Balkonada

Tényleg olyan drága a virág?

Belegondoltál már, amikor a virágüzletben virágot választottál, hogy az az egy szál növény milyen hosszú utat tett meg, mire a virágüzletbe eljutott? Mennyi ember áldozatos, nehéz fizikai munkájára, mennyi vízre, energiára, időre volt szükség a növény felneveléséhez, virágoztatásához? Milyen hosszú volt az út és mennyi ember működött közre mire a virág általad megvásárolhatóvá vált? Mennyi virág végzi a kukában, mert nem tudták eladni addig, amíg friss volt? Gyanítom a virágüzletben nem épp ezek a gondolatok forognak a fejedben. Pedig nem árt végig gondolni a virágok rögös útját a termelőtől a vásárlóig.  Talán a háttér ismeretében Te is átértékeled a helyzetet és nem is tartod olyan őrülten drágának a virágokat.

 

Flóra_001

 

Flóra_011

 

Míg kb. 100 évvel ezelőtt is nagy luxusnak számított a virág. Budapesten is csak alig pár virágüzlet volt, a virágkötészet nagyrészt a főúri fogadások virágdíszeinek elkészítését jelentette. A virágokat közvetlenül a kertészetek értékesítették a telepeiken vagy a piacokon. Egzotikus növényeket nem igen lehetett vásárolni. Be kellett érni a hazai termesztésekkel és azok is csak a főszezonban voltak elérhetőek.

 

Flóra_015

 

Flóra_002

 

Azóta rengeteget változott a világ. A virágkereskedelem változásának köszönhetően ma már szinte bár milyen távoli országból származó virág az év bármely szakában beszerezhető. Bár a virág romlandó árú, – pár nap alatt elveszti frissességét és eladhatatlanná válik -,  elsődleges a kereskedelme mégis tőzsdén és nagykereskedéseken keresztül zajlik. A nem hazai termesztésű virágok  jelentős része az Aalsmeeri Virágtőzsde bonyolult rendszerének közvetítésével jut el hozzánk.

 

Keukenhof_107

 

Flóra_004

 

A hazai virágkereskedelem legfontosabb helyszíne az 1993-ban megnyílt Flora Hungária Nagybani Virágpiac Szigetszentmiklóson. Ide érkeznek a holland kamionok és is itt cserél gazdát a hazai termesztésű virágok jelentős része is.  A 17 hektáron kialakított létesítmény Kelet-Közép-Európa legnagyobb nagybani virágcsarnoka. A vágott virág és vágott zöld kínálat mellett, cserepes dísznövények, virágkötészeti kellékek, műtrágya, kertészeti eszközök, öntöző berendezések is megtalálhatók a palettán. A 600 fedett és 180 szabadtéri elárusítóhelyen szinte minden elérhető, amit aztán egy virágüzletben bárki megvásárolhat.

 

Flóra_003

 

Flóra_006

 

A virágpiacra természetesen csak virágkereskedelmi tevékenységet végzők léphetnek be, külön belépési engedély kiváltása után.

 

Flóra_023

 

Flóra_008

 

A szélsőséges éghajlati viszonyok, a kiszámíthatatlan időjárás miatt az itthon termesztett növényeknek is speciális körülményeket, fóliasátrakat, a melegágyakat kell biztosítani. A versenyképes, szép növényekhez nem elég a szakszerű gondozás, tetemes összegeket emészt fel a  fűtés, a locsolás, a növényvédő szerek alkalmazása. A vágott virágokat úgy kell leszedni, hogy azok a vevőkhöz a legpompásabb állapotukban jussanak el. Egy-két napos késedelemmel már akár az egész évi munka sutba vész.

 

Flóra_035

 

Flóra_014

 

A virágok termesztéséhez szükséges energiák és élőmunka költsége, a növények hosszú szállítási útvonala, a többlépcsős kereskedelem mind megemelik a virágok árát. Minderre rárakódnak még a virágüzlet bérleti és fenntartási költségei, a fel nem használt és leselejtezett virágok költsége és az Európában legmagasabb áfa. Mindezt a folyamatot, tetemes költséget végig gondolva nem is olyan drága a februári kankalin, az ecuadori rózsa vagy az augusztusi tulipán.

 

Flóra_032

 

Flóra_012

 

Évente egyszer, a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállítás és Vásár idején belépőjegy megváltása után bárki bejuthat a Flora Hungária virágpiac területére.

 

Flóra_016

 

Szeptember 19-21 között tehát megváltozik a Virágpiac. A középső árupolcok eltűnnek, hogy átadják helyüket a kiállításnak, a szebbnél szebb kompozícióknak és az ámuldozó látogatóknak.

 

Hortus_138

 

Gyere Te is, nézd meg a bámulatos átalakulást!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!