavaly július 28-án repültek el! A telken a házikó ereszén is van madáretető, a fákra pedig műanyag flakonokból készítettünk etetőket. Minden nap mentünk ki és etettük a madarakat, napraforgó magot kaptak, a fekete magot szeretik a cinkék! Volt fekete rigó pár is, és őszapó, és voltak harkályok is.”

 

Sztárainé Szűcs Gabriella:

 

gabriella3

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

“Zsanéros, felhajtható az odú teteje. Amikor a szülők kirepültek, akkor készültek a fotók. Jó kis sorozat készült, három naponta fotóztuk őket.”

 

gabriella2

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

Sztárainé Szűcs Gabriella

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

Sztárainé Szűcs Gabriella

Sztárainé Szűcs Gabriella

 

Polovics Erzsébet:

Nemrég repültek ki a fecskék!!! Szeptember 10-én még itt voltak. Majd jönnek tavaszra.”

 

Viczai Károlyné:

“A hetedikre feljönnek a cinkék, már több éve. A madáretető van, de még madarak nincsenek, bár valamelyik nap már jártak itt.”

 

Ágoston Böbe:

Széncinege fiókák etetése.”

 

Ágoston Böbe

Ágoston Böbe

Pintér Márta:

“Ideszoktak, de tavasszal le lehet mosni az erkély kövezetét, nem probléma. A szomszédok, az alattunk levők sem panaszkodnak. Igaz, galamb nincs, azok biztos piszkolnának, de őket elkergetik a dolmányos varjak. A kertben is több etető lóg, itató is van, úgyhogy rengeteg és sokféle madár van. Mindenki szereti őket.”

“Madárkák lábnyoma és télbe is színt vivő árvácskák. Az árvácskák alatt pedig tavaszi hagymások lapulnak, később pedig közéjük vetem a kedvenc tátikáim magjait. Így egyetlen tálban végig van valami virágzó növénycsoport.

 

Pintér Márta

Pintér Márta

 

“Itt épp a meggyvágók lesik a ködben, mi jut nekik.”

 

Pintér Márta

Pintér Márta

 

Wolf Márta:

Gerlepárunk. (Már 2 éve állandó látogatók. Fél méterre meg lehet őket közelíteni, sőt, mindig akkor jönnek, ha éppen az etető közelében ügyködök valamit.)

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

“Az én állandó látogatóim. Ferencváros, 5. emelet. 1./ Cinkecsalád (hozták a fiókákat is).”

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

“Rigópár. (A házban fészkeltek, egy első emelti erkély virágcserepében, 5 kis fiókájuk volt. Hozzám csak enni jöttek.)”

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

“A gerlepár télen is mindig jött. Leültek az ablakkal szemben, cicánk legnagyobb örömére. Ezek azért nem azonosak a városi galambokkal. A színükről lehet őket megkülönböztetni. Nagyon jámborok, nem erőszakosak a többi madárkával, szépen megosztoznak a kaján és időpontokon.  Már két éve nálam “laknak”, itt üldögélnek evés után is. Elrepkednek a tetőgerincre, meg távolabb, de mindig visszatérnek. Úgy van az etető, hogy a teraszom fölött van, tehát nem hullik alá a keletkező szemét, ha jönnek, az én teraszomra piszkítanak a madárkák, amit meg egyébként is takarítok az etető környékén.”

 

Wolf Márta

Wolf Márta

 

Volszky Zsuzsanna:

Kedvenc “éttermei” a madaraknak.”

 

zsuzsa2

Volszky Zsuzsanna

 

Volszki Zsuzsanna

Volszky Zsuzsanna

 

Ennyi követendő példát látva bátran vágjunk bele, élvezzük a madarak közelségét, akár a tizediken is!

 

A Burjánzó balkonok Facebook csoport tagjai nagyon növény és madárbarátok, így nem volt nehéz illusztráló képeket találni. Köszönöm a képeket és gondolatokat! Várunk Téged is egyre növekvő csapatunkba!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!