Balkonada

Virágkarnevál a kulisszák mögött

Aki már járt a Debreceni Virágkarneválon, az többnyire ódákat zeng róla. Az évről évre egyre szebb és virágosabb megyeszékhely hűen őrzi a hagyományokat és csodás virágkompozíciókkal kápráztatja el a városba látogató százezreket. A száraz- és élővirágokkal feldíszített virágkocsik mellett hazai és külföldi néptánc, fúvószene, mazsorett és modern tánc csoportok gondoskodnak a fergeteges hangulatról. A színes programok már napokkal augusztus 20 előtt megkezdődnek. A virágkocsik tervezése már tavasszal megtörténik, a virágokkal való dekorálás pedig  júliusban veszi kezdetét, hogy az utolsó éjszakára már csak az élő virágok elrendezése maradjon.

 

A répamese nagyapójának figurájának arcvoásait Bálint Györgyről, a legendás Bálint gazdáról formázta a mester

A répamese nagyapó figurájának arcvoásait Bálint Györgyről, a legendás Bálint gazdáról formázta Pikó Sándor szobrászmester Kivitelező: Szabó Erzsi

 

A tavalyi év nyertes kocsijának virágdesignere. Szabó Erzsi jóvoltából az idén én is bepillanthattam a készülődésbe.

 

Szabó Erzsi virágdesigner

Szabó Erzsi virágdesigner Fotó: Szabó János

 

A virágkocsik feldíszítése a vasútállomás közelében konténer épületekben zajlik. Az előkészületek heteket vesznek igénybe, hisz egy-egy paripa, emberalak mérete akár a 4 métert is elérheti. Az élővirágokat csak a felvonulás előtti éjszaka helyezik a kocsikra. Ebből a fázisból nem túl sokat láttam, mert a virágkötők nagyon ügyesek voltak, este nyolcra már szinte minden szál virág a helyére került, a virágkocsik indulásra készen álltak.

 

erzsi5

Szent László fűve legendát elmesélő kompozíció az alkotóval

 

Virágkarnevál_081

A földöntúli lények a mindenki arcára mosolyt fakasztó Smile palacsinta miatt ragadtak a földön

 

Az idei karneválon 14 virágkocsi vett részt. A karnevál előtti napon Pikó Sándor szobrászművész által tervezett öt alkotás előkészületeit leshettem meg. Másnap, a felvonuláson örömmel konstatáltam, hogy talán az öt legszebb művet volt szerencsém látni munkálatok közben. Az öt alkotás közül négy Szabó Erzsi virágdesigner nevéhez fűződik, míg az ötödik Antal István és Antal Istvánné keze munkáját dicséri. A hangárban megtekinthettem a szobrász eredeti terveit is.

 

Virágkarnevál_049

Kölcsey összehoz

 

Virágkarnevál_051

Szent László fűve

 

Már a terveket látva meglepődtem egy kicsit. A rendezvény hivatalos füzetecskéjéből megpróbáltam előre felkészülni, így tanulmányoztam az ott található grafikákat.   Az eredi terveket látva a grafikák már nem is tűntek annyira izgalmasnak. Látszott, hogy ha az eredeti terveket követik, sokkal látványosabb lesz a végeredmény.

 

álmosd

Kölcsey összehoz

 

 

szent lászló

Szent László fűve

 

A készítőktől megtudtam, hogy a hungarocelltömbökből kifaragott figurákat először feldarabolják, hogy vasmerevítőkkel tartást és stabilitást adjanak nekik.

 

erzsi2

A répamese nagyapója fej nélkül is eléri a négy métert

 

Minden egyes figurák külön feldíszítenek, a virágkocsira már a teljesen kész figurák kerülnek. A dekoráláshoz csak természetes anyagokat használnak. A technikák sem sokat változtak a Virágkarnevál 45 éve alatt, festéssel, ragasztással és tűzéssel alakulnak ki a pompázatos alakok.

 

erzsi3

A festés is természetes alapanyagokkal történik

 

A virágkocsik dekorálásánál minden apró részletre ügyelnek. Nem használnak például egzotikus növényeket, csak és még arra is ügyelnek, hogy olyan növények kerüljenek egy kompozícióba, amik az adott korban már ismertek voltak.

 

Minden apró részletnek fontos szerepe van a tökéletes végeredményhez

Minden apró részletnek fontos szerepe van a tökéletes végeredményhez

 

Rendkívül fontos, hogy alapos munkát végezzenek, minden dekorációs elem jól rögzítetten kerüljön a helyére, hisz a virágoknak a 6 km-es út végén, sőt a másnapi  kiállításon is szépen kell állniuk. Hatalmas élmény volt megtapasztalni ezt alapos, áldozatos munkát és látni a felvonulás nézői között a sok boldog, rácsodálkozó arcot.

 

Virágkarnevál_199

Kölcsey összehoz immár a felvonuláson Kivitelező: Antal István és Antal Istvánné


erzsi6

Szent László fűve a személyes kedvencem Kivitelező: Szabó Erzsi

 

erzsi8

Smile – A mosoly forrása Kivitelező: Szabó Erzsi


erzsi7

Herkules harca Kivitelező: Szabó Erzsi

 

A hónapokig tartó áldozatos munkának egyetlen célja van, hogy ezen az egy napon minden tökéletes legyen, elbűvölje a látogatókat. A kérészéletű alkotások nagy részét már  a karnevál után két nappal elkezdik bontani. Kezdődik a rendrakás, a raktározás. A figurák szépen beállnak a sorba a többi letűnt vitéz mellé és várják, hogy talán egyszer újrahasznosítva ismét sztárok lehetnek.

 

Virágkarnevál_042

Előző virágkarneválok sztárjai

Örök hálám Szabó Erzsinek és Antal Istvánéknak a lehetőségért, hogy betekinthettem az utolsó pillanatok izgalmába. Fantasztikus élmény volt. Felemelő volt, hogy a másnapi felvonuláson már ismerősként köszönthettem a virágkocsik monumentális alakjait. Szerintem nem az elfogultság beszél belőlem, amikor azt állítom, hogy a karnevál öt legszebb ékét láttam kialakulás közben. Gratulálok minden alkotónak, közreműködőnek és további sok szívet melengető virágkompozíciót kívánok.

A nem saját fényképekért Szabó Erzsit és Szabó Jánost illeti a köszönet. További saját készítésű fotóimat ide kattintva tekintheted meg.

Egy bejegyzés erejéig még visszatérek a Virágkarneválra, hogy a győztes kocsiról is eláruljak pár érdekességet. Tarts velem akkor is!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!