Balkonada

7+2 virágos programajánló októberre

Az októberi programajánlóm mottójául Ady Endre Az ősz dicsérete című verséből vett idézetet választottam. “Ne bántsd az Őszt, Fedezd fel inkább, Amit nyújt, Az összes titkát.”   199773

 

1. Séta a természetben

Az ősz ragyogó árny és fényjátékainak, csodálatos szín-, és formavilágú terméseinek felfedezésére egy természetben tett  séta a legalkalmasabb. Az arborétumokban, botanikuskertekben növény ritkaságokat is felfedezhetünk. Ha ingyenes programot szeretnénk, egy erdei kirándulás kitűnő választás, bár a nagyobb városi parkokban is rengeteg szépség vár ránk.  Igazi testi-lelki feltöltődés egy napsugaras őszi napon az ezer színben pompázó fák ritkuló lombjai alatt hallgatni a lábunk alatt  suhogó száraz avart. Ha már rászántuk magunkat, nézzünk szét alaposan és gyűjtögessünk szép őszi terméseket. A makkokból, gesztenyékből, tobozokból ötletes és szép dekorációkat készíthetünk a hűvösebb napokon.

 

  Marton_038

 

2.  „BOR-VIRÁG” Virágkötészeti verseny – Villány október 3-4

Helyszín: Villány Teleki Szakképző Tanpincéje – Rákóczi u. 17.

Az iskola minden második évben megrendezi a „BOR-VIRÁG” elnevezésű virágkötészeti versenyt. A versenyre azok az iskolák kapnak meghívást, amelyekben virágkötészetet tanítanak, az elkészült kompozíciókat neves virágkötő mesterek bírálják el. Az idei évben várhatóan jelentős mértékben kibővül a verseny résztvevőinek köre, hiszen az iskola megpróbálja elérni, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által országosan fenntartott 63 középiskola közül minél többen vegyenek részt a versenyen. Az elkészült kompozíciók az iskola Tanpincéjében megtekinthetők és megvásárolhatók 2014. október 4-én 10-18 óráig.

A verseny eredményhirdetése 2014. október 3. 14 óra.

Hortus14_298

 

hortus  

3. Földi javak az asztalunkon – Vácrátóti Botanikus Kert, október 5

Az egészséges életmódot népszerűsíti vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben az idén hetedik alkalommal, 2014. október 5-én megrendezett Földi javak asztalunkon – termékkiállítás és vásár, amelyen az érdeklődők helyi termelők, bio- és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült ételek világában. A kiállítók többek között lekvárokkal, mézekkel, mangalicából készült termékekkel, teákkal, biozöldségekkel várják a kertbe látogatókat. Minden évben képviselteti magát a helyi termelők mellett a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület is, melynek tagjai tanyáikon biogazdálkodást folytatnak. A gyors étkezdei „fast food” ellentéteként alakult Slow Food hazai képviselői is megjelennek.

További információk a Vácrátóti Botanikus Kert honlapján.

 

sz-ut-erdo-lovaskocsi

 

4. Ginkgo Napok – Budapesti Fűvészkert októbert 4-5

 Az Ázsiában őshonos páfrányfenyő (Ginkgo biloba), röviden Ginkgo elsősorban rengeteg gyógyhatásáról ismert. A két napos program keretében mindent megtudhatunk erről a csodálatos kétlaki, lombhullató növényről.

2014. október 4. szombat – A KONFUCIUSZ INTÉZET NAPJA • 12:00-12:30 Teakóstoló- kínai tanárnőink rövid bemutatója után megkóstolhatják Kína legnépszerűbb teafajtáit • 13:00-13:30 Kalligráfia- megtanulhatnak ecset és tus segítségével kínai írásjegyeket írni, vagy tanáraink lefordítják keresztnevüket kínaira • 14:00-14:30 Taiji–Rövid bemutató órán elsajátíthatják a taiji alaplépéseit • Termelői méz árusítása • Kézműves gyerekfoglalkozás egész nap 10H-16H- Viktória-ház előtere

Ginkgo Napok 2014. október 5. vasárnap • 10h.szakvezetés a kertben • 11h előadás és fajtabemutató: Ginkgo –az örök túlélő- a túlélés technikái (Dr Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója ) 13h.szakvezetés a kertben • 11. 30h, 13.30h, 14.30h, 15.30h: Felhőnjáró Selyem Brokát és Tai Chi Chuan bemutatók (MABUHASZ Közhasznú Egyesület) • Dr Chen Patika kínai gyógytermékeinek árusítása • Teakóstoló • Termelői méz árusítása • Kézműves gyerekfoglalkozás egész nap 10H-16H • Mi van a dobozokban? Ismered a növény részeit? Majd kiderül! Matatás ajándékért! – Viktória-ház előtere

Érdemes rendszeresen figyelni a Füvészkert honlapját, sok ünnepet, rendezvényt tartanak érdekes programokkal, szakmai bemutatókkal.   A jegyárak megfizethetőek,  a felnőtt jegy eseménytől függően 850-1000, a diákjegy 400-500 Ft-ba kerül, családi belépővel két felnőtt és két gyermek belépése 2000-2500 Ft

143076

 

5. Gyógynövényismereti tanfolyam – Budapesti Füvészkert, október 17

A hét alkalmas kezdőszintű gyógynövényismereti tanfolyam elméleti és gyakorlati tudást is nyújt.

Részletes információk a Füvészkert honlapján.

Füvész14_016

 

6. Kiskert tanfolyam – Budapest, október 17

A Kertlap.hu által szervezett,  kertészeti alapismereteket oktató kiskert tanfolyam kezdő és gyakorlott kertbarátok részére egyaránt hasznos.  A hat elméleti oktatási alkalom lehetőséget nyújt olyan ismeretek megszerzésére, amiket jövő tavasszal már sikerrel alkalmazhatunk. A tanfolyam befejezése után képesek leszünk szép és bőven termő kert kialakítására,  a kártevők elleni hatékony, bioszemléletű védekezésre, a  háztartásban keletkező zöldhulladék hasznosítására, a megfelelő növényválasztásra-és társításra, a növények szaporítására és helyes gondozására. A képzett előadóktól minden felmerült szakmai kérdésre szakértő választ kaphatunk.

Részletes információk a Kertlap.hu oldalán találhatók.

gyerek

 

7. Őszi Kertészeti Napok 2014 – Budai Arborétum, október 17-19

A hagyományosan évente megtartott színvonalas kertészeti kiállítás és vásár immár XIX. alkalommal ad otthont az Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenynek. A virágkötészeti munkák megtekintése mellett a látogatók kedvükre nézelődhetnek a Budai Arborétum területén megrendezett vásáron, és kiválaszthatják maguknak kedvenc kerti vagy szobai növényeiket. Részletes program a Corvinus Egyetem honlapján.   Corvinus_024

 

7+1 Hortus Hungaricus belépő jegyeinek levásárlása október 22-ig

Ne feledd le felkeresni az Oázis kertészetek egyikét, hogy a Hortus Hungaricus belépőjegyed összegét levásárolhasd.   szi-hangulat (2)

 

7+2 Állatok világnapi rendezvények október 1-5

A természet kapcsán a növények mellett gondoljunk egy kicsit az állatokra is. Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A Budapesti Állatkert az Állatok Világnapja tiszteletére öt napos Állatszeretet fesztivált rendez október 1 és 5 között.

Október 5-én, vasárnap több nagy városban is tartanak állatok napi sétát.   1382044_640562592654767_727387021_n   Szívesen megosztanád Te is balkonkertész tapasztalataidat vagy olvasgatnád mások jól bevált trükkjeit? Gyere és csatlakozz hozzánk a Burjánzó balkonok Facebook csoporthoz.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!