Balkonada

Augusztusi teendők a balkonon

Forróság, kánikula, nyaralás, iskolába készülődés. A családokban többnyire erről szól az augusztus. A júniussal és a júliussal együtt a balkonon az ápolás, öntözés és az élvezet ideje. Az erkély tulajdonosoknak némi fejfájást, bosszúságot okoz, hogy meg kell küzdeni a hőséggel, a nyaralás ideje alatt is gondoskodni kell a növények víz utánpótlásáról. Eljött viszont az ideje, hogy a jövő évre is gondoljunk és neki lássunk a növények szaporításának. 

 

július

 

Nyáron a rendszeres víz és tápanyag utánpótlás jelenti a legnagyobb kihívást a balkonon. Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leándereket  reggel és este is célszerű locsolni. Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, legjobb a kora reggeli órákra időzíteni a műveletet. Ajánlatos állott, langyos vizet használni.  A túl hideg víz sokkot okoz a felmelegedett növényeknek, gyökereknek.

 

július5

A növények többsége szereti a szűrt  vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözésnél fontos a mértékletesség. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva felszívatással célszerű biztosítani.

 

július6

 

Az előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. A készen kapható tápoldatok, rudak mellett kitűnően használható pl. a kávézacc és a teafű is. Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (mályvafürt) viszont már augusztus közepén abba kell hagyni a tápoldatozást.

 

július10

 

A növények növekedésével szükség lehet támasztékra. A magasra nyúlt, gyenge ágú virágok mellé helyezzünk tartó karót. A kúszónövények hajtásait vezessük át a támasztékon.

 

Balkon

 

Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne. A különböző kártevőkre különböző fajta szerek léteznek, legjobb ha kikérjük szakember tanácsát, mert a nem megfelelően alkalmazott szer hatására nemcsak, hogy nem  tűnnek el az élősködők, de a növény is károsodhat.

 

július4

 

Nem feledkezhetünk meg az árnyékolásról sem. A tűzőnap ellen kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal, napernyőkkel,  függönyökkel vagy gyékény rolókkal védekezhetünk. Balkon hűsítő trükkjeimről már előzőleg részletesen írtam, további hasznos tanácsokért érdemes újra elolvasni.

 

balkon

Hajós András csodálatos balkonja

 

A gyerkőcök az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a balkon ezer veszélyéről. Gyermekbarát balkon létrehozásával csökkenthető ugyan a balesetek kockázata, de legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket a balkonon.

 

balkon

 

Augusztus a legjobb időszak a növényeink szaporítására, megfiatalítására. Az ilyenkor gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont. Egyes növényeket, mint pl. a muskátlit, nem túl egyszerű átteleltetni. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni.

 

július8

 

Az egészséges muskátliról éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú dugványokat, úgy, hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. Várjunk egy kicsit, míg a szár megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyre dugjuk le. Árnyékos helyre helyezve, rendszeresen öntözve őszig szép gyökeret növesztenek. A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

 

július9

 

Bár a leander teleltetése viszonylag egyszerű és nem okoz problémát, időnként nem árt fiatalítani, új növényeket létrehozni. A leánder szaporításának legegyszerűbb módja a vízben gyökereztetés. Az egészséges hajtásokat úgy helyezzük a vízzel telt üvegbe, hogy 3-5 cm-nyi rész a víz alatt legyen. Az első gyökerek megjelenése után aztán be is cserepezhetjük.

 

július2

 

Szívesen válaszolok balkonnövényekkel kapcsolatos kérdésekre. Megköszönöm, ha tetszésedet a tetszik és a megosztás gombok megnyomásával is kifejezed, ami sok bátorítást ad nekem a folytatáshoz. További inspirációkért látogass el a Balkonada Facebook oldalra.

 

július7

 

Ne feledd, szeptember 19-21  között Hortus Hugaricus virágkiállítás, ahova nemcsak újabb ötletekért érdemes kilátogatni. A hatalmas dísznövény és kellék választékból garantáltan Te is találsz valamit, amit egyszerűen nem tudsz ott hagyni.

A képet többsége a Burjánzó balkonok Facebook csoportból származik. Gratulálok a szorgos balkon tulajdonosoknak és további sok örömet kívánok a balkonkertészkedéshez!

 

július4

 

Várunk Téged is és a Te balkonod képeit is a Burjánzó balkonok Facebook csoportban.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Katalin Szekeresné Imre says:

  Hol lehet venni murvafürtöt
  Üdv. Szekeresné

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Katalin!
  Murvafürtöt tavasszal érdemes keresni a kertészeti árudákban.
  Üdvözlettel: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!