Balkonada

Kertészkedjünk gyerekekkel!

A kertészkedés az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység. A közös kerti munkák jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekeket kirángassuk a számítógép, a Tv elől és közös élményeket szerezve akár komoly témákat is megbeszéljünk. A kertészkedéssel szórakoztatva, játékosan nevelhetünk.  A természet titkainak felfedezésével egyidejűleg fejlődik a gyerekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, szaglása, tapintása. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel és sikerélményt okoz. A saját magunk által nevelt zöldségek, gyümölcsök íze felülmúlhatatlan. A frissen szedett termés zamata össze sem hasonlító a heteket utazó, kényszerérő, génmanipulált zöldségekével.
 
 
zsuzsi1
 
 
A közös kertészkedés megkönnyíti a munkát, és a gyerekek is hamar rákapnak az ízére. Különösen akkor, ha kapnak egy kis szabadon gondozható földterületet, amibe a növények mellé kis kabaláikat, apró tárgyaikat is elhelyezhetik.
 
 
gyerek
 
 
A locsolás akár 4-5 éves kortól űzhető, vidám szórakozás. A kicsik először még nem annyira alaposak, némelyik virág túl sok vizet kaphat, míg mások túl keveset. Nem árt azért egy kis ellenőrzés és szükséges helyeken a víz pótlása. A magról vetést, a kis növény fejlődésének nyomkövetését már a legkisebbek is élvezik. Segít a türelemre nevelésben. Szerencsés gyorsan kibújó növényekkel, mint pl. a bab, a borsó kezdeni az ismerkedést.
 
 
zsuzsi3
 
 
A gyomláláshoz 6-7 éves kortól kérhetünk segítséget, eddigre tudja a gyerek az apró különbségek ellenére is egyértelműen megkülönböztetni a haszon növényt a gaztól.
 
 
zsuzsi2
 
 
A palántázást, ültetés, kapálás és ásás  8-9 éves kortól felfelé ajánlott.  A metszést, vegyszeres kezeléseket, nehezebb és veszélyes munkákat sose bízzuk gyerekekre, minden balesetveszélyes helyzettől óvjuk őket.
 
 
zsuzsi4
 
 
Ha több gyerekkel kertészkedünk egyszerre, akkor jó előre beszéljük meg, hogy melyik gyerektől mit várunk, kinek mi lesz a feladata.
 
zsuzsi5
 
 
Nagyon trendi kis kertész kesztyűk, kerti szerszámok kaphatók, amik használatával még nagyobb kedvvel látnak a kerti munkákhoz. Használjuk ki a kert adta lehetőségeket, teremtsünk helyet nem csak a kerti munkára, hanem a játékra, pihenésre is!
 
 
zsuzsi
 

Ha többet szeretnél tudni a gyermekekkel való kertészkedésről, gyere el 2014. szeptember 20-án a Hortus Hungaricus kiállításra, ahol  13.15-től a Czeróczki Díszfaiskola és Erdészeti Csemetekert tart előadás.

Tündérbirodalom – Kertészkedjünk együtt gyermekünkkel címmel Szklenárik-Czeróczki Zsuzsanna és négy éves Jázmin lánya érdekes bemutatóján többek között az alábbi kérdésekre is választ kapsz:

  • Vajon hol lenne praktikus a homokozó?
  • Mennyire legyen árnyékban?
  • Azt gondolod, hogy egy pici kertben nem fér el a játszótér?
  • A teraszon vajon lehet a gyerkőcnek is külön kuckója?
  • Miért fontos, hogy a gyerekek megismerjék a kert növényeit?
  • Vajon hogyan tudnak a picik is segíteni a kertészkedésben?
  • Lényeges a zöldségeskert?
  • Hogyan tehetem biztonságossá a kertem?
  • Milyen növények mérgezőek?

 

zsuzsi6

Szklenárik-Czeróczki Zsuzsanna és Jázmin

 

A kiállításon megtekinthetők a Madárbarát kert címmel kiírt óvodás minikert építő pályázat alkotásai is.

 

Köszönöm a fotókat Szklenárik-Czeróczki Zsuzsannának!

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!