Balkonada

Így szaporítsd a muskátlit!

Augusztus a legjobb időszak a növényeink szaporítására, megfiatalítására. Az ilyenkor gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont. A muskátli szaporítás eredménnyel kecsegtető művelet, amit mindenkinek tudok ajánlani. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni. A muskátlik az egyik legkedveltebb balkonnövények, pompás színeik más növényekkel összeültetve vagy akár önmagukban is a teraszok legfőbb ékei lehetnek.

 

muskátli

 

Az egészséges muskátliról éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú dugványokat, úgy, hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. Várjunk egy kicsit, míg a szár megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyre dugjuk leÁrnyékos helyre helyezve, rendszeresen öntözve őszig szép gyökeret növesztenek. A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

muskátli

 

Bár a leander teleltetése viszonylag egyszerű és nem okoz problémát, időnként nem árt fiatalítani, új növényeket létrehozni. A leánder szaporításának legegyszerűbb módja a vízben gyökereztetés. Az egészséges hajtásokat úgy helyezzük a vízzel telt üvegbe, hogy 3-5 cm-nyi rész a víz alatt legyen. Az első gyökerek megjelenése után aztán be is cserepezhetjük.

 

Sztárainé Szűcs Gabriella leandere

Sztárainé Szűcs Gabriella leandere

 

A leanderhez hasonló módon próbálkozhatunk a többi fásszárú növénnyel is. A bougainvillea nagyon nehezen gyökeresedik meg, nem véletlen, hogy a kis példányoknak is elég borsos az ára. A rózsával sem érdemes kísérletezni, mert még gyökereztető por segítségével sem fog sikerülni.

 

balkon

 

Kertészeti árudákban elérhető szaporító anyagok, gyökereztető porok a legtöbb növényhez hatásosak, de nem helyettesítik a jó technikát. A gyökereztető hormon serkenti ugyan a gyökereztetést, de a kiszáradt vagy túlöntözött növényeknél mit sem segít. A nehezen gyökerező növényeknél, mint például az örökzöldek, érdemes alkalmazni. Fontos tanács, hogy sose közvetlenül a tégelyben lévő porba mártsd be a növényt. Mindig önts ki egy kis mennyiséget egy külön edénybe és ebbe dugd bele a szárat. Így elkerülheted a növény fertőzéseket.

 

Horváth Melinda muskátlija

Horváth Melinda muskátlija

 

Sokan úgy gondolják, hogy csak az álló muskátlit lehet szaporítani és az is nehézkes, ezért bele sem vágnak. Bizonytalankodóknak, kétkedőknek álljon itt Szekfű Éva néni 15 éves  muskátlijainak titka. Éva néni a  Burjánzó balkonok Facebook csoportban osztotta meg praktikáit a muskátli szaporításról.

“A futómuskátlikat a Páromtól kaptam 15 évvel ez előtt. Ő elment, én meg nagyon vigyázok Rájuk. Minden évben fiatalítom és szaporítom. Meghálálják a szeretetet. Lakótelepen lakom. Szeptemberben dugom le a hajtásokat, akkor még nem kell behozni. Mikor hideg jön a lépcsőházban telelnek egy állványon, amit még a férjem csinált. Földszinten lakom elég hideg, ezért ritkán locsolom. Februárban már kapnak tápot.”

 

július9

Éva néni 15 éves muskátlijai

 

Szívesen megosztanád Te is balkonkertész tapasztalataidat vagy olvasgatnád mások jól bevált trükkjeit? Gyere és csatlakozz hozzánk a Burjánzó balkonok Facebook csoporthoz.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!