Balkonada

Mi legyen a balkonnövényekkel a nyaralás alatt?

Röpke közvélemény kutatást tartottam a balkonnal rendelkező, de azokat növények nélkül hagyó ismerőseim körében. Arra voltam kíváncsi, hogy miért csupasz a balkonjuk, miért nincs egyetlen cserépnyi virág sem rajta. Többségük azzal magyarázta a kopár erkélyt, hogy nincs értelme virágot tartani, mert a nyári szabadság alatt nincs ki öntözze őket és kipusztulnak. Való igaz, hogy nem egyszerű a növényeink vízszükségletét biztosítani a nyaralás alatt, de nem lehetetlen.

 

balkon

 

Kis kedvencünket, a doromboló cirmost vagy a csaholó kutyust egyre több szállodába, panzióba magunkkal vihetjük. Esetleg kereshetünk számukra állatpanziót, ahol ideiglenesen gondoskodnak a kedvenceinkről.  A virágok kapcsán nem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, nem tudjuk a hónunk alá csapni őket, sőt átmeneti hotelek, kertészetek sem léteznek, ahol ideig-óráig befogadnák és ellátnák őket.  Többnyire marad az a lehetőség, hogy megkérjük a szomszédasszonyt, egy családtagot vagy ismerőst. Idegent nem szívesen engedünk a lakásba, a családtagjaink, barátaink pedig gyakran több órányi utazásra laknak.

balkon

 

Jó megoldás, ha a növényeket ideiglenesen áthelyezzük. Bevihetjük őket a lakásba, folyosóra, ahol alacsonyabb a hőmérséklet és a tűző naptól sem kell tartani, itt hosszabb ideig tűrik a vízhiányt. A vízigényesebb növényeket akár a fürdőkádba is tehetjük, amibe a növények behelyezése után pár centi magasságban vizet engedünk. Az is megoldás, ha jobban árnyékoljuk a balkont, pl. függönyökkel, élő növényekkel tesszük hűvösebbé és a növényeket az árnyékos szegletbe csoportosítjuk.

 

Balkon

 

Többektől hallottam, hogy ódzkodnak az erkély virágainak átrendezésétől. Félnek, hogy ezzel “nem vagyunk itthon, gyere bátran” üzenetet küldenek a betörőknek. Szerintem ha egy betörő be akar törni valahova, be is fog, még ha az erkélyen változatlanul hagyjuk a virágokat akkor is.  Egy pár biztonsági eszköz és a figyelő szomszédok segíthetnek a baj megelőzésben, nem pedig a változatlan helyen hagyott virágok.

 

Márta Wolf 40 négyzetes erkélyének színpompás részlete

Márta Wolf 40 négyzetes erkélyének színpompás részlete

 

A segíti a virágok túlélését, ha elutazás előtt tápoldatozzuk  és alaposan beáztatjuk őket, vagyis egy nagyobb, vízzel feltöltött edénybe állítjuk a cserepeket és hagyjuk hogy jól megszívják magukat.

hollókő

 

Jó szolgálatot tesz az agyaggranulátum, vagy a kavics is. A virágföldre helyezve lassítják a párologtatást, így a föld tovább nedves maradhat. A agyaggranulátumot érdemes már ültetéskor használni. A cserép aljára, alsó rétegként helyezve magába szívja, megköti a vizet, majd pedig a gyökerek elszívják tőle a nedvességet.

 

mónika15

 

Ha van a balkonon egy csobogó vagy egy kis kerti tó, akkor célszerű a virágokat aköré csoportosítani, mert a párás környezetben kevesebb a vízigényük.

 

g

g

 

Automata öntözőrendszer kialakítására keveseknek telik, házilag is barkácsolhatunk olyat, ami 3-7 napig gondoskodik a víz után pótlásrólVastag, jó vízfelvevő képességű  fonal, egy nagy palack és egy szívószál, mindössze ennyi kell és már kész is a saját készítésű öntöző rendszer. A vizes fonal egyik végét a vízzel töltött palackba, a másikat pedig először egy szívószálba, majd ezzel együtt mélyen a virágföldbe a rakjuk. A kis szerkezetünkkel a növény annyi vizet vesz fel, amennyire szüksége lesz.

 

balkon

 

Hasonlóan jó megoldás a vízzel telt nagy műanyag palack vagy akár boros üveg fejjel lefelé történő elhelyezése a növény mellé. A műanyag palackot töltsük meg vízzel, lazán csavarjuk rá a kupakot, így keletkezik egy kis rés, amin a víz majd ki tud folyni. Fejjel lefelé szúrjuk a virágföldbe, majd a palack aljára meleg szöggel fúrjunk 2-3 lyukat, hogy a levegő ki-be tudjon áramolni. Vízigényes növényeknél több palack elhelyezése javasolt.

 

balkon

 

Egy hétnél hosszabb távollétnél mindenképp kell találni valakit, aki legalább a ” házi öntözőrendszerünkben” biztosítja a víz utánpótlást.

 

Jó pihenést, a növényeidnek sikeres túlélést kívánok!

 

A nem saját készítésű képek forrását a képekre kattintva találod.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!